Header Ads

Γιατί είναι «χρυσό» το συμβόλαιο για την Πτολεμαΐδα 5

Ενα συμβόλαιο που μπορεί να αποδειχτεί χρυσάφι χωρίς να χρειαστεί να μπει ούτε μία βίδα εξασφαλίζει από τη ΔΕΗ ο όμιλος της ΓΕΚ Τέρνα για τη φαραωνική λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα, συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ. Το έργο που παρέμενε παγωμένο για περισσότερο από έναν χρόνο, λόγω χρηματοδοτικού κενού αλλά και του ρίσκου της χώρας, υπογράφηκε πριν από έναν μήνα, μοιράζοντας σημαντικά στρατηγικά και οικονομικά πλεονεκτήματα στον ελληνικό κατασκευαστικό και ενεργειακό όμιλο των κυρίων Γιώργου Περιστέρη και Νικόλαου Κάμπα.

Ο βασικότερος λόγος είναι ότι η Τέρνα μέσω της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για την Πτολεμαΐδα V δημιουργεί μια ιερή συμμαχία με τη ΔΕΗ, η οποία επισημοποιήθηκε πρόσφατα στους διαγωνισμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα οι όροι του συμβολαίου διασφαλίζουν πλήρως τα συμφέροντά της, καθώς, ακόμη κι αν ακυρωθεί η σύμβαση, η ποινική ρήτρα που προβλέπει η παχυλή συμφωνία ανεβάζει την αποζημίωση του αναδόχου στα 70 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το 5% που ορίζουν τα συμβόλαια αυτού του μεγέθους, σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας με υπαιτιότητα της ΔΕΗ, τα οποία μπορούν να διπλασιαστούν αν υπολογιστεί και η «προκαταβολή» επιπλέον 5% του έργου που δίνεται για να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες και οι απαιτούμενες μελέτες. Με λίγα λόγια, η ΓΕΚ Τέρνα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο των κατασκευών και ανεξάρτητα από την πορεία του έργου, έχει κατοχυρώσει με το «καλημέρα» περί τα 140 εκατ. ευρώ!

Το μπόνους που χορηγεί στον εργολάβο η ΔΕΗ, ποντάροντας εκ των προτέρων σε ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον που θα της εξασφαλίσει την υλοποίηση του έργου, επιβεβαιώνεται και από έναν πρόσθετο λόγο.

Ασφαλείς πληροφορίες του «business stories» αναφέρουν ότι, αν και υπήρξε πρόταση να συμπεριληφθεί στους όρους της σύμβασης ότι σε περίπτωση που ακυρωθεί το έργο η ΓΕΚ Τέρνα να αποζημιωθεί με 10 εκατ. ευρώ χωρίς επιπλέον διεκδικήσεις, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε! Κατά τις ίδιες πηγές, η ΓΕΚ Τέρνα είχε αποδεχτεί τη μίνι αποζημίωση, αλλά για άγνωστους λόγους το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε να μην την κάνει δεκτή, θέτοντας όμως έτσι σε κίνδυνο τα συμφέροντά της σε περίπτωση που η συμφωνία ναυαγήσει.

Ηταν ό,τι καλύτερο μπορούσαν να πετύχουν οι επιχειρηματίες τη στιγμή που η ΔΕΗ ακύρωνε τους προηγούμενους μήνες το ένα μετά το άλλο τα «πράσινα» πρότζεκτ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης. Κάτι παρόμοιο συνέβη στο φωτοβολταϊκό-γίγας που σχεδίαζε στην Κοζάνη, προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε «πάρει» στις πλάτες του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Οι δυσκολίες των υποψήφιων επενδυτών να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια ήταν ορατές από τον περασμένο Μάρτιο, όταν έληξε η επίσημη προθεσμία υποβολής των προσφορών. Δόθηκε παράταση άλλες δύο φορές, με την τελευταία στα τέλη Νοεμβρίου, και πάλι όμως χωρίς να προσέλθει επενδυτής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ προσανατολίζεται σε νέα προκήρυξη, καθώς για να διατηρήσει την εγγυημένη τιμή (292 ευρώ τη μεγαβατώρα), το έργο πρέπει να έχει ανάδοχο έως τον Νοέμβριο του 2013.

Πριν από λίγους μήνες η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει τη σύμβαση ούτε για το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης, ισχύος 50 MW, που είχε κερδίσει η J&P Αβαξ, εξαιτίας αδυναμίας εξασφάλισης χρηματοδότησης του έργου. Πρόσφατα η Επιχείρηση ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να το επαναπροκηρύξει με τρεις ξεχωριστές εργολαβίες για τον εξοπλισμό, την κατασκευή του έργου και την κατασκευή των δύο υποσταθμών.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Από το Blogger.