Header Ads

Επιστήμονες ανακάλυψαν την πιο απλή μέθοδο για να προβλέπουν πότε και πού θα χτυπήσει κεραυνός

Ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο που προβλέπει πού θα πέσουν κεραυνοί σε χρονικό διάστημα 10 έως 30 λεπτών και εντός μιας ακτίνας 30χλμ, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δεδομένων από μετεωρολογικούς σταθμούς και τεχνητής νοημοσύνης.

Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα σύστημα βασισμένο σε απλά μετεωρολογικά δεδομένα ήταν σε θέση να προβλέψει κεραυνούς με υπολογισμούς σε πραγματικό χρόνο προσφέροντας έναν απλό τρόπο πρόβλεψης ενός πολύπλοκου φαινομένου.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο στο Electromagnetic Combatibility Laboratory της Σχολής Μηχανολογίας του EPFL στο οποίο απασχολούνται οι ερευνητές, το επόμενο βήμα είναι να θέσουν σε εφαρμογή τη νέα αυτή τεχνολογία στο πλαίσιο του προγράμματος European Laser Lightning Rod.

«Τα υπάρχοντα  συστήματα είναι αργά και πολύ πολύπλοκα, και απαιτούν υψηλού κόστους εξωτερικά δεδομένα, που αποκτώνται μέσω ραντάρ ή δορυφόρου» όπως εξηγεί ο Αμιρχοσεΐν Μοστατζαμπί, ο διδακτορικός φοιτητής που εφηύρε τη νέο μέθοδο.

Αστραπή μοιάζει να «χτυπά» τον Παρθενώνα (28 Ιουνίου 2010)

 

«Η μέθοδός μας χρησιμοποιεί δεδομένα που μπορούν να προέρχονται από οποιονδήποτε μετεωρολογικό σταθμό. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να καλύψουμε απομακρυσμένες περιοχές που είναι εκτός εμβέλειας ραντάρ και δορυφόρων, όπου τα δίκτυα επικοινωνίας δεν είναι διαθέσιμα». Επίσης, επειδή τα δεδομένα μπορούν να αποκτηθούν εύκολα και σε πραγματικό χρόνο, μπορούν να γίνουν προβλέψεις πολύ γρήγορα- και να βγουν συναγερμοί πριν καν εκδηλωθεί μια καταιγίδα.

Η μέθοδος των ερευνητών χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο machine learning που έχει «εκπαιδευτεί» να αναγνωρίζει συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε δημιουργία κεραυνών. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκπαίδευση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα που είχαν συλλεγεί μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών από 12 μετεωρολογικούς σταθμούς στην Ελβετία, τόσο σε αστικές όσο και σε ορεινές περιοχές.

Τέσσερις παράμετροι ελήφθησαν υπόψιν: ατμοσφαιρική πίεση, θερμοκρασία του αέρα, σχετική υγρασία και ταχύτητα του ανέμου. Οι παράμετροι αυτοί συσχετίστηκαν με καταγραφές εντοπισμού κεραυνών και συστήματα εντοπισμού. Μέσω αυτής της μεθόδου, ο αλγόριθμος ήταν σε θέση να «μάθει» τις συνθήκες υπό τις οποίες λαμβάνει χώρα ένας κεραυνός. Όταν η «εκπαίδευση» ολοκληρώθηκε, το σύστημα προέβαινε σε προβλέψεις που ήταν ακριβείς στο 80% των περιπτώσεων, και πλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε.

Πηγή: EPFL

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.