Header Ads

Movember: Μια σημαντική αλήθεια πίσω από το διεθνές κίνημα

Σε μια κουβέντα που είχαν πίνοντας από μια μπύρα σε ένα μπαρ της Μελβούρνης το 2003, δύο φίλοι ο Travis Garone και ο Luke Slattery, σκαρφίστηκαν μια αρκετά φιλόδοξη ιδέα. Αποφάσισαν να βρουν τριάντα άνδρες πρόθυμους να αφήσουν μουστάκι, δημιουργώντας ένα κίνημα με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν ακόμη περισσότερους σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη.

Η ιδέα τους ήρθε, γιατί εκείνη την περίοδο η μητέρα ενός φίλου τους μάζευε χρήματα για να βοηθήσει γυναίκες που έπασχαν από καρκίνου του μαστού. Έτσι, οι Garone και Slattery αποφάσισαν να δοκιμάσουν κάτι αντίστοιχο για ένα ανδρικό θέμα που θα απασχολούσε πάρα πολύ κόσμο. Ο Garone γύρισε σπίτι και ετοίμασε ένα e-mail με τίτλο “Είσαι αρκετά άνδρας για να γίνεις ο άνδρας μου;” και το έστειλε σε όλους τους άνδρες που είχε στις επαφές του.

Επέλεξαν να αφήσουν μουστάκι, γιατί ήταν κάτι που είχε ξεπεραστεί για αρκετά χρόνια και θα τραβούσε αμέσως τα βλέμματα. Οι 30 άνδρες βρέθηκαν σχετικά γρήγορα και ονομάστηκαν Mo Bros, αφήνοντας μουστάκι για 30 ολόκληρες ημέρες (‘men who grow a moustache for Movember’, δηλαδή ‘άνδρες που αφήνουν μουστάκι για το Movember’). O μήνας με μουστάκι (mo-ustache) καθιερώθηκε τον Νοέμβριο κι έτσι το αρχικό ‘No’, έδωσε τη θέση του στο -Μο.

Αμέσως ο Garone κατοχύρωσε το όνομα, δημιούργησε σελίδα στο διαδίκτυο και πλέον το Movember Foundation είναι μία παγκόσμια αναγνωρισμένη μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία, μάλιστα, το 2012, μπήκε στη λίστα του Global Journal, ως μία από τις 100 κορυφαίες ΜΚΟ του κόσμου.

Οι κανόνες του Movember

Η αφορμή για τη δημιουργία του κινήματος ήταν το να ευαισθητοποιήσει τους άνδρες σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη. Όπως αναφέρουν και στη σελίδα τους, ο μεγάλος τους στόχος είναι να μειώσουν (ή να σταματήσουν) τους θανάτους τον ανδρών που σχετίζονται με αυτό το θέμα.

Τι χρειάζεται τώρα για να πάρει μέρος ένας άνδρας στο κίνημα του μουστακιού που κατακλύζει τον κόσμο κάθε Νοέμβριο; Σύμφωνα με το ‘Movember.com’, πρέπει να ακολουθήσει κάποιους βασικούς κανόνες. Κάθε πρώτη Νοεμβρίου να ξεκινάει με ένα τελείως ξυρισμένο πρόσωπο και κάθε μέρα που περνάει να αφήνει μόνο το μουστάκι του. Δεν θέλουν γένια, φαβορίτες ή οτιδήποτε άλλο. Μόνο το μουστάκι.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του μήνα, θα πρέπει να προσπαθεί να συμμετέχει σε συζητήσεις σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη, να ενημερώνει και να ενημερώνεται για αυτό το θέμα. Και φυσικά κάθε ‘Mo Bro’ θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως σωστός gentleman.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Γι’ αυτό εκτός από το να συμμετέχει κανείς στο κίνημα του Movember ή να ευαισθητοποιεί τους άλλους σχετικά με αυτό, θα πρέπει να φροντίσει και τον εαυτό του.

Το διεθνές κίνημα Movember έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, από αυτή που ίσως κάποιοι πίστευαν. Το μουστάκι αποτελεί μια υπενθύμιση στους άντρες να φροντίζουν τους εαυτούς τους και να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για την υγεία τους κάθε χρόνο. Ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνουν κάθε χρόνο μια ουρολογική εξέταση.

Εκτός από τις απαραίτητες εξετάσεις και τις συμβουλές του γιατρού, η πρόληψη και η στήριξη του οργανισμού μας καλό είναι να βρίσκονται πάντα σε πρώτο πλάνο. Το 100% φυσικό συμπλήρωμα διατροφής Prostyron Advanced Aboca έχει μια ολοκληρωμένη δράση για την υγεία του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος

Το Prostyron Advanced Aboca χαρακτηρίζεται από την παρουσία του καινοτόμου φυσικού μοριακού συμπλόκου Xanurin, που αποτελείται από διάφορες φυσικές ουσίες, όπως λιπίδια στερόλης (λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες), πολυφαινόλες, προκυανιδίνες και φλαβονοειδή, που προέρχονται από το Σερενόα, το Κράνμπερι, Γίγαρτα σταφυλιού και το Πράσινο τσάι.

Ειδικά όσον αφορά το Σερενόα, χρήσιµο για την υγεία του προστάτη, η έρευνα έχει αναπτύξει ένα αποκλειστικό εκχύλισµα που χαρακτηρίζεται όχι µόνο από το περιεχόµενό του σε λιπίδια στερόλης αλλά και σε πολυφαινόλες. Το Xanurin περιέχει επίσης πράσινο τσάι, του οποίου η δράση ευνοεί την υγεία του ουροποιητικού συστήµατοç, εκχύλισµα γίγαρτων σταφυλιού, χρήσιµο για την αγγειακή ευεξία και την προστασία από τις ελεύθερεç ρίζες, καθώς και εκχύλισµα κράνµπερι. Συµπληρώνουν τη σύνθεση αιθέρια έλαια λευκόδεντρου και αρκεύθου µε αντιοξειδωτική δράση.

Ένα μουστάκι σώζει ζωές

Κάθε άνδρας πρέπει να γνωρίζει ότι οι διαταραχές του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος είναι φυσιολογικές με την πάροδο της ηλικίας και ότι είναι σημαντικό να μην τις αγνοεί και να δρα έγκαιρα για να επιβραδύνει αυτή τη φυσική εξέλιξη και να αποφύγει περαιτέρω επιπλοκές. Ή πρόληψη και η φροντίδα της υγείας του προστάτη είναι τα μόνα αποτελεσματικά εργαλεία που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στο να επιβραδύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πρόοδο της ΚΥΠ και/ή της προστατίτιδας με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί κανόνες που αν τους ακολουθήσει κανείς, μπορεί να τον βοηθήσουν σημαντικά στη διατήρηση της καλής υγείας του προστάτη. Όπως για παράδειγμα η αποφυγή μεγάλης ποσότητας πικάντικων τροφίμων, οινοπνευματωδών ποτών, καφέ, μπίρας, λουκάνικων, θαλασσινών, οστρακοειδών, λιπαρών τυριών, τροφίμων που μπορεί να ερεθίσουν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Επίσης, μια καλή συμβουλή είναι το να πίνει τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα νερού ημερησίως, αποφεύγοντας να πίνεις πολύ μερικές ώρες πριν πας για ύπνο ή πριν από ταξίδι και σαφώς η σωματική άσκηση μπορεί να ευνοήσει την πυελική κυκλοφορία και να μειώσουν τη συμφόρηση του προστάτη. Όσον αφορά το τελευταίο κομμάτι, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μία από τις σημαντικότερες δράσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του Movember είναι το MOVE (“Κινήσου”), όπου χιλιάδες άνθρωποι βάζουν τη γυμναστική στη ζωή τους και παράλληλα κινητοποιούν και άλλους.

Μέχρι σήμερα, το Movember Foundation έχει μαζέψει περίπου 769.000.000 δολάρια και έχει χρηματοδοτήσει 832 προγράμματα για την ανδρική υγεία. Στα 16 χρόνια που υπάρχει, έχει στρατολογήσει περισσότερο από 1.000.000 άνδρες και γυναίκες, ενώ δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 22 χώρες παγκοσμίως.

Ποτέ άλλοτε ένα μουστάκι δεν μπορούσε να κάνει τόσα πολλά για τον άνδρα.

Sponsored Content / HuffPost Greece
Από το Blogger.