Ριζικές αλλαγές στις πληρωμές από την καθολική εφαρμογή του IRIS

Από τα τέλη Ιουνίου, το ημερήσιο όριο για πληρωμές μέσω IRIS ανεβαίνει στα 1.000 ευρώ.
Από την 1η Νοεμβρίου, το σύστημα IRIS εισέρχεται δυναμικά σε όλες τις συναλλαγές λιανικής, φέρνοντας σημαντικές ανατροπές στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι πληρωμές στην Ελλάδα. Σε συνδυασμό με την αύξηση του ημερήσιου ορίου για πληρωμές προς φίλους και ελεύθερους επαγγελματίες στα 1.000 ευρώ από τα τέλη Ιουνίου, το νέο καθεστώς θέτει τις βάσεις για την καθιέρωση συναλλαγών με μηδενικές ή εξαιρετικά χαμηλές χρεώσεις.
Το Dnews.gr παραθέτει σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων τις αλλαγές που επέρχονται:
1. Τι αλλάζει από την 1η Νοεμβρίου με το IRIS;
Από την 1η Νοεμβρίου, το σύστημα πληρωμών IRIS θα χρησιμοποιείται σε όλες τις συναλλαγές λιανικής. Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώνουν σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα μέσω δυναμικού QR κωδικού, χωρίς τη χρήση κάρτας και χωρίς επιπλέον χρεώσεις.
2. Πόσο αυξάνεται το ημερήσιο όριο για πληρωμές μεταξύ πολιτών και προς επαγγελματίες;
Από τα τέλη Ιουνίου, το ημερήσιο όριο για πληρωμές μέσω IRIS ανεβαίνει στα 1.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το όριο για συναλλαγές μεταξύ φίλων (P2P) και από ιδιώτες προς επαγγελματίες (P2B) αυξάνεται από τα 250 ευρώ στα 500 ευρώ ανά κατηγορία, με προοπτική για περαιτέρω αύξηση.
3. Θα υπάρξουν χρεώσεις για τις συναλλαγές μέσω IRIS;
Στις συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων δεν υπάρχει καμία χρέωση. Στις πληρωμές προς επιχειρήσεις, η προμήθεια είναι εξαιρετικά χαμηλή -από 0,2% έως 0,5%- και επιβαρύνει μόνο την επιχείρηση, σε αντίθεση με τις κάρτες που φτάνουν μέχρι και 2%.
4. Τι θα γίνει με τις πληρωμές στα φυσικά καταστήματα μέσω POS;
Τα POS θα υποστηρίξουν το IRIS Commerce, επιτρέποντας πληρωμές μέσω QR code χωρίς όριο ποσού. Η αναβάθμιση των POS θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι και θα χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση μέσω vouchers προς τις επιχειρήσεις.
5. Θα μπορεί το IRIS να χρησιμοποιείται και στο εξωτερικό;
Ναι, από τις 11 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί η ένταξη της ΔΙΑΣ στο ευρωπαϊκό σύστημα άμεσων πληρωμών EuroPA. Αυτό θα διασυνδέσει το IRIS με τα αντίστοιχα εθνικά συστήματα πληρωμών σε χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, διευκολύνοντας τις διασυνοριακές πληρωμές με μηδενικό κόστος.