Header Ads

Τα «άφθαρτα» έργα τέχνης που πήραν μαζί τους στο Διάστημα οι αστροναύτες του Dragon

Ο πύραυλος Falcon 9 του Έλον Μασκ, που εκτοξεύθηκε το Σάββατο 30 Μαΐου, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα, εκτός από τους δύο αστροναύτες, Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλι μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και την σειρά έργων «Human Kind» (Ανθρώπινο Είδος) του Τρίσταν Ήτον

Πρόκειται για μία σειρά άφθαρτων έργων, δύο όψεων -σύμβολο της δυαδικής φύσης του ανθρώπου, του παρόντος και του μέλλοντος μας- από χρυσό και ορείχαλκο που δημιούργησε ο street artist από το Λος Άντζελες, ειδικά για την ιστορική πτήση.

Στον λογαριασμό του στο instagram, o Τρίσταν Ίτον ανάρτησε μία φωτογραφία με ένα από τα έργα του δίπλα στον πύραυλο Falcon 9 και το ακόλουθο σχόλιο:

«Ως καλλιτέχνης προσπαθώ να βλέπω τον κόσμο μέσα από μία διαφορετική οπτική γωνία. Κανείς δεν έχει μεγαλύτερη θέα στον κόσμο μας από τους γενναίους αστροναύτες μας στο ISS. Όταν η Space X μου ζήτησε να φιλοτεχνήσω κάτι που θα συνοδεύσει το πλήρωμα στο Διάστημα, ήθελα να δημιουργήσω κάτι εμπνευσμένο. Κοιτάζοντας τον κόσμο από ψηλά, συνειδητοποιείς την ιστορία και τις δυνατότητες αυτού του μικροσκοπικού πλανήτη».

«Ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Έχοντας αυτό κατά νου, δημιούργησα μία σειρά από άφθαρτους πίνακες, δύο όψεων, από χρυσό, ορείχαλκο και αλουμίνιο, προκειμένου να αναπαραστήσω την δυαδικότητα του ανθρώπινου είδους. Το παρελθόν μας και το μέλλον μας».

«Με όπλα την καλοσύνη, την ελπίδα και την επιστήμη, το ανθρώπινο είδος άλλαξε τον κόσμο πολλές φορές. Με στόχο, ένα καλύτερο μέλλον, μπορούμε να τον αλλάξουμε ξανά».

Κάθε έργο φέρει ποικιλία συμβόλων: ένα τεντωμένο χέρι και ένας χιμπατζής με το παιδί του για τη διάσπαση του πυρήνα του ατόμου, μια σειρά λουλουδιών που ανθίζουν, ένα  χαμόγελο με το σύμβολο της ειρήνης, καθώς και λωρίδες με αστέρια, παραπομπή στη σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών, την γνωστή Αστερόεσσα.

twitter

Κάθε έργο της σειράς προορίζεται για κάθε έναν από τους πέντε αστροναύτες που είναι ήδη στον Σταθμό, συμπεριλαμβανομένων και των δύο Αμερικανών.

Οι πίνακες βρίσκονται σε ειδικές προστατευτικές θήκες, μαζί με το κείμενο του καλλιτέχνη και τον χαιρετισμό του στους αστροναύτες. Οι πλάκες θα επιστρέψουν στη Γη μαζί με την άκατο Crew Dragon, μέσα στους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες.

Ο Τρίσταν Ήτον ασχολείται με την street art  από 18 ετών. Οι τοιχογραφίες τύπου «ποπ κολάζ» κοσμούν κτίρια σε όλο τον κόσμο. Στις αρχές Μαΐου, το όνομα του ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο όταν φιλοτέχνησε έργο για να τιμήσει τους νοσηλευτές που έδιναν μάχη με τον κορονοϊό στο νοσοκομείο Μοντεφιόρι, της Νέας Υόρκης.

Πηγή: artnet

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.