Header Ads

Διαβάστε ποια επιχειρήματα έχει η Πτολεμαΐδα για να μείνει το ΤΕΙ Μαιευτικής

Οι θέσεις του Προϊσταμένου Τμήματος Μαιευτικής Σεραφείμ Σαββίδη:
Κατ’ αρχήν θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι το σχέδιο Αθηνά είναι προς διαβούλευση και δεν αποτελεί νόμο του κράτους.

Δηλώνω δε απολύτως αισιόδοξος ότι σε ότι αφορά τουλάχιστον το τμήμα μαιευτικής μπορεί να γυρίσει με τις κατάλληλες κινητοποιήσεις όλων μας, της διοίκησης του ΤΕΙ, των πολιτικών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο αναμφίβολα το σχέδιο Αθηνά ως έχει αποτελεί καίριο πλήγμα για το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα. Αποτελεί μαχαιριά στην καρδιά της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας, και μαστίγιο στο πρόσωπο όλων των ανθρώπων που δούλεψαν για το τμήμα. Εξαίρω τον εαυτό μου γιατί έκανα το αυτονόητο έκανα μόνο τη δουλειά μου. Όμως τι θα πούμε στα παιδιά, τι θα πούμε στους φορείς και τους πολίτες της πόλης που με ζήλο και φιλότιμο αγκάλιασαν το τμήμα και τι θα πούμε τέλος στους έκτακτους καθηγητές που δούλεψαν άμισθη πολλές φορές και έδωσαν την ψυχή τους.

Ιδιαίτερα πλήττονται άμεσα οι πόλεις της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, έμμεσα όμως πλήττεται ολόκληρο το ακαδημαϊκό προφίλ της Δυτικής Μακεδονίας και με την απώλεια του Πανεπιστήμιου αλλά και με τη συρρίκνωση του ΤΕΙ. Εγώ αυτή τη στιγμή δε θα πω τίποτα για τους πολιτικούς του νομού μας, όμως αν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα πιστεύω ότι δε θα έχουν μούτρα να αντικρύσουν τους συμπολίτες μας αύριο.

Απλά επισημαίνω ότι είναι το μοναδικό τμήμα επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας πανελλήνια που κλείνει. Υπάρχουν μόνο τρία τμήματα πανελλήνια μαζί με το δικό μας και κλείνει διότι δε διαθέτει κανένα μέλος μόνιμου Ε.Π. αναφέρω μόνο δυο περιπτώσεις αντίστοιχες του τμήματος μας: τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Καβάλας στο Διδυμότειχο, ιδρύθηκε μαζί με το δικό μας τμήμα, δεν έχει κανένα μέλος Ε.Π., απέχει 200 χλμ. από την Καβάλα, δεν ξέρω τι νοσοκομείο έχει, υπάρχουν πάνω από δέκα στην Ελλάδα, όμως παραμένει. τμήμα Διατροφής στην Καρδίτσα, την ιδιαίτερη πατρίδα και εκλογική περιφέρεια του κ. Ταλιαδούρου, επί μακρόν υφυπουργού παιδείας, ακριβώς στην ιδία κατάσταση, παραμένει. Και σε κάθε περίπτωση ποιος φταίει αν δεν υπάρχει μόνιμο Ε.Π.. Εμείς τρεις θέσεις Ε.Π. είχαμε και τις ζητήσαμε αμέσως καθορίζοντας συγχρόνως και τα γνωστικά αντικείμενα. το υπουργείο είναι αυτό που τις πάγωσε.

Πιστεύω ότι κανείς κλείνει κάτι προβληματικό και άρρωστο και όχι κάτι βιώσιμο και υγείες. Οι απόφοιτοι των τμημάτων μαιευτικής έχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, το επάγγελμα έχει ζήτηση στην αγορά εργασίας. Κλείνει ποτέ επιχείρηση που πάει καλά.

Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε το τμήμα μαιευτικής και να διεκδικήσουμε τη διεύρυνση της ΣΕΥΠ με νέα τμήματα. Αυτά θα κρατήσουν το ΤΕΙ στους δύσκολους καιρούς που έρχονται. ήταν μεγάλο λάθος που δεν ξεκινήσαμε τη λειτουργία του τμήματος Εργοθεραπείας το 2010 όπως προβλέπονταν στο ιδρυτικό ΦΕΚ.

Η επομένη φάση του σχεδίου Αθηνά θα προβλέπει την εισαγωγή της περιβόητης βάσης του 10. Στα περισσότερα τμήματα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 85% μπαίνουν φοιτητές με βαθμούς κάτω της βάσης. Φανταστείτε τμήματα με 2, 3, 5 η το πολύ 10 εισαγόμενους. Το τμήμα Μαιευτικής θα μείνει ανεπηρέαστο από αυτό το γεγονός και θα αποτελέσει βασικό πυλώνα λειτουργίας του ΤΕΙ. Και για να παραφράσω τα λόγια του Ιωνά Δραγούμη θα πω «αν τρέξουμε να σώσουμε το τμήμα μαιευτικής τώρα, αυτό θα μας σώσει αργότερα».

Και τέλος στο τμήμα Μαιευτικής παρακολουθούν σήμερα πάνω από 300 παιδιά. Πως φαντάζεται κανείς ότι αυτά τα παιδιά θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη και πως θα ανταποκριθεί το αντίστοιχο τμήμα εκεί σε διπλάσιο αριθμό φοιτητών. Πως θα καλυφτούν οι ανάγκες σε προσωπικό, εργαστήρια, νοσοκομεία κτλ.

Είναι λοιπόν προφανές ότι έχουμε στη φαρέτρα μας ατράνταχτα επιχειρήματα, τα όποια θα πείσουν κάθε υπεύθυνο υπουργό για να διορθώσει ένα λάθος και να αποκαταστήσει μια παράφορη αδικία που πάει να γίνει σε βάρος του τμήματος Μαιευτικής της Πτολεμαΐδας

————————————

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ





Το Τμήμα Μαιευτικής λειτουργεί στην Πτολεμαΐδα από το Ακαδημαϊκό Έτος 2009/2010, στα πλαίσια της ίδρυσης της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, βάσει του Π.Δ. 23 (ΦΕΚ 44Α/12-3-2009). Επισημαίνεται ότι από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του το Τμήμα Μαιευτικής στηρίχτηκε έμπρακτα από τους πολίτες και όλους του φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012/2013 το τμήμα διανύει το τέταρτο (4ο) έτος λειτουργίας του με ιδιαίτερη επιτυχία, έχοντας συνολικά 310 ενεργούς φοιτητές και φοιτήτριες, σε εγκαταστάσεις που έχουν παραχωρηθεί από το Δήμο Εορδαίας και απόφαση του νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης.

Η εκπαίδευση των φοιτητών γίνεται στις εγκαταστάσεις του τμήματος και στο Μποδοσάκειο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Στις εγκαταστάσεις του τμήματος έχουν από την πρώτη μέρα οργανωθεί και εξοπλιστεί πλήρως τα εργαστήρια Ανατομικής, Βασικής Νοσηλευτικής, Κλινικής Βιοχημείας, Εφαρμογών Πληροφορικής στη Μαιευτική Γυναικολογία, Προετοιμασίας Γονέων-Φυσιολογικού Τοκετού και Πληροφορικής. Η υποδομή των εργαστηρίων από πλευράς πάγιου εξοπλισμού έχει ήδη ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται επιπλέον κονδύλια. Όλα τα υπόλοιπα εργαστήρια πραγματοποιούνται στους χώρους του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

Η οργάνωση και λειτουργία του Τμήματος τόσο από εκπαιδευτικής όσο και από διοικητικής σκοπιάς είναι άψογη και υποδειγματική. Η στήριξη που παρέχεται από ένα πολύ καλά οργανωμένο Νοσοκομείο όπως είναι το Μποδοσάκειο, αποτελεί βασική συνιστώσα της επιτυχίας του τμήματος. Η εκπαίδευση είναι πλήρης ποσοτικά και ποιοτικά, καθώς στο παραπάνω νοσοκομείο λειτουργούν όλα τα απαραίτητα τμήματα και κλινικές για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στους πολίτες και υψηλής εκπαίδευσης στους φοιτητές. Συγκεκριμένα στη Μαιευτική Κλινική προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τρεις (3) ειδικευμένοι Μαιευτήρες – Γυναικολόγοι, τρεις (3) ειδικευόμενοι ιατροί και εννέα (9) μαίες. Συνολικά πραγματοποιούνται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο περίπου 600 τοκετοί ετησίως, αριθμός υπερεπαρκής για την εκπαίδευση των φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος.

Εντυπωσιακό στοιχείο για τη λειτουργία του Τμήματος Μαιευτικής αποτελούν επίσης δείκτες ποιότητας όπως η βάση εισαγωγής (12.500 μόρια) και το ποσοστό εισαγομένων, εγγεγραμμένων και ενεργών φοιτητών, που ανέρχεται στο εντυπωσιακό 90-95%. Το τμήμα μαιευτικής αποτελεί το μοναδικό τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που θα παρέμενε ανεπηρέαστο από την εισαγωγή της βάσης του 10 στις πανελλήνιες εξετάσεις, ως προς τον αριθμό των εισαγομένων φοιτητών.

Όμως και τα οικονομικά στοιχεία λειτουργίας του Τμήματος Μαιευτικής είναι αξιοθαύμαστα. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι το συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας για το 2012 ανήλθε μόλις στα 271.944,46 € και κατανέμεται ως εξής:

Αντιμισθίες Εκπαιδευτικού Προσωπικού: 93.552,72
Σίτιση 59.281,20
Φύλαξη 61.821,28
Καθαριότητα 27.000,00
Λοιπές Δαπάνες (αναπαραγωγή σημειώσεων, θέρμανση, διάφορα αναλώσιμα, ύδρευση κτλ.) 30.289,26

Διαπιστώνεται ότι τα κονδύλια της φύλαξης και της καθαριότητας είναι υψηλά, αφού αποτελούν το 30% περίπου της συνολικής δαπάνης λειτουργίας του τμήματος. Το ποσό αυτό θα μειωθεί δραστικά σε ποσοστό έως και 50% με έναν ορθολογισμό των ωρών φύλαξης και του αριθμού των καθαριστριών. Επίσης μειώθηκε δραστικά το κόστος θέρμανσης από τις 15/01/2013, αφού το κτίριο συνδέθηκε στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης.

Βάσει των παραπάνω υπολογίζεται το ετήσιο κόστος λειτουργίας ανά φοιτητή ανέρχεται σήμερα σε: 271.944,46/310 = 877,24 €, με τάση μάλιστα πτωτική κατά 20% περίπου, ήδη από το τρέχων έτος.

Είναι προφανές ότι το παραπάνω κόστος είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Από τα παραπάνω εξάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι δε συντρέχει απολύτως κανένας πραγματικός λόγος αναστολής λειτουργίας του Τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαϊδα.


Ο προϊστάμενος του τμήματος


Δρ Σεραφείμ Γ. Σαββίδης

Καθηγητής

ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ – ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΠΤΣΕ
Τηλ.: 2463055303
Από το Blogger.