Header Ads

Ερντογάν: Η πρόταση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουμε τους S-400 είναι λάθος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι σωστό η Ουάσινγκτον να προτείνει η Άγκυρα να ξεφορτωθεί το ρωσικό σύστημα αεράμυνας που αγόρασε, κάνοντας λόγο για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. 

Σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ερντογάν να εγκαταλείψει τους S-400, που άρχισαν να καταφθάνουν στην Τουρκία τον Ιούλιο παρά τις απειλές περί κυρώσεων από την Ουάσινγκτον. 

Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση εάν η Τουρκία θα εξέταζε το ενδεχόμενο να μην ενεργοποιήσει τους S-400, ο Ερντογάν είπε σε δημοσιογράφους πως η Άγκυρα δεν μπορεί να βλάψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Επίσης, αναφέρθηκε ξανά στην επιλογή της αγοράς αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot. 

«Είπαμε ”θεωρούμε την πρόταση πλήρους εγκατάλειψης των S-400 ενώ αγοράζουμε τους Patriot ως παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και σίγουρα δεν τη θεωρούμε σωστή» δήλωσε, σύμφωνα με ΜΜΕ. 

«Αυτό είναι το πιο δεσμευτικό στοιχείο: Έχουμε κάποιες στρατηγικές προσπάθειες με τη Ρωσία» είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkstream, που ξεκινά από τη Ρωσία και περνά από την Τουρκία, θα αρχίσει να προμηθεύει με αέριο την Ευρώπη. 

«Δεν μπορώ να εγκαταλείψω τους S-400 λόγω των Patriot τώρα. Αν είναι να μας δώσετε Patriot, δώστε μας» δήλωσε, όπως μεταδόθηκε. 

Σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο προέδρων η Τουρκία έχει ως τώρα αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις που, βάσει νόμου, θα έπρεπε να είχαν επιβληθεί λόγω των S-400. Ωστόσο οι ΗΠΑ  έχουν απαγορεύσει την πώληση αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία και έβγαλαν την Αγκυρα από το πολυεθνικό πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους.

 

Ο Ερντογάν είπε ότι διαπίστωσε μία πολύ θετικότερη προσέγγιση στο θέμα των F-35 εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ.

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.