Header Ads

«Πόλεμος» μετά την αποχώρηση Παπαγγελόπουλου από την επιτροπή

.

Έντονη αντιπαράθεση ακολούθησε την αποχώρηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, από την ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

«Σχέδιο πολιτικής δίωξης που εξυφάνθηκε εδώ και πολύ καιρό, με καθοδηγητές βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας», κατήγγειλαν οι συνήγοροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μετά την αποχώρηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού και των ιδίων από την επιτροπή. Η πλευρά του κ. Παπαγγελόπουλου κατήγγειλε την άρνηση της επιτροπής να κάνει δεκτά αιτήματα του πρώην υπουργού που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της άσκησης των υπερασπιστικών ουσιωδών δικαιωμάτων του.

Ο ίδιος σε, γραπτή του δήλωση, υποστηρίζει πως «αποχώρησα για να μην νομιμοποιήσω την προαναγγελθείσα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο καθώς και από υπουργό της κυβέρνησης, πολιτική μου δίωξη, με ταυτόχρονη καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου. Τρέμουν τις καταθέσεις μαρτύρων και δεν τους καλούν. Θέλησαν να με φιμώσουν για να μην αποκαλύψω τις μαφιόζικες παρακρατικές μεθόδους». 

Η αποχώρηση έλαβε χώρα το απόγευμα της 6ης ημέρας κατάθεσης του κ. Παπαγγελόπουλου όταν η επιτροπή τού ανακοίνωσε πως έχουν απορριφθεί, κατά πλειοψηφία, αιτήματά του. 

Υποβάλαμε και πάλι τα αιτήματα, στο πλαίσιο των ουσιωδών και νομίμων δικαιωμάτων, που είναι κατοχυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για Ανθρώπινα Δικαιώματα και από το Εθνικό Δίκαιο», ανέφερε ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ειδικότερα, οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου ζήτησαν να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, «διότι είναι ουσιώδης μάρτυρας» δεδομένου ότι είναι μηνυτής του κ. Παπαγγελόπουλου. «Δεν έχει ξαναγίνει μηνυτής να μην εξετάζεται από την προκαταρκτική επιτροπή». Επίσης οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου ζήτησαν να κληθούν οι εισαγγελικοί λειτουργοί κ.κ. Ζαγοραίος και Καλούδης, δεδομένου ότι έχουν αναφερθεί από τον αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, και «είναι ουσιώδεις μάρτυρες» διότι εξέτασαν στο Παρίσι τον Φαλτσιανί. Επίσης ζήτησαν να κληθούν οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου, Γιάννης Φιλιππάκης και Βαξεβάνης (σ.σ. για τον κ. Βαξεβάνη, η εισαγγελέας Ελένη Ράικου έχει καταθέσει ότι οδηγήθηκε σε παραίτηση, μετά από δημοσιεύματά του που την στοχοποιούσαν).

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του κ. Παπαγγελόπουλου, η προανακριτική επιτροπή απέρριψε, κατά πλειοψηφία, τα αιτήματα και ανακοίνωσε στον κ. Παπαγγελόπουλο και τους συνηγόρους του ότι δεν κληθεί κανείς μάρτυρας από εδώ και πέρα.

Οι συνήγοροι του κ. Παπαγγελόπουλου υπογράμμισαν ότι, μετά τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, κανένας ουσιώδης μάρτυρας δεν κλήθηκε να καταθέσει για την δεύτερη υπόθεση.

Κατήγγειλαν επίσης ότι η απόφαση για την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου είναι προειλημμένη, επικαλούμενοι τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης & Επένδυσαν Άδωνι Γεωργιάδη για παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, «σε κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας». Ιδίως για τον κ. Γεωργιάδη, ο Δημήτρης Τσοβόλας δήλωσε ότι «αφού προανήγγειλε ειδικό δικαστήριο, αυτό σημαίνει και ότι γνωρίζει και την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου στο οποίο θα παραπεμφθεί η υπόθεση, για ανάκριση». Για δε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου παρατήρησε ότι «δύο φορές, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της προανακριτικής επιτροπής, προέβη σε δηλώσεις και μεροληπτώντας είπε ότι υπάρχει συμμορία, παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας».

Στο κλίμα αυτό, ο Δημήτρης Τσοβόλας επανέφερε και την καταγγελία του, ότι τρεις μήνες νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης υπέβαλε στο Σάμπυ Μιωνή ερωτήσεις από τις οποίες φαίνεται ότι γνώριζε την ύπαρξη της παράνομης ηχογράφησης.

Κατήγγειλε επίσης ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εξειδικευτεί οι κατηγορίες, ότι η κλήση σε εξέταση είναι άκυρη και συνεπώς έστω και τώρα, η επιτροπή πρέπει να περιγράψει τα πραγματικά περιστατικά που συγκροτούν το κατηγορητήριο. Τέλος, ο Δημήτρης Τσοβόλας επανέλαβε ότι είναι παράνομη η εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη, από τις εργασίες της επιτροπής και συντελέστηκαν παρανομίες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου (άνοιγμα κάλπης, ενιαίο ψηφοδέλτιο για τα αδικήματα, παραβίαση μυστικότητας της ψήφου κλπ).

«Αυτά και πολλά άλλα αποτελούν σαφή παραβίαση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κ. Παπαγγελόπουλου αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και του ΚΠΔ. Κατόπιν αυτού δηλώσαμε ότι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τις παρανομίες και την αλαζονεία των μελών της επιτροπής, της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, δεν μπορούμε να παραμείνουμε άλλο», είπε ο Δημήτρης Τσοβόλας και επανέλαβε ότι «είναι προαποφασισμένη η άσκηση ποινικής δίωξης και η παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο, όπως προανήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης».

Σε δήλωσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισής του λένε τα εξής: «Η μονταζιέρα της Ν.Δ. και πάλι λειτούργησε χωρίς αιδώ και ίχνος αλήθειας. Διαδίδει ψευδώς ότι δήθεν αποχώρησε σήμερα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για να μη δεχθεί ερωτήσεις, ενώ η αλήθεια είναι ότι, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της Επιτροπής, ενώ υπέβαλε σήμερα για πολλοστή φορά το αίτημα να κληθούν και να εξετασθούν οι ουσιώδεις μάρτυρες Αντώνης Σαμαράς - μηνυτής - η Παπασπύρου - επιθεωρήτρια - οι Εισαγγελείς που πήγαν στο Παρίσι για να εξετάσουν νομίμως τον ουσιώδη μάρτυρα Φαλτσιανί, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και ο Γιάννης Φιλιππάκης, οι οποίοι αναφέρθηκαν από τους κυρίους Μιωνή, Αγγελή και λοιπούς, εν τούτοις απέρριψαν και πάλι το αίτημα αυτό, αποδεικνύοντας ότι έχουν προαποφασίσει την άσκηση Ποινικής Δίωξης».

Το γεγονός, υποστήριξαν οι συνήγοροι, ότι στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης ’Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε τελείως παρανόμως και καταπατώντας το τεκμήριο της αθωότητας, την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και άλλων στο Ειδικό Δικαστήριο, καταρρακώνοντας κάθε έννοια ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και θίγοντας τους δικαστές, αποδεικνύει ότι είναι προειλημμένες αποφάσεις για παραπομπή.

«Καταγγέλλοντας όλα τα ανωτέρω και πολλά άλλα, που αποτελούν σαφή παραβίαση των θεμελιωδών υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κ. Παπαγγελόπουλου και παραβιάζοντας κάθε έννοια Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Δικαίου, δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σ′ αυτή την παρωδία, που γελοιοποιεί τους κοινοβουλευτικούς και τους δικαστικούς θεσμούς. Αποκαλύπτεται πλήρως ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δεν σέβονται ούτε τους νόμους, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ότι στόχος τους δεν είναι η ανεύρεση της αλήθειας αλλά η συσκότιση της αλήθειας για να πετύχουν μικροκομματικά οφέλη. Η αλήθεια όμως θα λάμψει και οι σκευωροί θα αποκαλυφθούν πολύ σύντομα».

Διάψευση από Τσατάνη: Προαναγγέλλει προσφυγή στο Δικαιοσύνη

Διαψεύδει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η πρώην Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη για ισχυρισμούς που ο πρώην υπουργός φέρεται να προέβαλε στην ειδική επιτροπή της Βουλής περί πιέσεων που είχαν ασκηθεί στην εισαγγελική λειτουργό από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για συγκεκριμένη υπόθεση.

Η πρώην εισαγγελέας, δια του δικηγόρου της Θεμιστοκλή Σοφού και των συνεργατών του, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ουδέποτε δέχθηκε πιέσεις από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για χειρισμούς της στην υπόθεση του Βατοπεδίου, ενώ επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Ως πληρεξούσιοι Δικηγόροι της κ. Γεωργίας Κων/νου Τσατάνη, Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών ε.τ., δηλώνουμε ότι οι ισχυρισμοί του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τέως Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, ότι δήθεν του εκμυστηρεύθηκε πως «είχε δεχθεί πιέσεις από τον κ. Αντώνη Σαμαρά, μέσω απεσταλμένου του, για να προφυλακίσει τον Γιάννη Αγγέλου για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου» είναι παντελώς ανυπόστατοι και συκοφαντικοί, ότι η αήθης και θρασύτατη επίθεση την οποία εξαπολύει είναι αποκύημα νοσηρής φαντασίας, ότι αρνείται ρητώς και κατηγορηματικώς την ανωτέρω αναφορά του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς επίσης ότι ουδεμία σχέση είχε ή έχει με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, πρώην Πρωθυπουργό. Η κ. Γεωργία Κων/νου Τσατάνη επιφυλάσσεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την προάσπιση της τιμής και της υπόληψής της, επιφυλασσόμενη παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός της».

ΝΔ: «Το παραμάγαζο αποχώρησε»

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζουν πως «ο κ. Παπαγγελόπουλος πήρε τη μεγαλύτερη προθεσμία που έχει δοθεί ποτέ σε ελεγχόμενο υπουργό. Λάμβανε έγγραφα. Από την αρχή εξετάστηκε σειρά μαρτύρων που επιθυμούσε. Κατέθεσε αδιάκοπα ακόμα και όταν κουτσομπόλευε, για δύο εβδομάδες. Και μόλις ήρθε η ώρα των ερωτήσεων το ”κεντρικό μαγαζί”, υπό το φως των παραδικαστικών αποκαλύψεων, επέβαλε στο ”παραμάγαζο” την αποχώρηση. Ο κ. Τσίπρας διαλέγει τη θυσία Ρασπούτιν, για να σώσει τον εαυτό του, χωρίς να έχει ψελλίσει τίποτα, επί τέσσερις ημέρες, για τον στενό του φίλο και συνεργάτη Νίκο Παππά».

Κύκλοι της ΝΔ αναφέρουν εξάλλου ότι «ακόμη και μέχρι χθες ο κ. Παπαγγελόπουλος συναινούσε στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατάθεσης του (για Πέμπτη μεσημέρι) και για τη διαδικασία των ερωτήσεων από την προανακριτική επιτροπή. Προφανώς υπό το φόβο του για νέες εις βάρος του αποκαλύψεις και μετά από τα αδιέξοδά του, αποφάσισε να αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε».

ΣΥΡΙΖΑ: Η επιτροπή κλείνει όπως ξεκίνησε: με πραξικόπημα

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αρνήθηκαν εξέταση Σαμαρά και ουσιωδών μαρτύρων. Είχαν προαποφασίσει την παραπομπή Παπαγγελόπουλου», αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της με ένα πραξικόπημα, όπως ακριβώς ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες.

Η πλειοψηφία ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν δίστασε να παραβιάσει ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματα ενός ανθρώπου που κατηγορείται. Παρέκαμψε προκλητικά για μια ακόμη φορά, το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, απορρίπτοντας όλα τα αιτήματα που είχε δικαιωματικά ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν ήθελαν την κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν ήθελαν να εξεταστούν ουσιώδεις μάρτυρες μετά την παράνομη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Έδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι η πλειοψηφία έχει προαποφασίσει την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου και μάλιστα χωρίς να το κρύβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς το προανήγγειλαν και από το βήμα της Βουλής.

Το επιχείρημα ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αποχώρησε από την Προανακριτική γιατί δεν ήθελε να απαντήσει στις ερωτήσεις της πλειοψηφίας, είναι απλά γελοίο. Τους διαψεύδουν τα πρακτικά αλλά και οι διαρροές που οι ίδιοι έκαναν και από τις οποίες φαίνεται ότι οι ερωτήσεις ήταν εκατοντάδες από την πλευρά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ».

Χιλιάδες σελίδες υλικού

Ξεπερνά τις 200.000 σελίδες το υλικό πάνω στο οποίο τα κόμματα θα πρέπει να τεκμηριώσουν τις πορισματικές τους θέσεις μέχρι την 15η Ιουλίου, καταληκτική ημερομηνία των εργασιών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Μέσα στο υλικό αυτό περιελήφθη πριν από λίγα 24ωρα και το ηχητικό απόσπασμα της ιδιωτικής συνομιλίας Σάμπυ Μιωνή και Νίκου Παππά που έχει ήδη διαβιβαστεί στην εισαγγελία πρωτοδικών.

Η συγκεκριμένη επιτροπή ήταν η πρώτη στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία δίχως να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, κλήθηκε, με νέα απόφαση της ολομέλειας, να διεξαγάγει προκαταρκτική εξέταση για νέα αδικήματα.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν δηλαδή η Ολομέλεια αποφάσισε την συγκρότηση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο εξετάστηκαν οι εξής μάρτυρες.

• Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas.

• Νικόλαος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου».

• Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis.

• Νικόλαος Μανίας, ειδικός στα συστήματα τιμολόγησης φαρμάκων, ανεξάρτητος αναλυτής-συνεργάτης υπουργείων που εμπλέκονταν στην τιμολόγηση.

• Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή.

• Εμμανουήλ Βουλκίδης, εκδότης-διαφημιστής με ειδικότητα στον τομέα της υγείας.

• Κωνσταντίνος Ράνος, ειδικός στα οικονομικά του φαρμάκου, διετέλεσε σύμβουλος υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης.

• Μάξιμος Σαράφης, προστατευόμενος μάρτυρας

• Αικατερίνη Κελέση, προστατευόμενος μάρτυρας

• Ιωάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

• Ελένη Ράικου: Αντεισαγγελέας Εφετών, προκάτοχος της σημερινής προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

• Παναγιώτης Αθανασίου: πρώην οικονομικός εισαγγελέας

• Γεωργία Τσατάνη: εισαγγελική λειτουργός που έχει συνταξιοδοτηθεί

• Ευγενία Κυβέλου, εισαγγελική λειτουργός

• Ξένη Δημητρίου, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

• Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, εισαγγελικός λειτουργός

• Ιωάννης Μωραϊτάκης, εισαγγελικός λειτουργός

• Γεώργιος Γρίβας, εισαγγελικός λειτουργός

• Σάμπυ Μιωνής, επιχειρηματίας

• Δημήτρης Τζανακόπουλος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέλος της προανακριτικής που εξαιρέθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας

• Παύλος Πολάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, μέλος της προανακριτικής επιτροπής που εξαιρέθηκε με απόφαση της πλειοψηφίας

Κατά πλειοψηφία η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, είχε αποφασίσει να καλέσει ανωμοτί για εξηγήσεις και τρία μη πολιτικά πρόσωπα, τον εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη, τον εκδότη-αρθρογράφο Αλέξανδρο Τάρκα και τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. Μετά την γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου ότι δεν μπορεί να κληθούν ως ύποπτοι μη πολιτικά πρόσωπα, δεν ελήφθη απόφαση να κληθούν ούτε ως απλοί μάρτυρες.

Ως μάρτυρες δεν κατέθεσαν ποτέ στην επιτροπή η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης. Στην προανακριτική επιτροπή έχουν όμως διαβιβαστεί οι έγγραφες εξηγήσεις τους ενώπιον των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.