Header Ads

Πέθανε ο Κρίστο, ο καλλιτέχνης που ήθελε να τυλίξει (και) την Αψίδα του Θριάμβου

Σεπτέμβριος 1985, οργανώνοντας το αμπαλάζ της Pont Neuf. 

Ο καλλιτέχνης Christo, γνωστός για τα μνημειακά του έργα, όπως το «αμπαλάζ» της Πον Νεφ στο Παρίσι ή του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, πέθανεσε ηλικία 84 ετών, ανακοίνωσαν οι συνεργάτες του στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ο Κρίστο Βλαντιμίροφ Γιαβάσεφ, γεννημένος στην Βουλγαρία, πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στην Νέα Υόρκη.

Ο λιγνός άνδρας με τα χαρακτηριστικά λευκά μαλλιά είχε σχηματίσει μαζί με την σύζυγό του Ζαν-Κλοντ ένα από τα πιο προβεβλημένα ζευγάρια της σύγχρονης τέχνης, την οποία υπήρετησαν με έργα in situ, που χρειάζονταν σχεδιασμό ετών και εκατομμύρια δολάρια για να πραγματοποιηθούν, παρά τον εφήμερο χαρακτήρα τους, μόλις λίγων ημερών. 

Ο Κρίστο και η Ζαν-Κλοντ τύλιγαν, εκτός από κτίρια, γέφυρες, πάρκα, ακόμη και πλωτές προβλήτες. Για να τυλίξει το Ράιχσταγκ είχε χρησιμοποιήσει 100.000 τ.μ. υφάσματος από αλουμίνιο. 

«Ο Κρίστο έζησε μία πλήρη ζωή, όχι μόνο φανταζόμενος αυτό που φαινόταν αδύνατο, αλλά πραγματοποιώντας το. Το έργο του Κρίστο και της Ζαν-Κλοντ ένωσε ανθρώπους σε μοιρασμένες εμπειρίες σε ολόκληρο τον κόσμο και το έργο τους ζει στις καρδιές και τις αναμνήσεις μας», γράφουν οι συνεργάτες του στο μήνυμα που ανήρτησαν στο Facebook.

«Γεννημένος στις 13 Ιουνίου 1935 το Γκάμπροβο της Βουλγαρίας, ο Κρίστο διέφυγε με φορτηγό τρένο το 1956 από το κομμουνιστικό καθεστώς και τον σοβιετικό ρεαλισμό που διδασκόταν στην σχολή Καλών Τεχνών της Σόφιας».

On this day in 1985, Christo and Jeanne-Claude completed the temporary work of art "The Pont Neuf Wrapped, Paris,...

Δημοσιεύτηκε από Christo and Jeanne-Claude Official στις Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019

Το 1958 συνάντησε τη Γαλλίδα γυναίκα του Ζαν-Κλοντ, η οποία πέθανε το 2009. Έζησε στην Νέα Υόρκη και πήρε την αμερικανική υπηκοότητα. Ο Κρίστο, μεταξύ άλλων εφήμερων έργων, «έντυσε» με ύφασμα την Πον Νεφ (1985) και το Ράιχσταγκ (1995).

Due to the COVID-19 pandemic, Christo, le Centre des monuments nationaux and the Centre Pompidou have jointly decided to...

Δημοσιεύτηκε από Christo and Jeanne-Claude Official στις Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020

Το τελευταίο του σχέδιο που βρισκόταν στο στάδιο της προετοιμασίας ήταν το «αμπαλάζ» της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι. Ήταν προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβριο, αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας για το φθινόπωρο του 2021. 

Με πληροφορίες από BBC

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.