Header Ads

Συνακροάσεις για τα ποτά-«μπόμπες»: Ο «αντεροβγάλτης» και ο «Batman»

Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. επιστρατεύτηκε από την Ασφάλεια για την εξάρθρωση του κυκλώματος που διακινούσε πλήθος νοθευμένων αλκοολούχων ποτών στην Αττική.

Τα μέλη της σπείρας, με έδρα τη δυτική Αττική, είχαν δώσει δικά τους ονόματα στα ποτά-μπόμπες που διακινούσαν για να μη γίνονται αντιληπτές οι συνομιλίες τους από τις Αρχές, σε περίπτωση παρακολουθήσεων.

Όταν έλεγαν «μπανάνες» εννοούσαν τις παλέτες με τα ποτά, «Η» ήταν το ουίσκι Haig, «νυχτερίδα» ή «batman» ήταν το Bacardi, «βλάκας» ήταν το «Johny Walker Black», «χοντρή» ήταν η βότκα Absolut, «αντεροβγάλτης» ήταν το Jack Daniels.

Η σπείρα διακινούσε τα νοθευμένα ποτά σε μίνι μάρκετ, κάβες και νυχτερινά μαγαζιά. Σε δεύτερο χρόνο θα κληθούν να απολογηθούν στη Δικαιοσύνη περίπου πενήντα άτομα, που αποτελούν τους αγοραστές των νοθευμένων ποτών.

Στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε αποθηκευτικός χώρος – κοντέινερ στον Ασπρόπυργο καθώς και δύο εργαστήρια παρασκευής – επανατυποποίησης και νόθευσης στο Καματερό.

Κατασχέθηκαν ένας τόνος αιθυλικής αλκοόλης, περισσότερες από 28.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών, 7.100 πλαστές ετικέτες διάφορων εμπορικών οίκων αλκοολούχων ποτών, ποσότητες ποτών (ούζο, κονιάκ, μαστίχα) καθώς και πλήρη εξοπλισμό νόθευσης ποτών (ενδεικτικά πλήθος από φιάλες βενζίνης, κόλλες, παλέτες, ανυψωτικά μηχανήματα.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Τελωνείο οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης ανέρχονται περίπου στο ποσό των (300.000) ευρώ, με το οικονομικό όφελος των μελών της να ξεπερνά το ποσό των (500.000) ευρώ.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι το κύκλωμα κέρδιζε κατά μέσο όρο περίπου 6-12 ευρώ από το κάθε μπουκάλι ποτού που πουλούσε. Συνολικά συνελήφθησαν εννιά άτομα, οχτώ Έλληνες και ένας Βούλγαρος.

Ο τρόπος δράσης

Η πρώτη υποομάδα του κυκλώματος διακινούσε ποτά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ενώ τα μέλη της αναλάμβαναν και οι ίδιοι τη νόθευση και παραποίηση των αλκοολούχων ποτών τα οποία είχαν προέλευση κυρίως από τη Βουλγαρία, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Καματερό Αττικής.

Η δεύτερη υποομάδα προμηθευόταν νοθευμένα- παραποιημένα ή λαθραία ποτά από την πρώτη υποομάδα και τα διακινούσε τόσο στην Αττική όσο και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Επιπλέον, αναλάμβανε η ίδια την παραποίηση-νόθευση των ποτών σε διαφορετικό ειδικά διαμορφωμένο χώρο, επίσης στο Καματερό.

Τέλος, η τρίτη υποομάδα προμηθεύονταν ποτά από τη δεύτερη υπο-ομάδα και τα διακινούσε σε πελάτες και καταστήματα – κάβες σε ολόκληρη την Αττική.

Πιο αναλυτικά:

Ο αρχηγός της οργάνωσης προμήθευε τον αρχηγό της δεύτερης υποομάδας και μέσω αυτού κατ’ επέκταση όλη την εγκληματική οργάνωση με νοθευμένα-παραποιημένα ή λαθραία αλκοολούχα ποτά. Για το λόγο αυτό είχε στην κατοχή του κοντέινερ στην περιοχή του Ασπροπύργου, όπου αποθήκευε τα λαθραία αλκοολούχα ποτά.

Αρχικά τα μέλη της τρίτης υποομάδας καθώς και πελάτες-ιδιοκτήτες καταστημάτων προχωρούσαν σε παραγγελίες κυρίως μέσω διαδικτυακών εφαρμογών αλλά και τηλεφωνικών επικοινωνιών από την δεύτερη υποομάδα. Στη συνέχεια τα μέλη της δεύτερης υποομάδας έδιναν παραγγελίες για τα αλκοολούχα ποτά στην πρώτη υποομάδα καθώς και άλλους προμηθευτές.

Έπειτα ακολουθούσε συνάντηση προκειμένου να παραδοθούν τα αλκοολούχα ποτά στους ενδιαφερόμενους σε χώρους όπου θα γινόταν αθέατη η συναλλαγή όπως για παράδειγμα σε χώρους στάθμευσης καταστημάτων ή πάρκα. Επίσης, οι μεταφορές γίνονταν από συγκεκριμένο άτομο που ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του αρχηγού κάθε υποομάδας.

Τέλος, η νόθευση-παραποίηση των αλκοολούχων ποτών γινόταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο από τα μέλη της πρώτης και της δεύτερης υποομάδας που ήταν επιφορτισμένα με αυτό. Παράλληλα ο χώρος φρόντιζαν να είναι μην ευδιάκριτος από τυχόν περίοικους και να βρίσκεται σε απομακρυσμένη και αραιοκατοικημένη περιοχή.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.»

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.