Header Ads

Σπάρτακος: Επιστολή προς Μανιάτη

Προς: Υπουργό ΠΕΚΑ
κ. Ιωάννη Μανιάτη
Θέμα: Υπαγωγή του Κωδικού NACE 520 (εξόρυξη λιγνίτη) στο Σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας



Κύριε Υπουργέ

Στο σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας (2014-2020), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει τις κατευθυντήριες γραμμές στις 9 Απριλίου 2014 και σε αυτό το στάδιο απαιτείται από τα κράτη μέλη να επηρεάσουν την τελική διατύπωση.

Το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους οι κρατικές ενισχύσεις μπορεί να θεωρούνται ότι συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά. Η δε πρόταση βασίζεται στην πρακτική λήψης αποφάσεων που ακολουθεί η Επιτροπή καθώς και στην ανάλυσή της όσον αφορά τους κανόνες αγοράς και πολιτικής που διέπουν τους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας..


Με όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ένα σχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών (με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2014), περιλαμβάνει στο Παράρτημα ΙΙΙ κατάλογο των βιομηχανικών τομέων που η Επιτροπή θεωρεί ότι υπόκεινται στον διεθνή ανταγωνισμό .

Για τους τομείς αυτούς, τα κράτη μέλη μπορούν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, να επιτρέψουν μειωμένη συμμετοχή στη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Βάσει των κωδικών NACE, στο Παράρτημα ΙΙΙ, ο Κωδικός NACE Code 510 – (εξόρυξη λιθάνθρακα) - είναι στη λίστα, αλλά στην λίστα δεν εντάσσεται ο Κωδικός NACE Code 520 – (εξόρυξη λιγνίτη).

Το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών (χωρίς, όπως εκτιμάται, να έχει επαρκή τεχνική αιτιολόγηση) υποθέτει ότι η εγχώρια παραγωγή λιγνίτη δεν υπόκειται στον διεθνή ανταγωνισμό και, ως εκ τούτου, κατ 'αρχήν, η εξαίρεση δεν είναι απαραίτητη.

Το Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θεωρεί πως αυτό αποτελεί μία εσφαλμένη εκτίμηση η οποία μάλιστα εισάγει διακρίσεις εις βάρος της εξόρυξης του Εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τη δε ΔΕΗ η οικονομική ¨μετάφραση¨ της κατάστασης αυτής μεταφράζεται σε ετήσια επιβάρυνση της τάξεως των 25 εκατομμυρίων ευρώ

Κύριε Υπουργέ

Με δεδομένο το γεγονός ότι μόλις σε μερικές ημέρες η ΕΕ πρόκειται να δημοσιεύσει τις κατευθυντήριες γραμμές σας καλούμε να προβείτε σε ενέργειες προκειμένου στο Παράρτημα ΙΙΙ να συμπεριληφθεί τελικώς η NACE Code 520 - Εξόρυξη λιγνίτη.

Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Αδαμίδης Αθανάσιος Μάστορας
Από το Blogger.