Header Ads

Ιαπωνία: Σάλος με την απαγόρευση των γυαλιών στις γυναίκες στο χώρο εργασίας

portrait of young asian woman isolated on white background

Μεγάλο θέμα συζήτησης έχει αποτελέσει στην Ιαπωνία η απαγόρευση γυαλιών στο χώρο εργασίας αποκλειστικά σε γυναίκες. Ποικίλες είναι οι αναφορές για επιχειρήσεις που απαιτούν από τις γυναίκες να βγάζουν τα γυαλιά τους όταν εργάζονται.

Σύμφωνα με αρκετά τοπικά πρακτορεία ειδήσεων, ορισμένες εταιρείες έχουν απαγορεύσει τα γυαλιά στις γυναίκες εργαζόμενες για διάφορους λόγους, όπως ότι δείχνουν πιο ψυχρές όταν φοράνε γυαλιά.

Αυτό έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στα ιαπωνικά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον κώδικα ενδυμασίας στον χώρο εργασίας. Το τηλεοπτικό δίκτυο Nippon TV και το Business Insider συγκαταλέγονται στα μέσα ενημέρωσης που έθιξαν το ζήτημα.

Αρκετές εταιρείες προβάλουν λόγους όπως «δεν είναι ασφαλές για τις αεροσυνοδούς» ή «δεν φαίνεται το μακιγιάζ στις γυναίκες που δουλεύουν σε beauty shops».

Δεν είναι σαφές αν η απαγόρευση βασίζεται σε πολιτικές εταιρειών, ή αντανακλούν την άποψη που επικρατεί στους χώρους εργασίας για το τι είναι αποδεκτό.

Η Κουμίκο Νιμότο, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών, δήλωσε πως οι άνθρωποι στην Ιαπωνία αντιδρούν στις «ξεπερασμένες» πολιτικές.

«Ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες απαγορεύεται να φορούν γυαλιά έχει να κάνει με το φύλο, οι λόγοι που προβάλλονται απλά δεν έχουν νόημα».

«Δεν σχετίζεται με το πως οι γυναίκες κάνουν την δουλειά τους, αλλά με την εμφάνιση. Οι εταιρείες θεωρούν ότι μια γυναίκα που δεν φοράει γυαλιά είναι πιο θηλυκή από μια που φοράει».

Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλο σάλο και στα social media.

 πηγή: bbc

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.