Header Ads

Πράξεις "τρομοκρατίας" και ξένο δάκτυλο επικαλείται η Κίνα για τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

Ορισμένες ενέργειες κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στο Χονγκ Κονγκ τον περασμένο χρόνο ήταν «τρομοκρατικές στην φύση τους» και «οι ταραξίες» συνέπραξαν με ξένες δυνάμεις, θέτοντας σε «άμεσο κίνδυνο» την εθνική ασφάλεια, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ Σιέ Φενγκ κατά την διάρκεια ομιλίας για το νομοσχέδιο περί εθνικής ασφαλείας για το Χονγκ Κονγκ και έχοντας την πρόθεση να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι δεν πρόκειται να επηρεασθούν.

Ο κινέζος αξιωματούχος εξήγησε ότι ο νόμος περί εθνικής ασφαλείας αφορά την αποσχιστική, την ανατρεπτική δράση, την ξένη ανάμειξη και την τρομοκρατία και αφορά μόνο έναν μικρό αριθμό κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, ενώ οι υπόλοιποι δεν χρειάζεται «να πανικοβάλλονται».

Ο νόμος θα αμβλύνει τις σοβαρές ανησυχίες των τοπικών και ξένων επιχειρηματικών κοινοτήτων σχετικά με τις βίαιες και τρομοκρατικές δυνάμεις, είπε ο Σιέ.

Οι δηλώσεις εντάσσονται στην πρόσφατη ρητορική της ηγεσίας του Πεκίνου κατά των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, όπου αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας κάνουν λόγο για «περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε παρουσία εκρηκτικών υλών από αυτές που χρησιμοποιούνται σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό».

Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, και στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η εγκατάσταση βάσεων των κινεζικών υπηρεσιών Πληροφοριών στο Χονγκ Κονγκ, προκάλεσε αναταραχή στις αγορές και την καταδίκη των κυβερνήσεων δυτικών χωρών.

Οι ακτιβιστές για την δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ καταγγέλλουν ότι περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που προβλέπονται από το σύστημα «μία χώρα, δύο συστήματα», βάσει της συμφωνίας του 1997 για την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην κινεζική κυριαρχία.

Το Πεκίνο, δια στόματος Σιέ, θέλει να περάσει το μήνυμα προς την επιχειρηματική κοινότητα ότι η νομοθεσία θα ενισχύσει, αντίθετα, αυτά τα δικαιώματα.

«Μην τρομοκρατείσθε ή παραπλανάσθε από εκείνους που έχουν απώτερα κίνητρα και, κυρίως, μην μεταφέρετε οι ίδιοι φήμες ή συντάσσεσθε με τις αντικινεζικές δυνάμεις στιγματίζοντας ή δαιμονοποιώντας την νομοθεσία», είπε ο επίτροπος του Πεκίνου.

(Mε πληροφορίες από Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.