Header Ads

Η αλήθεια για την ειδική μονάδα χημειοθεραπείας (Του Ονούφριου Μαυρίδη)

Παρέμβαση του διευθυντή της Ιατρικής υπηρεσίας του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Ονούφριου Μαυρίδη για τα περίεργα που συμβαίνουν στο τμημα χημειοθεραπείας του νοσοκομείου.

Επιτέλους, ας σταματήσουμε την εκμετάλλευση της αγωνίας και του πόνου κάποιων συνανθρώπων μας. Ας τους πούμε την αλήθεια. Ας τους ενημερώσουμε για την πραγματική κατάσταση του Οργανισμού του Νοσοκομείου και ιδιαίτερα για την ειδική μονάδα χημειοθεραπείας.
Η αλλαγή του Οργανισμού του Νοσοκομείου έγινε μέσα στα πλαίσια του εξορθολογισμού και του περιορισμού των δαπανών στο σύστημα υγείας τον Απρίλιο του 2012. Από τότε και μέχρι σήμερα κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε στη μονάδα χημειοθεραπείας.

Κανένα Υπουργείο, καμία Περιφέρεια και κυρίως καμία Διοίκηση δεν έκανε την παραμικρή παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας και εφημέρευσης των γιατρών στην μονάδα.
Ως Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, ούτε μου παραπονέθηκε κανείς, ούτε ζητήθηκε η παρέμβασή μου σε κάτι που απασχολούσε τους δυο γιατρούς της μονάδας.
Προκαλώ τους γιατρούς να δηλώσουν δημόσια αν υπήρξε έστω και η παραμικρή παρέμβαση - ενόχληση στο έργο τους.
Αντιθέτως, όταν ο γιατρός κ. Ανθόπουλος με απαράδεκτο τρόπο ήγηρε το θέμα της δήθεν υποβάθμισης ή κλεισίματος της μονάδας, η Διοίκηση συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.ΔΥ.Μ, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και οι δύο γιατροί ογκολόγοι.
Στην συζήτηση που έγινε, ομολογουμένως σε υψηλούς τόνους γιατί ο κ. Ανθόπουλος απειλούσε κατά την προσφιλή του συνήθεια με παραίτηση, καταλήξαμε ότι είμαστε σύμφωνοι όλοι να προταθεί η αναβάθμιση της μονάδας χημειοθεραπείας σε μονάδα ανεξάρτητη ογκολογίας-χημειοθεραπείας και ζητήθηκε από τον κ. Ανθόπουλο να κάνει μια εισήγηση προς την Διοίκηση όπου θα τεκμηριώνονταν η αναγκαιότητα αυτή και η Διοίκηση θα την προωθούσε με θετική εισήγηση στην 3η ΥΠΕ και κατ' επέκταση στο Υπουργείο Υγείας. Αντί αυτού, ο κ. Ανθόπουλος έστειλε μια υβριστική καταγγελία στην οποία κατήγγειλε όλους για ιδιοτελή συμφέροντα που δεν τον αφήνουν να κάνει τη δουλειά του.
Όμως το ερώτημα παραμένει: Γιατί ο κ. Ανθόπουλος μετά από έναν χρόνο διάλεξε αυτόν τον θορυβώδη τρόπο να ξεσηκώσει τον λαό της Εορδαίας και δεν προτίμησε την φυσιολογική οδό που του υπέδειξε η σύσκεψη των φορέων του Νοσοκομείου;
Το θέμα της εφημέρευσης στην Παθολογική κλινική που με αναληθή τρόπο ισχυρίζεται ο γιατρός, έχει λήξει εδώ και 14 μήνες και για του λόγου το αληθές, η παθολογική κλινική παρ' ότι πέρασε δύσκολες περιόδους υποστελέχωσης δεν ενόχλησε κανείς τους δυο γιατρούς ογκολόγους να εφημερεύσουν.
Γιατί λοιπόν αυτή η προσποιητή αγανάκτηση;
Γιατί ο ξεσηκωμός και η ταλαιπωρία του κόσμου;
Γιατί πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον πόνο μιας συγκεκριμένης ομάδας συνανθρώπων μας χωρίς λόγο;
Αν πραγματικά κινδύνευε η μονάδα χημειοθεραπείας από την αλλαγή του Οργανισμού, θα έπρεπε τότε να παραιτηθούν και οι άλλοι γιατροί άλλων ειδικοτήτων.
Παραιτήθηκε μήπως ο Δερματολόγος;
Παραιτήθηκαν μήπως οι Ουρολόγοι;
Παραιτήθηκαν μήπως οι Ωτορινολαρυγγολόγοι, ο Οδοντίατρος κ.λπ. Η ένταξη μιας ειδικότητας σε μια μεγαλύτερη νοσηλευτική μονάδα δεν αλλοιώνει ούτε την ειδικότητα, αλλά ούτε και την ουσία της προσφοράς.
Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να υποβαθμίσω την μεγάλη και ουσιαστική προσφορά των γιατρών στην ιδιαίτερη ομάδα των συνανθρώπων μας, αλλά σ' αυτό το Νοσοκομείο υπάρχουν άλλοι 60 γιατροί που προσφέρουν και στην ιδιαίτερη αυτή ομάδα αλλά και σ' όλο τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής Εορδαίας τις υπηρεσίες τους, χωρίς φανφάρες και ηρωισμούς, χωρίς εκβιασμούς και παραιτήσεις, αθόρυβα, με αξιοπρέπεια και αφοσίωση στο Ιατρικό επάγγελμα και κυρίως με ανιδιοτέλεια.
Δεν μπορεί το Νοσοκομείο που επί 28 χρόνια λειτουργεί χωρίς εκβιασμούς και παραιτήσεις σήμερα να βρίσκεται στο έλεος ενός ανθρώπου που δεν μπορεί καν να τεκμηριώσει τους λόγους της επανάστασής του. Αν έχει κάτι άλλο στο πίσω μέρος του μυαλού του κάτι ο κ. Ανθόπουλος να βγει παλικαρίσια και να το δηλώσει και να πάει στο καλό.
Αυτές οι εικόνες να τον παρακαλεί ο ταλαιπωρημένος κόσμος να αποσύρει την παραίτησή του, με θλίβουν ειλικρινά σαν γιατρό και δεν αρμόζουν στον λαό της Εορδαίας που με υπερηφάνεια και εμπιστοσύνη εδώ και 28 χρόνια αγκαλιάζει το Νοσοκομείο και τους γιατρούς που υπηρετούν σ' αυτό.
Αν ο κ. Ανθόπουλος «ξεσπιτώθηκε», όπως είπε, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πολύπαθη περιοχή μας, του ζητούμε συγγνώμη, αλλά τέτοιες υπηρεσίες με την Δαμόκλεια σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας, δεν τις θέλουμε.
Θα ήθελα τέλος να απευθυνθώ και στους φορείς που εμπλέκονται ενεργά στην υπόθεση αυτή και εννοώ τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και την Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο κ. Κατσίνα, και να τους ζητήσω να πουν καθαρά την αλήθεια στον λαό της Δυτικής Μακεδονίας χωρίς περιστροφές και χαμόγελα ειρωνικά:
1. Κινδυνεύει η λειτουργία της μονάδας χημειοθεραπείας αν δεν παραιτηθεί ο κ. Ανθόπουλος;
2. Άλλαξε τίποτε στην περίθαλψη των καρκινοπαθών τον τελευταίο χρόνο;
3. Δέχθηκε η Διοίκηση να αποστείλει πρόταση για αλλαγή του τίτλου της μονάδας χημειοθεραπείας σε ανεξάρτητη μονάδα μετά από εισήγηση του κ. Ανθόπουλου;
Αν δεν απαντήσουν με ειλικρίνεια στα ερωτήματα αυτά, τότε λυπάμαι που το λέω, αλλά εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των καρκινοπαθών.
Κύριε Κατσίνα γνωρίζετε μια παροιμία που λέει «Αυτός τρώει με το λύκο το αρνί και μετά κλαίει με τον τσοπάνο». Η υστεροβουλία στον συνδικαλισμό και στην πολιτική είναι επικίνδυνη, στην ιατρική όμως, είναι εγκληματική.
Αλήθεια, δεν έκανε εντύπωση σε κανέναν γιατί στην τελευταία συγκέντρωση δεν παρευρίσκονταν άλλοι γιατροί παρά μόνο ο κ. Κατσίνας; Οι άλλοι γιατροί δεν θέλουν να συμπαρασταθούν στον συνάδελφό τους που αδικείται κατάφορα; Πως γίνεται να αδιαφορούν για ένα τέτοιο έγκλημα σε βάρος συναδέλφου τους και σε βάρος των καρκινοπαθών;
Όποιος φορέας ή μεμονωμένος πολίτης θέλει να ενημερωθεί λεπτομερώς για το αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι, θα παρακαλούσα να απευθυνθεί σ' αυτούς που έχουν και την αρμοδιότητα και την ευθύνη της λειτουργίας του Νοσοκομείου και αυτοί είναι:
1. Το Δ. Σ. του Νοσοκομείου
2. Η κ. Μπούρτσου Αναστασία, Διοικήτρια του Νοσοκομείου
3. Ο υπογράφων την επιστολή αυτή.

Μαυρίδης Ονούφριος
Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας
Γ.Ν. ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ
Από το Blogger.