Header Ads

Σπάνιες λεοπαρδάλεις του χιονιού έφτασαν στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν λόγω κορονοϊού

.

Λεοπαρδάλεις του χιονιού, μεταξύ των οποίων μια μητέρα και το μικρό της, εθεάθησαν κοντά στην πόλη Αλμάτι, τη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, να περιπλανιούνται σε έναν δημοφιλή προορισμό για περιπάτους και εκδρομές, που πλέον είναι «εκτός ορίων» εξαιτίας του lockdown για τον κορονοϊό.

Στο Καζακστάν υπάρχουν μόνο περίπου 150 λεοπαρδάλεις του χιονιού, από έναν παγκόσμιο πληθυσμό περίπου 10.000 ανά την κεντρική και νότια Ασία. Έχουν καταχωρηθεί ως «εκτεθειμένο» είδος από την IUCN Red List of Threatened Species και εντοπίζονται σπάνια στην άγρια φύση, πόσο μάλλον εντός των ορίων πόλεων.

Ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες τουλάχιστον τρία ζώα- ένα αρσενικό που ήταν μόνο του και ένα θηλυκό με ένα μικρό- κατεγράφησαν από κάμερα με αισθητήρα κίνησης κοντά στη Μεγάλη Λίμνη του Αλμάτι.

Ο ζωολόγος Αλεξέι Γκρατσίοφ, που συνεργάζεται με το Snow Leopard Foundation, είπε ότι στα βουνά γύρω από το Αλμάτι έχουν απομείνει μόνο 20 από τα ζώα, κάτι που καθιστά τη θέαση εξαιρετικά σπάνια.

Η λεοπάρδαλη του χιονιού έχει γκρι ή λευκή γούνα με μαύρες βούλες και φουντωτή ουρά και ο πληθυσμός της είναι διεσπαρμένος σε μια μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει ορεινές περιοχές της Ρωσίας, της Μογγολίας, της Κίνας, του Νεπάλ, του Πακιστάν και του Αφγανιστάν.

Είναι κοινή η λάθος αντίληψη πως ζουν μόνο σε μεγάλα υψόμετρα, καθώς στην πραγματικότητα ζουν πιο κοντά στους ανθρώπους από ό,τι γνωρίζουν οι πιο πολλοί, είπε ο Γκρατσίοφ.

«Είναι ένας μοναδικός πληθυσμός, που έχει προσαρμοστεί στην ανθρώπινη παρουσία. Κάθε λεοπάρδαλη του χιονιού πιθανότατα βλέπει ανθρώπους, αυτοκίνητα, την πόλη κάθε μέρα, βλέπει να παραβιάζουν τον βιότοπό της» πρόσθεσε.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.