Header Ads

Χονγκ Κονγκ: Καθηλωμένοι στο πολυτεχνείο οι διαδηλωτές- «πολιορκία» από την αστυνομία

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έθεσε υπό «πολιορκία» το πολυτεχνείο της πόλης τη Δευτέρα, χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να καθηλώσει αντικυβερνητικούς διαδηλωτές εξοπλισμένους με βόμβες μολότοφ και άλλα όπλα και να τους εμποδίσει να διαφύγουν, εν μέσω φόβων για μια αιματηρή επιχείρηση καταστολής.

Δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το πολυτεχνείο διασπώντας τις γραμμές της αστυνομίας μετά από μια νύχτα επεισοδίων στην πόλη με μπλοκαρισμένους δρόμους, φωτιές και έναν αστυνομικό τραυματία από βέλος.

Πολλοί διαδηλωτές, φορώντας καθημερινά ρούχα και χωρίς αντιασφυξιογόνες μάσκες, προσπάθησαν να διαφύγουν, ωστόσο εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν μέσα. Κάποιοι συνελήφθησαν, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να πηδήξουν πάνω από οδοφράγματα και φράχτες, με αστυνομικούς να τους σημαδεύουν με όπλα και να τους γρονθοκοπούν.

 

 

«Η αστυνομία μπορεί να μην πραγματοποιήσει έφοδο στον χώρο, αλλά φαίνεται πως προσπαθούν να πιάσουν άτομα ενώ προσπαθούν να τρέξουν» είπε ο Χούι Τσι-φουνγκ, Δημοκρατικός βουλευτής, στο Reuters.

«Τα πράγματα δεν επιτρέπουν και πολλή αισιοδοξία. Μπορεί να συλληφθούν όλοι στο campus. Βουλευτές και υπεύθυνοι της σχολής προσπαθούν να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητές με την αστυνομία, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει».

Η αστυνομία είπε πως αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί «στην περιφέρεια» του campus εδώ και μια εβδομάδα, καλώντας τους «ταραξίες» να αποχωρήσουν.

«Όλες μας οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν» ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. «Το μήνυμά μας ήταν ξεκάθαρο και δυνατό, η βία κλιμακώθηκε σε εξέγερση».

Όπως είπαν, «τοξικά και επικίνδυνα χημικά» εκλάπησαν από το εργαστήριο του πανεπιστημίου.

Η αστυνομία συνέλαβε 154 άτομα, 13-54 ετών το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με την αρμόδια για τα νοσοκομεία αρχή, 38 άτομα τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής.

(με πληροφορίες από Reuters)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.