Header Ads

Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη 284 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2025

Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη 284 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2025

Η τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πως θα διανείμει μέρισμα ύψους 373 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη του 2024, το οποίο θα καταβληθεί στους μετόχους στις 10 Ιουνίου 2025.

Ισχυρή κερδοφορία ύψους 284 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2025 ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, επιτυγχάνοντας κέρδη ανά μετοχή 0,22 ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTBV) 14,7%. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης ή και υπέρβασης των φιλόδοξων στόχων της για το σύνολο της χρονιάς, που περιλαμβάνουν 0,80 ευρώ κέρδη ανά μετοχή και 14% απόδοση κεφαλαίων. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή ενισχύθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 6,01 ευρώ.

Στο σκέλος των αποτελεσμάτων, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 649 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με πέρυσι, κυρίως χάρη στη σημαντική ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες. Οι προμήθειες αυξήθηκαν επίσης κατά 10% ετησίως, καθώς η τράπεζα επωφελήθηκε από την ισχυρή διεύρυνση των πελατειακών χαρτοφυλακίων, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 25%. Αντίθετα, τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν κάμψη 7%, ως αποτέλεσμα της υποχώρησης του τριμήνου Euribor κατά 135 μονάδες βάσης.

Η τράπεζα ανακοίνωσε πως θα διανείμει μέρισμα ύψους 373 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη του 2024, το οποίο θα καταβληθεί στους μετόχους στις 10 Ιουνίου 2025. Στον τομέα της λειτουργικής αποδοτικότητας, η Τράπεζα Πειραιώς διατήρησε έναν από τους καλύτερους δείκτες στην Ευρώπη, με δείκτη κόστους προς έσοδα στο 35%, καθώς τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν σταθερά στα 224 εκατ. ευρώ, εντός των προβλέψεων, παρά την επιβάρυνση από εμπροσθοβαρή φορολογικά κόστη και τις στρατηγικές επενδύσεις σε τεχνολογία και ψηφιακή τραπεζική.

Η εικόνα του ισολογισμού παραμένει ισχυρή, με το οργανικό κόστος κινδύνου να υποχωρεί στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 35 μονάδων βάσης, σε σύγκριση με 51 μονάδες πριν από έναν χρόνο. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) περιορίστηκε στο 2,6% από 3,5% πέρυσι, ενώ η κάλυψη των NPE αυξήθηκε στο 64%. Εξαιρουμένων των προμηθειών εξυπηρέτησης και εξόδων συνθετικών τιτλοποιήσεων, το κόστος κινδύνου διαμορφώθηκε στις 14 μονάδες βάσης.

Αναπτυξιακή δυναμική παρουσίασε και ο δανεισμός, με τα δάνεια να φτάνουν τα 35 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 16% ετησίως, ενισχυμένα κατά 1,1 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Ιδιαίτερη ώθηση δόθηκε από τα επιχειρηματικά δάνεια, με τα δάνεια που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να διαμορφώνονται σε 2,2 δισ. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου. Παράλληλα, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 61 δισ. ευρώ, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ενισχύθηκαν εντυπωσιακά κατά 25%, ξεπερνώντας τα 12,5 δισ. ευρώ, με ισχυρή συνεισφορά από τα αμοιβαία κεφάλαια (+39%), το private banking και τις θεσμικές επενδύσεις.

Ο δείκτης CET1 (pro forma) ανήλθε στο 14,4%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 19,5%, απορροφώντας την προβλεπόμενη διανομή κερδών στους μετόχους, την απόσβεση DTC περίπου 90 εκατ. ευρώ, την αύξηση των δανείων και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή της Βασιλείας IV. Ο δείκτης MREL ανήλθε στο 28,2% τον Μάρτιο του 2025, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου αναφερόμενος στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2025 ανέφερε τα εξής:

«Το παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον εισήλθε το 2025 σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ισχυρή θέση ώστε να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες προκλήσεις. Το 2024 κατέγραψε άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,3%, υπερβαίνοντας σημαντικά τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε σε 0,9%, παράγοντας πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο του στόχου.

Η ενίσχυση του ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί σε παρόμοιο επίπεδο και το 2025, ενώ η χαμηλή έκθεση των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ υποδηλώνει διαχειρίσιμη επίπτωση από το μέτωπο των δασμών. Είναι επίσης σημαντικό ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει ανακτήσει πλέον την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, εξέλιξη που σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο για τη χώρα και τον τραπεζικό τομέα.

Με αυτά τα δεδομένα, η Πειραιώς έκανε δυναμική έναρξη στο 2025, με το πρώτο τρίμηνο να καταγράφει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη ή και υπέρβαση των ετήσιων στόχων μας. Κατά το πρώτο τρίμηνο παρουσιάσαμε ένα ακόμη σύνολο ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων, παράγοντας 0,22 ευρώ κέρδη ανά μετοχή και 15% απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Η Πειραιώς επέτυχε διατηρήσιμη κερδοφορία και ενίσχυση κεφαλαίων, διαφοροποιώντας τις πηγές εσόδων και διαχειριζόμενη πειθαρχημένα το κόστος και συνετά τον πιστωτικό κίνδυνο.

Τα έσοδά μας επέδειξαν ανθεκτικότητα, υποστηριζόμενα από τον τομέα των προμηθειών. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διαμορφώθηκε στο 2,4% και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ως προς το ενεργητικό στο 0,8%. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κυρίως λόγω των χρηματοδοτήσεων, της τραπεζοασφάλισης και της διαχείρισης κεφαλαίων πελατών. Οι προσπάθειές μας για διαφοροποίηση εσόδων αντανακλώνται στον δείκτη προμηθειών προς καθαρά έσοδα, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 25%.

Το χαρτοφυλάκιο των δανείων συνέχισε την ισχυρή τάση του 2024, καθώς αυξήθηκε κατά 16% ετησίως ή κατά 1,1 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, με ώθηση από τα δάνεια επιχειρήσεων και με τον δανεισμό ιδιωτών να είναι σχεδόν σταθεροποιημένος. Συνολικά, έχουμε αυξήσει τα δάνειά μας κατά 5 δισ. ευρώ σε πέντε τρίμηνα. Αντίστοιχα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών αυξήθηκαν στα 12,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ήδη τον ετήσιο στόχο των άνω των 12,0 δισ. ευρώ, με ώθηση κυρίως από τα αμοιβαία κεφάλαια.

Η εστιασμένη προσέγγιση στη λειτουργική αποτελεσματικότητα διαμόρφωσε τον δείκτη δαπανών προς βασικά έσοδα στο 35% κατά το πρώτο τρίμηνο. Το κόστος κινδύνου μειώθηκε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 35 μονάδων βάσης, ή 14 μονάδων βάσης εξαιρουμένων εξόδων διαχείρισης, αποτέλεσμα της επιτυχούς αντιμετώπισης των εισροών νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ο δείκτης NPE παρέμεινε στο χαμηλό επίπεδο του 2,6% και η κάλυψη των NPE από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 64%.

Ο δείκτης CET1 ενισχύθηκε στο 14,4%, αυξημένος κατά 70 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, απορροφώντας την πρόβλεψη για διανομή στους μετόχους 50% των κερδών, την απόσβεση 90 εκατ. ευρώ DTC, την αύξηση των δανείων κατά 1 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και την επίπτωση από τη Βασιλεία IV, η οποία είναι σε ισχύ από τον Ιανουάριο 2025.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Πειραιώς ενέκρινε τον Απρίλιο τη διανομή μερίσματος σε μετρητά, ποσού 373 εκατ. ευρώ ή 0,298 ευρώ ανά μετοχή, για τη χρήση 2024, το οποίο θα πληρωθεί στις 10 Ιουνίου 2025.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, συνάψαμε Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών για την εξαγορά του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής, κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα. Η συναλλαγή αναμένεται να διαφοροποιήσει περαιτέρω τις πηγές εσόδων της Πειραιώς, ενισχύοντας τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, ενώ παράλληλα θα συμπληρώσει το εύρος των προϊόντων μας, καλύπτοντας όλο το φάσμα τραπεζικών, ασφαλιστικών και επενδυτικών πελατειακών λύσεων».

#ΤΡΑΠΕΖΑ_ΠΕΙΡΑΙΩΣ #ΚΕΡΔΗ #ΤΡΙΜΗΝΟ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ_ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.