Header Ads

Ο θάνατος του 55χρονου εργαζομένου δείχνει την γύμνια σε μέτρα ασφάλειας

Ο θάνατος του 55χρονου εργαζομένου στην αρχαιολογική ανασκαφή στο Ορυχείο Αμυνταίου την Παρασκευή 14/3/2014, αν και προήρθε από παθολογικά αίτια, ήρθε να αναδείξει για μια ακόμη φορά την γύμνια όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στις εργολαβίες της ΔΕΗ, είτε εργοδότης είναι ιδιώτης εργολάβος, είτε το Υπουργείο Πολιτισμού.


Στο χώρο που εργάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι κάτω από δύσκολες συνθήκες δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας, δεν υπάρχει γιατρός, νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ φάνηκε η αδυναμία της ΔΕΗ Α.Ε που αν και το ασθενοφόρο της έφτασε έγκαιρα, σε αυτό δεν υπήρχε άλλος εκτός από τον οδηγό και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό για να δοθούν οι πρώτες βοήθειες.

Οι εκπτώσεις στα μέτρα ασφαλείας , μόνο στόχο έχουν την μεγαλύτερη κερδοφορία των μετόχων της ΔΕΗ Α.Ε. Η προσπάθεια να πετάξει η μία πλευρά στη άλλη (ΔΕΗ- Υπουργείο Πολιτισμού) την ευθύνη για το ποιος θα έπρεπε να είχε προβλέψει για τα μέτρα δείχνει ότι μπροστά στα κέρδη των μονοπωλίων η ζωή των εργαζόμενων έρχεται σε δεύτερη μοίρα, μιας και το Υπουργείο Πολιτισμού ακολουθεί πιστά την πολιτική στήριξης των μονοπωλίων μέσα από την διάλυση των εργασιακών σχέσεων (αυτεπιστασία)

Το περιστατικό είναι συνέχεια και έχει την ίδια αιτία με τα πρόσφατα θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα στη ΔΕΗ (είναι το τρίτο μέσα σε λίγους μήνες,) καθώς και για αλλά που από τύχη δεν οδήγησαν στο θάνατο.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα προειδοποίησε και προειδοποιεί για τις συνέπειες της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που οδηγούν στην μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, στην αύξηση των ατυχημάτων κάτι που επιβεβαιώνεται καθημερινά. Η έλλειψη προσωπικού , η εντατικοποίηση της εργασίας νομοτελειακά οδηγούν σε αυτήν την κατάσταση.

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Να μην ανέχονται να εργάζονται χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, να βάλουν στην καθημερινή τους πάλη αιτήματα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Καλούμε το σωματείο των εργαζομένων στις ανασκαφές και τους συλλόγους αρχαιολόγων να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, να συνταχθουν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Καλούμε τους εργαζόμενους στην ανασκαφή και όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ να συμμετέχουν μαζικά στην 2ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και στην συγκέντρωση μπροστά στη διοικητήριο του ΛΚΔΜ (Βιομηχανικό)την Τρίτη 18 Μαρτίου, διευρύνοντας το πλαίσιο και απαιτώντας άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.



Διεκδικούμε:

- Καμία σκέψη για πώληση Ορυχείων και ΑΗΣ (μικρή ΔΕΗ). Να μην εφαρμοστεί στην πράξη η πώληση του ΑΔΜΗΕ.

- Υπογραφή Σ.Σ.Ε με βάση τις ανάγκες για τους εργαζόμενους στα οκτάμηνα και τις εργολαβίες.

- Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στις εργολαβίες.

- Να τηρηθούν άμεσα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται, για όλους τους εργαζομένους, σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν τη ΔΕΗ Α.Ε (Ορυχεία, ΑΗΣ, αρχαιολογικές ανασκαφές κ.α)



Πτολεμαΐδα 14/3/2014
Από το Blogger.