Header Ads

Γιούνκερ: Ο Τραμπ δεν θα επιβάλλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει πεπεισμένος σε συνέντευξή του ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επιβάλλει τις προσεχείς ημέρες νέους, επιπρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στη χώρα του.

«Ο Τραμπ θα κατακρίνει λιγάκι, αλλά δεν θα υπάρξουν [σ.σ. επιπρόσθετοι] τελωνειακοί δασμοί στα αυτοκίνητα» ευρωπαϊκής προέλευσης που εισάγονται στις ΗΠΑ, τονίζει ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung που δημοσιεύεται την Παρασκευή.

«Δεν θα το κάνει», επιμένει ο πρόεδρος της Κομισιόν και τονίζει απαντώντας σε ερώτηση που του υποβάλλεται «μιλάτε για κάποιον απόλυτα ενημερωμένο».

Οι ΗΠΑ αναμένεται να αποφασίσουν ως τα μέσα Νοεμβρίου αν θα αυξήσουν τους δασμούς στα αυτοκίνητα, τμήματα και ανταλλακτικά τους που εισάγουν από την ΕΕ.

Τον Μάιο ο Τραμπ ανέβαλε για έξι μήνες, ως τα μέσα Νοεμβρίου, τη λήψη απόφασης για την επιβολή αυτών των επιπρόσθετων δασμών.

Εάν επιβληθούν τέτοιοι, θα πλήξουν πάνω από όλες τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι Volkswagen, BMW και Daimler.

Την 3η Νοεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην επιβάλλουν επιπρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

«Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις που είχαμε με τις εταιρείες για τα επενδυτικά σχέδιά τους θα καρποφορήσουν τόσο ώστε να μην θεωρηθεί αναγκαίο να εφαρμοστεί» το σχέδιο επιβολής επιπρόσθετων δασμών, είπε ο Ρος στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

«Είχαμε πολύ καλές συνομιλίες με τους Ευρωπαίους, τους Ιάπωνες και τους Κορεάτες φίλους μας», που παράγουν τα περισσότερα αυτοκίνητα τα οποία εισάγονται στην αμερικανική αγορά, πρόσθεσε.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.