Header Ads

After Sales Service και στην Εκπαίδευση

Αντιγράφω από Post στο Facebook:«Συμπληρωσαμε καταλληλσ ηλεκρονικα στο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΑΣ με ολες τις λεπτομερειες την ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ και πετυχαμε ΝΑ ΕΡΘΕΙ απο ΚΛΑΣΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΥ στην ΚΛΑΣΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ( Ε.Κ.Π.Α )..Η ΑΠΟΛΥΤΗ 100% ΕΠΙΤΥΧΙΑ.. ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ & Ε Ι Σ Α Ι Μ Ε ΣΑ
ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΟΥ...ΔΩΡΕΑΝ ! ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΚΟ ΣΟΥ ΣΤΟΧΟ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ...4 0 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΙΡΑ..!!!»

Δεν έχω κάνει καμία αλλαγή στο Post εκτός από το όνομα του φροντιστηρίου και του ιδιοκτήτη του. Διότι ο άνθρωπος μπορεί να μην θέλει να διαβάσει τη συνέχεια του κειμένου.

Μπορεί και να το διάβασα πέντε φορές για να συνειδητοποιήσω αν αυτό που διάβαζα είναι ακριβές. Πήρα τηλέφωνο φίλο Καθηγητή Πανεπιστημίου και τον ρώτησα: «καλά τα φροντιστήρια ειδικεύονται τώρα και στις μεταγραφές;». Δεν θα πω τι μου απάντησε. Θα σας πω ότι στη δική του απάντηση μίλησα «περί τρέλας».

Αν ήμουν, λοιπόν, 17 ετών ή πατέρας ενός μαθητή ή μιας μαθήτριας στη δευτέρα ή στην τρίτη λυκείου φαντάζομαι ότι θα έπρεπε να σκεφτώ ότι το συγκεκριμένο φροντιστήριο είναι καταπληκτικό. Εγγυάται την επιτυχία σε κάθε περίπτωση. Και θα έπρεπε να σκεφτώ πονηρά ότι με τη φράση «ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΚΟ ΣΟΥ ΣΤΟΧΟ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ» το συγκεκριμένο φροντιστήριο είναι «ο παίκτης» που «τα καταφέρνει ακόμα κι εκεί που δεν τα καταφέρνω εγώ». Μου «φτιάχνει» και τις μεταγραφές.

Ωστόσο μια γρήγορη έρευνα έδειξε ότι δεν χρειάζεται τη βοήθεια ενός φροντιστηρίου για να κάνει την αίτηση μεταγραφής ο πρωτοετής φοιτητής μας. Αλλά ακόμα κι αν το φροντιστήριο αποφασίζει να βοηθήσει τον μαθητή του – φοιτητή πλέον στην αίτηση για τη μεταγραφή του έχει το δικαίωμα το φροντιστήριο να «πουλάει» αυτή την υπηρεσία; Πόσο μάλλον έχει το δικαίωμα να αφήνει υπονοούμενα ότι η δική του συμβολή συμβάλλει στην υλοποίηση της μεταγραφής;

Δέκα χρόνια κρίσης, δέκα χρόνια προβλημάτων κι ένας δάσκαλος (διότι θεωρητικά αυτό είναι ο ιδιοκτήτης ενός φροντιστηρίου) μας κλείνει πονηρά το μάτι και λέει ότι «εγώ τα καταφέρνω». Διότι είτε το post του είναι προϊόν ανοησίας, είτε είναι προϊόν αφέλειας, είτε είναι προϊόν επιτηδευμένης γραφής, αποτελεί μια χείριστη εικόνα επαγγελματία και πόσο μάλλον επαγγελματία της εκπαίδευσης. Και δίνει μια δραματική εικόνα για το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, δείχνει μια χείριστη νοοτροπία που εξακολουθούμε να έχουμε. Η Πολιτεία έχει ευθύνη. Δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια στον οποιοδήποτε να θεωρεί ότι μπορεί να έχει εύνοια σε μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει αποκλειστικά τυπικά βήματα υλοποίησης. Διότι καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η άποψη ότι «βγαίνουμε από την κρίση χωρίς να έχουμε καταλάβει τίποτα», παρότι είναι άδικη για την πλειοψηφία των πολιτών, έχει στοιχεία αλήθειας.

Αν είχα μια ανησυχία ότι στη χώρα και στην κοινωνία επικράτησε η αποδοχή του μετρίου, έχω αρχίσει και φοβάμαι ότι ριζώθηκε η έννοια της ευκολίας της παραπλανητικής γλώσσας και γραφής.

Ιάκωβος-Αντώνιος Αρμάος
Από το Blogger.