Header Ads

Επιμορφωτικό σεμινάριο ΥΠΟΜΕΔΙ για μαθητές Γυμνασίου

Σχετικά με την οδική ασφάλεια, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και την ασφαλή χρήση ασύρματων συσκευών



Την έναρξη του επιμορφωτικού σεμιναρίου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για μαθητές Γυμνασίου σχετικά με την οδική ασφάλεια, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και την ασφαλή χρήση ασύρματων συσκευών πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου.
Ο κ. Υφυπουργός μιλώντας στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νέου Ψυχικού, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα Οδικής Ασφάλειας και στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των ασύρματων συσκευών επικοινωνίας. Επεσήμανε ότι ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε στη χώρα μας εκδήλωση για μαθητές που καλύπτει και τις 3 θεματολογίες μαζί.
Τόνισε ακόμη τους πιθανούς κινδύνους από τη συνεχή και πολλές φορές αδιάλειπτη χρήση αυτών των συσκευών και τους τρόπους που μπορεί κανείς να προστατευτεί, καθώς και τον ρόλο της χρήσης των ασύρματων συσκευών στην απόσπαση της προσοχής των νέων κατά τις μετακινήσεις τους. Ο κ. Υφυπουργός, έκλεισε την ομιλία του με την εξής φράση: «Οι κλήσεις μπορούν να περιμένουν, η ζωή σας όχι».
Πρακτικές και συμβουλές για την ασφαλή χρήση ασύρματων συσκευών παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαργαρίτης Λουκάς, μαζί με την επιστημονική του ομάδα. Για την δε ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, οι μαθητές ενημερώθηκαν από εκπροσώπους της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς και άλλους επιστήμονες.



Σημεία Ομιλίας του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μ. Παπαδόπουλου, στο επιμορφωτικό σεμινάριο του ΥΠΟΜΕΔΙ για μαθητές Γυμνασίου σχετικά με την οδική ασφάλεια, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και την ασφαλή χρήση ασύρματων συσκευών

Φίλες και φίλοι μας,
Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Η χαρά μας σήμερα είναι μεγάλη και ιδιαίτερη αφού μας δίνεται η ευκαιρία να σας καλωσορίσουμε στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Στο Υπουργείο μας έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα Οδικής Ασφάλειας και στην ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των ασύρματων συσκευών επικοινωνίας.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι σημαντική για εσάς τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου και θα πρέπει να σας πω ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στη χώρα μας τέτοια εκδήλωση που καλύπτει και τις 3 θεματολογίες μαζί.
Όπως γνωρίζετε όλοι σας, η ασύρματη τεχνολογία ολοένα αυξάνεται σε εφαρμογές που είναι ιδιαίτερα ελκυστικές όχι μόνο σε σας τους εφήβους, αλλά και σε μας τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Καθένας από εμάς χρησιμοποιεί ασύρματες συσκευές όπως το κινητό μας, το ασύρματο τηλέφωνο στο σπίτι, καθώς επίσης το μοντεμ/ρουτερ για να συνδέουμε τον υπολογιστή μας στο διαδίκτυο μέσω της τηλεφωνικής μας γραμμής, το οποίο είναι εξοπλισμένο με μια εξωτερική κεραία για να παρέχει και ασύρματη διασύνδεση μέσω WiFi.
Γνωρίζουμε όμως (όχι μόνο εσείς οι έφηβοι αλλά και οι περισσότεροι ενήλικοι), τους πιθανούς κινδύνους από τη συνεχή και πολλές φορές αδιάλειπτη χρήση αυτών των συσκευών και τους τρόπους που μπορούμε να προστατευτούμε;
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε συσκευή εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά πεδία που διαφέρουν ανάλογα με το πεδίο χρήσης και τη συχνότητα χρήσης.
Το σώμα του ανθρώπου είναι ικανό να σταθεί για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, δίπλα σε μια κεραία που εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Υπάρχουν παγκόσμιοι οργανισμοί που έχουν μελετήσει τα ασφαλή όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο και όλες οι χώρες έχουν σεβαστεί αυτά τα όρια κατά τη σχεδίαση των ασύρματων δικτύων στη χώρα τους.
Η ασφαλής χρήση όμως των ασύρματων συσκευών που κουβαλάμε πάνω μας ή έχουμε στο σπίτι μας είναι ευθύνη του κάθε ανθρώπου, δηλαδή δική σας και δική μας.
Γι αυτό τον λόγο, έχουμε προσκαλέσει μια εκλεκτή ομάδα επιστημόνων, που θα σας εξηγήσουν πως επηρεάζει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τον άνθρωπο και ιδιαίτερα εσάς τα παιδιά και πως μπορείτε να προστατευτείτε από αυτήν. Επίσης θα σας εξηγήσουν, πως μετριέται η ακτινοβολία στα κινητά (ώστε να προσθέσετε κι αυτόν τον παράγοντα ασφαλείας στην επιλογή του μοντέλο κινητού που σχεδιάζετε να αγοράσετε), καθώς κάθε κινητό τηλέφωνο δεν εκπέμπει το ίδιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία χωρίς εσείς να το γνωρίζετε.
Όλες αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται για την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο.
Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου μας, είναι σταθερά αφοσιωμένη στην παροχή αξιόπιστων, ασφαλών και αποτελεσματικών υπηρεσιών στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.
Ζούμε μια ψηφιακή εποχή που έχει επιφέρει πραγματική επανάσταση στην καθημερινή μας ζωή σε λιγότερο από 20 χρόνια. Ενώ οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί πέρα από τη φαντασία μας, έχει δημιουργηθεί και η ανάγκη να οικοδομήσουμε ένα ασφαλές, ευέλικτο, ανοικτό και αξιόπιστο ψηφιακό περιβάλλον.
Η ασφάλεια και η προστασία στον κυβερνοχώρο, αλλά και του κυβερνοχώρου είναι πλέον μια από τις πρωταρχικές ανάγκες για την εξέλιξη και ανάπτυξη κάθε σύγχρονης κοινωνίας.
Ξεκινώντας από τα μικρά παιδιά που από την προσχολική τους ηλικία μαθαίνουν να παίζουν με το tablet ή το κινητό των γονιών τους, τις εμπορικές και τραπεζικές συναλλαγές, την παιδεία, την τέχνη, τον κρατικό μηχανισμό, τις ένοπλες δυνάμεις…. ότι τομέα και να σκεφτούμε κάπου θα υπάρχει εμπλοκή με διαδίκτυο ή ψηφιακή πληροφορία.
Ακριβώς όμως, επειδή το πεδίο εφαρμογής της ψηφιακής πραγματικότητας είναι τόσο ευρύ, οι κίνδυνοι που απειλούν αυτήν την ψηφιακή πραγματικότητα θα πρέπει να απομονωθούν και να προστατευθεί ο χρήστης.
Καλέσαμε λοιπόν εκλεκτούς ομιλητές που θα σας ενημερώσουν για όλα αυτά τα θέματα, ώστε να μάθετε πώς να γίνετε ασφαλείς πλοηγοί του διαδικτύου και να μη πέσετε θύματα κάποιων επιτήδειων, που στόχο έχουν αποκλειστικά παιδιά και εφήβους.
Θα σας μιλήσουν ακόμα, για την κατάχρηση του διαδικτύου, τα διαδικτυακά παιχνίδια και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης αναλύοντας τους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχοκοινωνική ανάπτυξή σας μέσα από την ανεξέλεγκτη χρήση τους και τον εθισμό τους σε αυτά.
Τέλος, αλλά όχι ήσσονος σημασίας είναι και η αναφορά μας στην Οδική Ασφάλεια και ειδικότερα στις ασφαλείς μετακινήσεις των νέων.
Με τη σημερινή εκδήλωση εκτός των άλλων, επιζητούμε τη βοήθειά σας ώστε όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, να αγκαλιάσουμε την προσπάθεια για ασφαλή κυκλοφορία στους δρόμους, χωρίς ατυχήματα και τραυματισμούς.
Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι μια προσπάθεια που στοχεύει στην αλλαγή της συμπεριφοράς του πολίτη, παιδιού ή ενήλικα ως προς τον τρόπο με τον οποίο κινείται στο δημόσιο χώρο.
Στόχος μας μεταξύ άλλων, είναι να προετοιμάσουμε οδηγούς, επιβάτες και πεζούς με επαρκείς γνώσεις και επίγνωση της ευθύνης που φέρουν όταν κυκλοφορούν στον δρόμο.
Και για να συνδέσω τα τρία αντικείμενα της σημερινής εκδήλωσης, ιδιαίτερα κρίσιμος για την οδική ασφάλεια είναι ο ρόλος της χρήσης των ασύρματων συσκευών στην απόσπαση της προσοχής μας κατά τις μετακινήσεις μας.
Οι κυκλοφοριακές συνθήκες τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει σημαντικά, και η μετακίνηση είτε ως πεζοί είτε ως οδηγοί είναι μια σύνθετη δραστηριότητα που απαιτεί πλήρη προσήλωση σε αυτή.
Θυμηθείτε λοιπόν όταν κυκλοφορείτε στο δρόμο κλείστε τη συσκευή σας.
«Οι κλήσεις μπορούν να περιμένουν, η ζωή σας όχι»
Σας ευχαριστώ πολύ και καλή επιτυχία στην εκδήλωση.
Από το Blogger.