Header Ads

Δημοψήφισμα στη Χιλή με στόχο να κατευνάσουν την οργή του κόσμου

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν την οργή του κόσμου, που μαίνεται εδώ και σχεδόν ένα μήνα με μαζικές διαδηλώσεις και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε δημοψήφισμα.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Γερουσίας της Χιλής, Χάιμε Κιντάνα. Το δημοψήφισμα θα διοργανωθεί τον Απρίλιο του 2020 και θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος και πως. Η αναθεώρηση του Συντάγματος, που αποτελεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ(1973-1990), είναι ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών στη χώρα.

Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις στο κοινοβούλιο, ο κυβερνητικός συνασπισμός και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης υπέγραψαν «Συμφωνία για την κοινωνική ειρήνη και το νέο Σύνταγμα», που προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Όπως εξήγησε ο Κιντάνα, οι πολίτες θα κληθούν να δώσουν απάντηση σε δύο ερωτήσεις: η πρώτη θα είναι αν πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα ή όχι, ενώ η δεύτερη θα αφορά τη μέθοδο της αναθεώρησης.

Οργή

Και όσο η κυβέρνηση προσπαθούσε να βρει μια ακόμη λύση για να επέλθει «κοινωνική ειρήνη», νέες διαδηλώσεις έγιναν σε πόλεις της Χιλής χθες, Πέμπτη. 

Οι πορείες που έγιναν χθες στο Σαντιάγο ήταν ειρηνικές, ωστόσο στη Βαλπαραΐσο μια ομάδα διαδηλωτών οπλισμένων με καδρόνια και πέτρες ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς, που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 24 Horas. 

Ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ακύρωσε την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό — αυτή προκάλεσε και το ξέσπασμα της οργής για τις κοινωνικές ανισότητες — προχώρησε σε ανασχηματισμό και εξήγγειλε μέτρα όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης και η αύξηση των φόρων για τους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα και τις μεγαλύτερες περιουσίες. Όμως τα μέτρα αυτά δεν έφεραν αποκλιμάκωση και εντέλει ο πρόεδρος αποδέχθηκε το αίτημα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εν μέρει κληροδότημα της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Ωστόσο η κυβέρνησή του και τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούσαν ως προς τον μηχανισμό διαβούλευσης για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος, ιδίως για το εάν θα υπάρξει δυνατότητα άμεσης συμμετοχής των πολιτών, καταγράφουν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Χιλής.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στην αναταραχή στη χώρα της Λατινικής Αμερικής από τη 18η Οκτωβρίου.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.