Header Ads

Το Ιδρυμα Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, «πατέρα» του Σέρλοκ Χολμς, μηνύει το Netflix

Το Netflix έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες της νέας ταινίας «Ενόλα Χολμς», που θα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο, σε σκηνοθεσία Χάρι Μπράντμπιρ και τη Βρετανίδα ηθοποιό Μίλι Μπόμπι Μπράουν, γνωστή από το «Stranger Things», στον ρόλο του τίτλου. 

Πρωταγωνίστρια έξι βιβλίων της βραβευμένης Αμερικανίδας Νάνσι Σπρίγκερ, η δυναμική νεαρή «Ενόλα Χολμς», μικρότερη αδελφή του διάσημου ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς και του έτερου αδελφού τους, Μάικροφτ Χόλμς, μετεφέρεται τώρα και στη μεγάλη οθόνη. Τον Σέρλοκ θα ενσαρκώσει ο Χένρι Καβίλ και τον Μάικροφτ ο Σαμ Κλάφλιν

Ωστόσο, η νέα παραγωγή δεν ξεκινάει ανέφελα, καθώς το Ίδρυμα Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, συγγραφέα του Σέρλοκ Χολμς, κατέθεσε μήνυση τόσο κατά του Netflix, όσο και κατά της Νάνσι Σπρίγκερ (και του εκδοτικού οίκου της Penguin Random House), υποστηρίζοντας ότι η απεικόνιση του Σέρλοκ με συναισθήματα και σεβασμό προς τις γυναίκες, παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα του συγγραφέα.

Το Ίδρυμα Ντόιλ έχασε τα δικαιώματα του Σέρλοκ, πλην δέκα ιστοριών του, με δικαστική απόφαση το 2010. Παρά ταύτα, στην μηνυτήρια αναφορά σημειώνεται ότι στα βιβλία της Νάνσι Σπρίγκερ, άρα και στην ταινία του Netflix, υπάρχουν στοιχεία από αυτές τις ιστορίες. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ίδρυμα Ντόιλ κινείται νομικά. Το ίδιο είχε συμβεί προ πενταετίας με την Miramax για την ταινία «Mr. Holmes». Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, το επιχείρημα του Ιδρύματος επί της ουσίας συνοψίζεται στο εξής: Αν η ταινία αυτή θέλει ο Σέρλοκ Χολμς να εκφράζει συναισθήματα, οι δημιουργοί της πρέπει να πληρώσουν, καθώς ο ντετέκτιβ περιγράφεται στα βιβλία ως «απόμακρος και μη συναισθηματικός». 

Ο Σκωτσέζος σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (1859 - 1930) άρχισε να γράφει ιστορίες, ενώ σπούδαζε ιατρική. 

Το πρώτο του σημαντικό έργο ήταν η «Σπουδή στο Κόκκινο», που δημοσιεύτηκε το 1887 στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο έντυπο του Μπίτον. Στο έργο αυτό εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Σέρλοκ Χολμς, χαρακτήρα που ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ δημιούργησε βασιζόμενος εν μέρει στον πρώην καθηγητή του, Τζόζεφ Μπελ.

Το έργο δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Δεν απέφερε στον συγγραφέα του κανένα ιδιαίτερο κέρδος, βοήθησε όμως να γνωρίσει το κοινό τον ήρωα Σέρλοκ Χολμς και τον συνεργάτη του, δόκτορα Γουάτσον, προτού αρχίσουν να δημοσιεύονται τακτικά οι περιπέτειές τους στο μηνιαίο περιοδικό Στραντ (The Strand Magazine). 

Το 1890 ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ σπούδασε οφθαλμολογία στη Βιέννη και το 1891 μετακόμισε στο Λονδίνο για να ανοίξει ιατρείο ως οφθαλμίατρος. Στην αυτοβιογραφία του έγραψε ότι ούτε ένας πελάτης δεν πέρασε το κατώφλι του. Αυτό του έδωσε περισσότερο χρόνο για γράψιμο και τον Νοέμβριο του 1891 έγραψε στη μητέρα του: «Σκέφτομαι να σκοτώσω τον Χολμς... και να τον ξαποστείλω μια και καλή. Με αποσπά από σημαντικότερα πράγματα». Η απάντηση της μητέρας του ήταν: «Κάνε ό,τι νομίζεις σωστό αλλά το κοινό δεν θα πάροει ελαφρά».

Τον Δεκέμβριο του 1893 «σκότωσε» τον Χολμς με σκοπό να επικεντρωθεί στα ιστορικά του μυθιστορήματα. Ο Χολμς και ο καθηγητής Μοριάρτι φαινομενικά σκοτώθηκαν πέφτοντας από ένα καταρράκτη στην ιστορία «Το Τελικό Πρόβλημα». Η δημόσια κατακραυγή ανάγκασε τον Κόναν Ντόυλ να επαναφέρει τον χαρακτήρα στο έργο «Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ».

Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Κόναν Ντόιλ έχασε τον πρωτότοκο γιο του και τέσσερις μήνες μετά, τον αδελφό του. Όταν ο συγγραφέας επέστρεψε στις ιστορίες του Χολμς, μεταξύ 1923 και 1927 -στις δέκα ιστορίες των οποίων τα δικαιώματα έχει το Ίδρυμα- δεν ήταν πια αρκετό ο ήρωας του να είναι ευφυής και αναλυτικός. Έπρεπε να είναι και ανθρώπινος. 

Με πληροφορίες από The Verge

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.