Header Ads

Ομιλία Ε. Ουζουνίδου για το Πολυνομοσχέδιο-σκούπα (βιντεο)

Ομιλία (συμπεριλαμβανομένων και όσων ήταν αδύνατο να ειπωθούν εξαιτίας του ελάχιστου χρόνου που δόθηκε στους βουλευτές να τοποθετηθούν) της Ευγενίας Ουζουνίδου, βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης, κατά τη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής σχετικά με το "κατεπείγον" Πολυνομοσχέδιο-σκούπα (29.3.2014).




Κύριε πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Νιώθω προσβεβλημένη και νιώθω ντροπή, που συμμετέχω σε τέτοιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όταν μέσα στη νύχτα κατατίθενται τέτοια πολύ νομοσχέδια που σαρώνουν με τις ρυθμίσεις τους τους πάντες. Επίσης, μια τέτοια κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία προσβάλλει και υποτιμά το Κοινοβούλιο στη χώρα μας.
Πρόκειται για μίνι μνημόνιο που σαρώνει με τις ρυθμίσεις του τα πάντα. Ρυθμίσεις που θίγουν την πλειοψηφία των κοινωνικών ομάδων και της παραγωγικής δομής της χώρας. Ρυθμίσεις που έχουν ως κοινό παρονομαστή τους τη μνημονιακή εύνοια προς τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα. Το προβαλλόμενο δέλεαρ είναι ότι το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό θα ρίξει τις τιμές υπέρ του καταναλωτή.
Ο σκληρός πυρήνας του πολυνομοσχεδίου αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις τράπεζες. Οι ρυθμίσεις και πάλι ευνοούν τα μεγάλα συμφέροντα και των τραπεζιτών σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζόμενων τάξεων. Η εσωτερική υποτίμηση, με την κατάρρευση των μισθών και των συντάξεων, καθώς και η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, συγκροτούν την ουσία της ταξικής τροϊκανής επίθεσης. Το ποιος θα ελέγχει τις τράπεζες ισοδυναμεί με το είδος και την ποιότητα της ανάπτυξης.
Ξεκινάτε με τις διατάξεις για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος ως κοινωνικό μέρισμα για πολίτες που τους στερήσατε στοιχειώδη για την επιβίωσή τους;
Για να κοροιδέψετε ποιόν;
Τους βουλευτές σας να το ψηφίσουν ή τους πολίτες για να σας κρατήσουν στην εξουσία;
Αιδώς κύριοι συνάδελφοι! Αιδώς!
Σφαγιάζετε τα ασφαλιστικά ταμεία, μειώνοντας τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τις εισφορές υπέρ τρίτων που αποδίδοντο στα ασφαλιστικά ταμεία, ενδεικτικά αναφέρω τον κοινωνικό πόρο στο Ταμείο Πρόνοιας του προσωπικού του ΟΣΕ, του ΟΛΘ, των σωμάτων ασφαλείας, εξαπατώντας τους.
Σε μία σειρά ελευθέρων επαγγελματιών τεχνικών και επιστημονικών επαγγελμάτων, όπως φαρμακοποιών, οδηγούς ταξί, κατόχους φορτηγών δημόσιας χρήσης και άλλων, δίνετε το οριστικό χτύπημα με την υποτιθέμενη περαιτέρω απελευθέρωση του κλάδου.
Οι δύο νόμοι του 2012, ο 4070 και ο 4093, απελευθέρωναν πλήρως το επάγγελμα του ταξί. Οι νέες ρυθμίσεις έρχονται να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την υποκλοπή του έργου των ταξί από τους μεγαλοξενοδόχους , τις μεγάλες εταιρείες με τα ενοικιαζόμενα μετά οδηγού και τα μεγάλα τουριστικά γραφεία.
Για τους μηχανικούς, υιοθετείτε πλήρως τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τους Μηχανικούς. Αποσυνδέεται το πτυχίο, από τη δυνατότητα πρόσβασης στην άσκηση του επαγγέλματος, αφού μία σειρά και καλά εμπειρογνωμόνων θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα.
Το γνωστικό και επιστημονικό υπόβαθρο των μηχανικών δεν θεωρείται πλέον απαραίτητο για την υλοποίηση των τεχνικών έργων Δεν μπορεί κύριοι, να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών, η αρτιότητα των τεχνικών έργων, η εξοικονόμηση ενέργειας, ο σεβασμός στο περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.
Κατασχετήρια θα φτάσουν περίπου σε 40.000 μηχανικούς για τις οφειλές του στο ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ. Γιατί άραγε οφείλουν οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι γιατροί στα Ασφαλιστικά τους Ταμεία, αφού υπάρχει εργασία και απαιτείται περαιτέρω απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Απορυθμίζετε την παραγωγική βάση της χώρας έναντι των εισαγωγών και έχετε το θράσος να μιλάτε για ανάπτυξη και για στροφή σε εξαγωγές.
Μια παρατήρηση για το γάλα κι από πλευράς μου, μιας και η περιοχή από όπου προέρχομαι η Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα η Κοζάνη ζει από την κτηνοτροφία. Πιστεύω ότι η επιμήκυνση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις τόσο στην υγεία των καταναλωτών, όσο και στην πρωτογενή παραγωγή και απαιτούμε τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος στο φρέσκο γάλα.
Στο όνομα της άρσης εμποδίων του ανταγωνισμού που ο κος Υπουργός Ανάπτυξης ομνύει, θεσμοθετείτε ικανοποιώντας ουσιαστικά αίτημα της ˝μαυρης αγοράς˝ των καυσίμων και αναφέρομαι στη ρύθμισή σας για προμήθεια των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης κατευθείαν από τα διυλιστήρια.
Αποδεικνύεστε ανίκανοι να πατάξετε το λαθρεμπόριο καυσίμων, λόγω πολιτικής και οργανωτικής ανεπάρκειας, ενώ με τις παραπάνω διατάξεις αναμένεται η αγορά να γίνει ˝άνω- κάτω˝.
Για τα λατομεία, δεδομένο ότι το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση συνολικά της λατομικής νομοθεσίας θα προωθηθεί άμεσα , για ποιο λόγο φέρνετε αυτές τις αποσπασματικές ρυθμίσεις όπως πχ η κατάργηση της παραγράφου για την υποχρέωση των μονάδων σκυροδέματος να έχουν μηχανικό υπεύθυνο τόσο για τα χρησιμοποιούμενα υλικά (Α’ ύλες), όσο και το παραδιδόμενο σκυρόδεμα στους πελάτες τους. οδηγεί σε μια αγορά- ζούγκλα, στην οποία δεν υπάρχει καμία πρόνοια ελέγχου ποιότητας ούτε των Α’ υλών, ούτε του τελικά διατιθέμενου στην αγορά προϊόντος.

Άλλο κεφάλαιο κύριοι, γιατί επιμένουμε, σαρώνετε οτιδήποτε αφορά εργασιακό δικαίωμα, δημόσια περιουσία
Τα πάντα στους αγοραστές-εκποιητές της δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Εκπτώσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, στο χωροταξικό σχεδιασμό είτε πρόκειται για λιμάνια, ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ κα
Την τεράστια ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, η 2η μετά από αυτήν της εκκλησίας, θα περάσει στα χέρια μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, στερώντας από τον ελληνικό λαό σημαντικά εργαλεία ώστε να εφαρμοστεί ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο προς όφελος της κοινωνίας.
Τεράστιες εκτάσεις στην Οινόη, στον Εμπορευματικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, στο Κορδελιο, στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης, στους Λαχανόκηπους, όποια έκταση είχε εξαιρεθεί από τον 3891/2010 πλέον περιέρχεται στο ελληνικό δημόσιο βεβαίως για την διευκόλυνση της εκποίησής της στον επίδοξο αγοραστή.
Καταργείτε το ρόλο της ΓΑΙΟΣΕ για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών, πολεοδομικών και λοιπών επιπτώσεων των προτεινόμενων τροποποιήσεων, του ΣΧΟΠ και βεβαίως καταργείτε τη δυνατότητα των κατοίκων για υποβολή ενστάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού για το ανωτέρω θέμα.
Σήμερα η Βουλή αναλαμβάνει για άλλη μία φορά το ρόλο πολεοδομικού γραφείου, νομιμοποιώντας οικοδομικές άδειες .
Πόσο έκπτωση ακόμη; Πόσο υπέρ των συμφερόντων του αγοραστή καταργώντας κάθε αρμοδιότητα της διοίκησης; Αυτή είναι η προστασία των θεσμών και ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης;
Οδηγείτε τη χώρα σε τριτοκοσμικές καταστάσεις στο όνομα της ανάπτυξης. Δεν ντρέπεστε;
Τα τέλη πρόστιμα, προσαυξήσεις των ΟΤΑ από τα ακίνητα της ΓΑΙΟΣΕ διαγράφονται και δεν αναζητούνται. Έχετε μειώσει τους ΚΑΠ των ΟΤΑ, 65% κάτω , πατήσατε κάτω την αγοραστική δύναμη θα κολλήσετε στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στο να έχουν οι δήμοι χρήματα να ασκήσουν πολιτική;
Τέλος η μείωση του προσωπικού της ΡΑΣ από 50 σε 35 και δημιουργία νέας Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.
Για τις Ρυθμιστικές Αρχές επαναλαμβάνω ότι ουσιαστικά προκύπτουν από το δόγμα του νεοφιλευθερισμού, πως οι πολιτικές δεν διαμορφώνονται από το κράτος αλλά από τους δήθεν ουδέτερους οργανισμούς. Δήθεν ουδέτεροι οργανισμοί και φορείς, έξω και πέρα από το λαό και τους εκλεγμένους εκπροσώπους του αναλαμβάνουν να υπηρετήσουν τα πλέον ιδιοτελή συμφέροντα. Δεν πά να θέλει ο λαός και οι εκπρόσωποί του, «αποφάσισαν οι ουδέτεροι»!
Για τις ρυθμίσεις για ΑΠΕ θα ήθελα να τονίσω ότι:
Δεν έχετε κανένα νομικό, ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να προβείτε σε μονομερής τροποποίηση των σχετικών συμβάσεων.
Το πρόβλημα της μείωσης του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ δεν μπορεί να το «φορτώνονται» αποκλειστικά οι παραγωγοί των ΑΠΕ διότι για την διόγκωσή του δεν ευθύνονται αυτοί αλλά οι άστοχες και χωρίς προγραμματισμό αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής.
Η κυβέρνηση κουρεύει τους μικρούς, την ίδια στιγμή που συνεχίζει τις προκλητικές επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στους ιδιώτες μεγαλο-παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο. Αλλά και δίνει εγκρίσεις σε ιδιώτες μεγαλοεπενδυτες συνολικής ισχύος άνω τω 2000MW για ΒΑΠΕ αιολικών και Ηλιοθερμικη μονάδα με τιμές που θα αυξήσουν το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ
Βγάζει εκτός του κάδρου των ευθυνών και των συνεπειών τις τράπεζες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των προβλημάτων στις ΑΠΕ.
Βάζει νέα έκτακτη εισφορά επί του τζίρου και μάλιστα χωρίς καμία παραμετροποίηση.
Κωλυσιεργεί με την υιοθέτηση αποφάσεων που θα έδιναν ώθηση στην ιδιοπαραγωγή.
Είναι ώρα οι βουλευτές να ξεπεράσουν τη στενή παραταξιακή αναφορά τους και να συμπεριφερθούν κατά συνείδηση, ανταποκρινόμενοι στην αξίωση των πολιτών. Να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς, να μην υποβαθμίσουν τα προβλήματα, να μην ενδώσουν σε προαποφασισμένες κινήσεις υποχώρησης, να αποδείξουν ότι διαθέτουν στοιχειώδη πολιτική αυτονομία.
Σας καλούμε κύριοι συνάδελφοι που στηρίζετε τη συγκυβέρνηση να αναλογιστείτε τι θα πράξετε για να μην βγείτε αύριο στους τόπους σας και επιχειρηματολογήσετε δεν είδα, δεν κατάλαβα και να καταφηφίσετε το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο.
Από το Blogger.