Header Ads

Νέα Ζηλανδία: Η πρώτη χώρα που κάνει δημοψήφισμα για την ευθανασία

Η Νέα Ζηλανδία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που θέτει το ζήτημα της ευθανασίας σε μια δεσμευτική δημόσια ψήφο, αφότου οι βουλευτές της ψήφισαν νομοσχέδιο που καθορίζει ποιο θα είναι το καθεστώς υποβοηθούμενου θανάτου στη χώρα.

Ο νόμος, ο οποίος επιτρέπει στους ασθενείς του τελικού σταδίου, με λιγότερους από έξι μήνες ζωής, να επιλέξουν τον υποβοηθούμενο θάνατο αν εγκριθεί από δύο γιατρούς, πέρασε την τελική ανάγνωσή του στο κοινοβούλιο την Τετάρτη με 69 ψήφους έναντι 51. Ηταν μια ψηφοφορία κατά συνείδηση, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότεροι βουλευτές δεν ψήφισαν σύμφωνα με την κομματική γραμμή.

Αλλά μετά από δύο χρόνια συζήτησης, η μοίρα του νόμου εξακολουθεί να είναι αβέβαιη. Εν τέλει, θα τεθεί σε ισχύ μόνο αν ο λαός της Νέας Ζηλανδίας την εγκρίνει σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί το 2020.

Μια δεύτερη ερώτηση, σχετικά με την ψυχαγωγική κάνναβη, θα τεθεί επίσης στο δημοψήφισμα, χωρίς να έχει αποκλειστεί και μια τρίτη δημόσια ψηφοφορία, σχετικά με την αποποινικοποίηση της άμβλωσης.

Ενώ μια πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Νεοζηλανδοί υποστήριζουν εν πολλοίς την υποβοηθούμενη ευθανασία - το 72% των ερωτηθέντων σε μια δημοσκόπηση τον Ιούλιο ήταν υπέρ - υπάρχουν πολλές φωνές που εγείρουν αντιρρήσεις.

Οι βουλευτές της Νέας Ζηλανδίας επιχείρησαν να περάσουν δυο φορές νόμους για την ευθανασία χωρίς επιτυχία.

Οι ασθενείς θα αποκλείονται από την πρόσβαση στην ευθανασία για λόγους ηλικίας, αναπηρίας ή ψυχικής ασθένειας, δεν θα μπορούν να δώσουν γραπτή συγκατάθεσή τους εκ των προτέρων και δεν μπορεί να τους προταθεί από τους γιατρούς.

Η διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων ταυτόχρονα με τις εκλογές θα ενισχύσει πιθανώς τη συμμετοχή των ψηφοφόρων.

Πηγή: Guardian

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.