Header Ads

Τα πρόστιμα που προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος

Αρχίζουν από τα 100 και φτάνουν μέχρι τα 10.000 ευρώ τα πρόστιμα που προβλέπονται για την παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου, βάσει της ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της κυβέρνησης.

Το χαμηλότερο πρόστιμο είναι στα 100 ευρώ και ισχύει για τον καπνιστή ανά παράβαση σε κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, κλειστούς χώρους εργασίας, μέσα μαζικής μεταφοράς, κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων, δημόσιους χώρους εργασίας, χώρους αναμονής δημοσίων υπηρεσιών κ.α.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Β. Κικίλιας, την Τρίτη αρχίζει η καμπάνια μαζί με την εφαρμογή του νόμου. Όπως έχει τονίσει ο υπουργός, υπάρχει τετραψήφιος αριθμός που λειτουργεί, το 1142. Τα πρόστιμα, υπογράμμισε, διαφέρουν ανάλογα με το σημείο: «Στα μεγάλα κέντρα, στα μεγάλα μαγαζιά, στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης είναι πολύ μεγαλύτερα. Είναι πιο σημαντικά όταν βρίσκονται παιδιά γύρω – γύρω, όπως, για παράδειγμα, μέσα σε ένα αυτοκίνητο, αν καπνίζει κανείς μπροστά στο παιδί του. Και σε κλειστούς χώρους, όπου υπάρχουν παιδιά».

Ακολουθούν αναλυτικότερα τα πρόστιμα. Σημειώνεται πως για τους υπεύθυνους διαχείρισης, παραβάσεις θεωρούνται: Ανοχή ή μη επέμβαση, έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων), απουσία ανταπόκρισης σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης, μη πραγματοποίηση συστάσεων, παράλειψη κλήσης των αρμόδιων οργάνων ελέγχου, έλλειψη συνεργασίας με τα όργανα ελέγχου.

-Χώροι κλειστοί και υπαίθριοι με παρουσία ανηλίκων, χώροι ψυχαγωγίας ανηλίκων, χώροι αθλητικών εκδηλώσεων, κλειστοί χώροι ομαδικών αθλημάτων, χώροι άσκηση ανηλίκων: 200 ευρώ για τον καπνιστή, 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παρούσας παράβασης (υποτροπής) διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο.

-ΙΧ αυτοκίνητα, παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, στα οποία επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών: 1.500 ευρώ για τον καπνιστή επιβαίνοντα ή οδηγό ΙΧ ιδιωτικής χρήσης ανά παράβαση, 3.000 ευρώ για τον καπνιστή οδηγό οχήματος δημοσίας χρήσης και αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης του καπνιστή οδηγού, ή του οδηγού του οχήματος που διαπιστώθηκε η παράβαση του συνεπιβάτη για διάστημα ενός μηνός.

-Κλειστοί χώροι των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας: 100 ευρώ για τον καπνιστή, 500 ευρώ πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης. Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παρούσας παράβασης (υποτροπής) διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο.

-Κλειστοί ιδιωτικοί χώροι εργασίας: 100 ευρώ για τον καπνιστή ανά παράβαση, 500 ευρώ πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ανά παράβαση. Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παρούσας παράβασης (υποτροπής) διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο.

-Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σταθμοί μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, και αεροδρόμια εκτός των χώρων καπνιστών: 100 ευρώ για τον καπνιστή ανά παράβαση, 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης ανά παράβαση. Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παρούσας παράβασης (υποτροπής) διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο.

-Δημόσιοι χώροι εργασίας, χώροι αναμονής δημοσίων υπηρεσιών: 100 ευρώ για τον καπνιστή ανά παράβαση, 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης/ προϊστάμενο. Ως παραβάσεις θεωρούνται: Μη κατάρτιση σχεδίου αποτροπής καπνίσματος και ορισμό υπευθύνων, έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής (απομάκρυνση σταχτοδοχείων), απουσία ανταπόκρισης σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης, μη πραγματοποίηση συστάσεων, παράλειψη κλήσης των αρμόδιων οργάνων ελέγχου, έλλειψη συνεργασίας με τα όργανα ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παρούσας παράβασης (υποτροπής) διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο.

-Κλειστοί χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ κάτω των 100 τετραγωνικών μέτρων (ενδεικτικά κέντρα διασκέδασης, χώροι εστίασης, καφετέριες, μπαρ): 100 ευρώ για τον καπνιστή. Για τον υπεύθυνο διαχείρισης: 500 ευρώ την 1η φορά, 1.000 τη 2η, 2.000 την 3η, 4.000 με προσωρινή σφράγιση/ αναστολή λειτουργίας επιχείρησης διάρκειας 10 ημερών την 4η φορά, 8.000 ευρώ και οριστική ανάκληση αδείας την 5η φορά.

-Κλειστοί χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων: 100 ευρώ για τον καπνιστή. Για τον υπεύθυνο διαχείρισης: 2.000 την 1η, 4.000 τη 2η, 6.000 την 3η, 8.000 και προσωρινή σφράγιση/ αναστολή λειτουργίας διάρκειας 10 ημερών την 4η και 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση αδείας την 5η.

-Κλειστοί χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων: 100 ευρώ για τον καπνιστή. Για τον υπεύθυνο διαχείρισης: 6.000 την 1η, 7.000 τη 2η, 8.000 την 3η, 9.000 και προσωρινή σφράγιση/ αναστολή λειτουργίας διάρκειας 10 ημερών την 4η και 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση αδείας την 5η.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.