Header Ads

Ο Αστερίξ ξελασπώνει το χρέος με την «αρπαχτή» του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

Του Σπύρου Κουταβά*

Πρόκειται για την παράσταση «Ο Αστερίξ και το χρέος» που σκηνοθετεί ο εγχώριος αλλά καλός στο είδος του Νίκος Κέφαλος και συμμετέχουν αρκετοί ηθοποιοί από την περιοχή.
Το εισιτήριο στην πρεμιέρα του Ιανουαρίου είχε 8 € για μεγάλους και 6 € για τις μικρές ηλικίες. Εδώ και 40 ημέρες η παράσταση παίζεται τις πρωινές ώρες για τα τα σχολεία της περιοχής της Κοζάνης αλλά και της Περιφέρειας.

Εάν είναι ανεκτή η τιμή των 6 € για μια κανονική παράσταση όπου το έργο παίζεται περίπου για δέκα ημέρες , η ίδια τιμή του εισιτηρίου δεν είναι ανεκτή για μια παράσταση που έχει σχεδόν υποχρεωτικό χαρακτήρα για τα 5500 και πλέον παιδιά των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων του Δήμου Κοζάνης.

Η αριθμητική αναφορά δείχνει ότι το ΔΗΠΕΘΕ βρήκε την ευκαιρία και τον εύκολο δρόμο εν μέσω μάλιστα οικονομικής ανέχειας εκατοντάδων μαθητών αλλά και των γονιών τους να βγάλει τα «σπασμένα» προηγούμενων ετών και να γεμίσει τα άδεια ταμεία του. Την παράσταση σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ κ. Κούλα Καλογερίδου την παρακολουθούν εκτός από τα σχολεία του Δήμου Κοζάνης και σχολεία από την Περιφέρεια, δηλαδή από άλλους νομούς. Επίσης την παρακολουθούν και πολλά νηπιαγωγεία της περιοχής. Στο δήμο της Κοζάνης έχουμε 4402 μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 1241 παιδιά στα νηπιαγωγεία της πόλης. Εάν κάνει κάποιος τις αριθμητικές πράξεις μόνο για τα σχολεία του Δήμου Κοζάνης διαπιστώνει ότι στα ταμεία του ΔΗΠΕΘΕ από τις εισπράξεις των εισιτηρίων θα εισρεύσουν περί τις 338.580 €. Για τον αριθμό των σχολείων της Περιφέρειας που πέρασαν από την παράσταση δεν υπάρχει ακόμη κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, για να υπολογιστούν και τα αντίστοιχα έσοδα. Τα γνωρίζει καλά όμως το ΔΗΠΕΘΕ.

Και εδώ προκύπτουν πολλά ερωτήματα τόσο για την διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ , τον Δήμο Κοζάνης αλλά φυσικά και για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση που έδωσε την έγκριση. Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Γκαμπούρας όταν ρωτήθηκε δήλωσε ότι η τιμή του εισιτηρίου αφορά το ΔΗΠΕΘΕ και όχι την υπηρεσία. Δηλαδή την υπηρεσία της Εκπαίδευσης την ενδιαφέρει μόνο το παιδαγωγικό μέρος της παράστασης και όχι το Οικονομικό. Δηλαδή εάν κατάλαβα καλά αύριο μία επίσης καλή παράσταση της κυρίας γνωστής τάδε η ο εγνωσμένους κύρους ηθοποιός κ. δείνα θα λάβει έγκριση από την υπηρεσία, τα λεωφορεία του Κτελ πάλι θα μεταφέρουν τους μαθητές στο Θέατρο γεμίζοντας τα ταμεία του θιασάρχη χωρίς ιδιαίτερο κόπο η κάποιο καλλιτεχνικό ρίσκο. Επειδή θα πρόκειται για ιδιώτες μήπως δεν θα δοθεί έγκριση; Αλλά έτσι θα προκύψουν άλλης φύσεως προβλήματα. Τέλος πάντων θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε τι γνώμη έχει η νέα Περιφερειακή διευθύντρια κ. Βασιλική Βόντσα για το θέμα; Θα χρησιμοποιούνται τα σχολεία με την ανοχή των υπηρεσιακών παραγόντων ως εγγυημένος εισπρακτικός μηχανισμός για να γεμίζουν τα άδεια ταμεία του ΔΗΠΕΘΕ η οποιουδήποτε θεατρικού σχήματος;

Στην προεδρεία του ΔΗΠΕΘΕ βρίσκεται η κ. Κούλα Καλογερίδου η οποία είναι εκπαιδευτικός και εργάζεται στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Παρ'όλα αυτά το ΔΗΠΕΘΕ αλλά και ο Δήμος δεν σκέφθηκαν να μειώσουν έστω στο ήμισυ το εισιτήριο σε μια παράσταση που δεν έχει κανένα επιχειρηματικό και εισπρακτικό ρίσκο και τα έσοδα είναι εξασφαλισμένα εξ αρχής για να πληρωθούν οι συντελεστές. Αβλεψία η κουτοπονηριά; Ότι και να είναι απλά δεν μπορεί να επαναληφθεί. Γιατί θα πρόκειται για προσχεδιασμένη ενέργεια.

Το 2012 -13 η ανεργια στην Δυτική Μακεδονία ανέβηκε στο 27,5%. Ένα στα τρία παιδιά έχει άνεργο γονέα στην Π.Ε. Κοζάνης. Ενδιαφέρει καθόλου τους διοικούντες το ΔΗΠΕΘΕ αυτή η πραγματικότητα; Πως σκέφτονται να δράσουν το επόμενο διάστημα για τις παραστάσεις που θα οργανώσουν οι ίδιοι και όχι οι Αθηναϊκοί θίασοι;

Τέλος ας μην ξεχνούν οι διοικητικοί και καλιτεχνικοί οί ταγοί του ΔΗΠΕΘΕ, οτι η βιωσιμοτητά του Θεάτρου βασίζεται στις ετήσιες χρηματοδοτήσεις του Δήμου Κοζάνης που προέρχονται απο τις υποχρεωτικές εισφορές και τα τέλη που πληρώνουτν οι δημότες στους λογαριασμούς τους στα ταμία του Δήμου.

ΥΓ. Η κ. Καλογερίδου δικαιολόγησε την τιμή του εισιτηρίου γιατί εμπεριέχει τα έξοδα του λεωφορείου το οποίο πληρώνει το ΔΗΠΕΘΕ.

*vetonews.gr
Από το Blogger.