Header Ads

« Νέο και μόνιμο χαράτσι στους αγρότες»

Δήλωση της Ευγενίας Ουζουνίδου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης.

Μετά τη μνημονιακή λαίλαπα, τη φοροεπιδρομή και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, οι Έλληνες αγρότες καλούνται να πληρώσουν εξ ολοκλήρου πρόσθετο ληστρικό χαράτσι για την υποβολή της δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης, με δεδομένη την κατάργηση από το ΥΠΑΑΤ της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης. Αυτό σημαίνει πολλαπλάσια οικονομική επιβάρυνση από τα προηγούμενα χρόνια, με ποσά που σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν άγνωστα.


Μέχρι πέρυσι η υποβολή αιτήσεων, η οποία τελεί υπό την εποπτεία ΟΠΕΚΕΠΕ, υλοποιούνταν από τις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, κατόπιν υπογραφείσας σύμβασης της ΠΑΣΕΓΕΣ με το ΥΠΑΑΤ. Τα έξοδα της διαδικασίας κόστισαν στον κρατικό προϋπολογισμό 27.000.000 ευρώ και προβλεπόμενη τιμή για κάθε αίτηση 28,17 ευρώ. Εντούτοις, σε πολλές περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, οι ΕΑΣ εισέπρατταν παράνομα πρόσθετο χρηματικό αντίτιμο από τους αγρότες, για υπηρεσίες που ήδη είχαν πληρωθεί. Ζήτημα το οποίο είχαμε αναδείξει με παρεμβάσεις, καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές.

Επιπλέον, οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να προσφύγουν στην εταιρία «Γαία Επιχειρείν», στην οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει φροντίσει να χορηγήσει πιστοποίηση με σκοπό την «υποβοήθηση των αγροτών για την υποβολή της αίτησης ενίσχυσής τους» και η οποία, σε συνεργασία με Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών, τη Neuropublic και την Τράπεζα Πειραιώς, έχει αναλάβει τη διαχείριση του ΟΣΔΕ για μια επταετία, και να υπογράψουν εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις παρέχοντας πρόσβαση στα προσωπικά τους στοιχεία καθώς και δυνατότητα αξιοποίησής τους από την εν λόγω εταιρία προς εξυπηρέτηση επιχειρησιακών συμφερόντων.

Η παραίτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις αρμοδιότητές του και η σκανδαλώδης παραχώρηση τους στους φορείς διαχείρισης του ΟΣΔΕ αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τον αγροτικό τομέα και κατευθύνει την αγροτική πολιτική της χώρας στην εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και στον έλεγχο του συνόλου των γεωργικών δραστηριοτήτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την εφαρμογή ενός αξιόπιστου, διαφανούς και λειτουργικού ΟΣΔΕ, όχι μόνο απλά ως μηχανισμού διανομής επιδοτήσεων, αλλά ως βασικού εργαλείου άσκησης αγροτικής πολιτικής προς όφελος των αγροτών, του δημόσιου συμφέροντος και της χώρας, το οποίο θα περνά μέσα από την πλήρη αξιοποίηση των δομών του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Υπουργείου και των δημόσιων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των αγροτών χωρίς επιβάρυνσή τους. Δεσμεύεται ακόμη για την ακύρωση κάθε μεθόδευσης και τη διερεύνηση των πάσης φύσης ευθυνών για το νέο σκάνδαλο στον αγροτικό χώρο.
Από το Blogger.