Header Ads

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΙΟΥΜΑΡΗΣ: Παραίτησή μου από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας

Αγαπητές μου συνδημότισσες και αγαπητοί μου συνδημότες
Την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 5/6/2014, υπέβαλλα στην κα Δήμαρχο την παραίτησή μου από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας για λόγους που επιγραμματικά και ενδεικτικά ανέφερα στην Επιστολή μου προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Τον παρακάλεσα δε να κοινοποιήσει την επιστολή προς τους συναδέλφους μου στο Δημοτικό Συμβούλιο και για τον λόγο αυτό όπως του ανέφερα στην ηλεκτρονική επιστολή πού του απέστειλα (ταυτόχρονα με την έντυπη) δεν πρόκειται να την δημοσιοποιήσω στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης γιατί θεωρώ πως το πρωτόκολλο σεβασμού προς τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτεί πρωτίστως την ενημέρωση στον κατάλληλο χώρο . Δυστυχώς όμως κάποιοι φρόντισαν να διαρρεύσουν την πληροφορία προς το φιλικό τους δημοσιογραφικό περιβάλλον για να προετοιμάσουν το κατάλληλο κλίμα για τα όσα αναφέρονται στην επιστολή μου.

Έτσι το δημοσιογραφικό συγκρότημα ΠΟΥΓΑΡΙΔΗ συνεχίζοντας να βγάζει εδώ και χρόνια την ανεξάντλητη χολή του στο πρόσωπό μου ιδιαίτερα από την προεκλογική περίοδο μέχρι και σήμερα, άρχισε να σχολιάζει με τον τρόπο που το χαρακτηρίζει, μια ενέργεια και μια επιστολή χωρίς καν να γνωρίζει ο κόσμος τους λόγους και το περιεχόμενό της. Και κάποιοι (η μειοψηφία από αυτούς ) με ρωτούν γιατί δεν ασχολούμαι μαζί του αφού και την πένα νομίζω πως κατέχω αλλά και τα κατάλληλα επιχειρήματα.



Απλά θέλω οι συνδημότες μου να γνωρίζουν (και όσοι μόνον το χρειάζονται να γνωρίζουν) πως σχεδόν τις περισσότερες (αν όχι όλες) φορές στη ζωή μου πως στη ζυγαριά που θα μετρήσω το βάρος των πράξεών μου βάζω ως αντίβαρο κάποια άλλες μονάδες μέτρησης άγνωστες σε κάποιους. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση βαραίνουν περισσότερο οι πατροπαράδοτες αλλά και προσωπικές σχέσεις με κάποια από τα μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Αντώνη Πουγαρίδη για συγκεκριμένους προσωπικούς λόγους που εξακολουθώ να σέβομαι και να τιμώ…
Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν δεν έγινε καμία ενημέρωση τουλάχιστον για τους λόγους και την πρόθεση της παραίτησής μου, προφανώς γιατί δεν έγινε ακόμη αποδεκτή από την κα Δήμαρχο. Επειδή όμως «τεχνηέντως» διέρρευσαν τα σχετικά , οφείλω πλέον υπεύθυνα να ενημερώσω τους συνδημότες μας παρά τη θέλησή μου να παρακάμψω τις αρχές του πρωτοκόλλου που ακολούθησα κατά το δοκούν και πρέπον.
Η επιστολή μου λοιπόν προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου όπου και περιγράφονται μόνον κάποιοι από τους λόγους της απόφασής που πρωτοκολλήθηκε με τον ίδιο αριθμό 25660/5-6-2014 με αυτήν προς την κα Δήμαρχο έχει ως ακολούθως:


Πτολεμαΐδα 5/6/2014
προς τον κ. Γεώργιο Καμπούρη
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας

Θέμα: αποχώρησή μου από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας.

Κύριε Πρόεδρε
Μετά την 15ετή απρόσκοπτη παρουσία μου στον θεσμό της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού της περιοχής μας, επέλεξα την παρούσα χρονική στιγμή και υπέβαλλα πρό ολίγου στην κα Δήμαρχο την παραίτησή μου από τα Δημοτικά δρώμενα , παρ’ ότι υπολείπονται ακόμα 3 μήνες έως το τέλος της θητείας μου στην παρούσα Δημοτική Αρχή.
Λόγοι όπως:
• Ανάρμοστη και κατά καιρούς επεισοδιακή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου
• Αποφάσεις διαμετρικά αντίθετες προς τις Αυτοδιοικητικές και προσωπικές μου αρχές
• Αποφάσεις ζημιογόνες για τον τόπο
• Αποφάσεις κατασπατάλησης πόρων για τους οποίους αγωνιστήκαμε σκληρά φέρουμε στα ταμεία του Δήμου
• Αλαζονική συμπεριφορά προς τους Δημοτικούς Συμβούλους Αντιπολίτευσης και Συμπολίτευσης
• Και άλλοι πολλοί σχετικοί με αποξένωσαν προ πολλού και συνειδητά απείχα το τελευταίο διάστημα από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ
Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής στο νέο τοπίο του Δήμου Εορδαίας , προσφέρθηκα να καταθέσω την εμπειρία και τις γνώσεις που απεκόμισα κατά την οκτάχρονη θητεία μου στον Δήμο Πτολεμαΐδας, όπως άλλωστε προσφέρθηκε με τις δηλώσεις της και η απερχόμενη Δήμαρχος κατά την επίσκεψή της στο εκλογικό κέντρο του νεοεκλεγέντος για να τον συγχαρεί. Αυτονόητη προσφορά. Προσωπικά όμως αντί μιας γόνιμης συνεργασίας εισέπραξα μία πρωτοφανή για τα Δημοτικά χρονικά προσωπική επίθεση και απαξίωση για το έργο μας (ευτυχώς που υπήρχε και αυτό, άσχετα αν υλοποιείται με αργούς ή ανύπαρκτους ρυθμούς),στους λόγους και τις προτάσεις μας που όπως αποδείχτηκε και εκ των πραγμάτων δικαιωθήκαμε, στα 3,5 χρόνια που πέρασαν ο Δήμος μας οδηγήθηκε αρκετά χρόνια πίσω με όλες τις ολέθριες συνέπειες που υφίστανται οι Δημότες μας (κυρίως οι νέοι άνεργοι) και οι γενεές που θ’ ακολουθήσουν…(αναπτυξιακό μας έργο ΑΕΒΑΛ, φράγμα Περδίκα, τουριστική αξιοποίηση περιοχής )
Ο προβληματισμός για την συμμετοχή μου στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε όταν ένοιωσα τον προσωπικό τουλάχιστον εμπαιγμό αλλά και κατ’ επέκταση των συμπολιτών μου για την Υπουργική Απόφαση της υποβάθμισης του Νοσοκομείου μας που όπως μας ενημέρωσε η κα Δήμαρχος στην συνεδρίαση της 26ης /08/2011 έβαινε ολοταχώς προς δημοσίευση. Οργισμένοι εμείς οι της αντιπολίτευσης και μέρους συμβούλων της συμπολίτευσης της ζητήσαμε τον ξεσηκωμό (κάτι που δεν είχε πρόθεση να πράξει έως εκείνη την ώρα) κι έτσι αποφασίστηκε η κινητοποίησή μας στη γέφυρα της ΑΕΒΑΛ (5/9). ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΦΕΚ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ (21/8) ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της κας Δημάρχου στο Δ.Σ… Και όπως θα ενθυμείσθε κε Πρόεδρε όταν έθεσα το ερώτημα σε μεταγενέστερο Δημοτικό Συμβούλιο στην προκάτοχό σας Πρόεδρο Δ.Σ και την κα Δήμαρχο για το εάν επρόκειτο περί ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ ή ΑΓΝΟΙΑΣ απάντηση δεν έλαβα ποτέ. Επιλέγω την Κοροϊδία ενώ την άγνοια και αδιαφορία θα την χρεώσω για το νέο ΦΕΚ 3486Β 2012 όπου δημοσιεύτηκε η Κ.Υ.Α για τον ενοποιημένο οργανισμό ΜΑΜΑΤΣΕΙΟΥ-ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ με έδρα το πρώτο στην Κοζάνη την παραμονή πρωτοχρονιάς (31/12/2011). Εμείς τρέχαμε στις…εκδηλώσεις (ως συνήθως και μαζί με τους εκπροσώπους της περιοχής μας στο Κοινοβούλιο)…
Την σκυτάλη των προβληματισμών μου παρέλαβε το κεφάλαιο αποφάσεων Δ.Σ κατασπατάλησης πόρων από τα κονδύλια χρηματοδοτικών προγραμμάτων που μας αναλογούσαν όπως για παράδειγμα (μεταξύ άλλων) για ολοκλήρωση των μελετών και αδειοδοτήσεων ανακατασκευής της μονάδας ημιαυτόνομης διαβίωσης Α.μ.ε.α (Γηροκομείο Μητρόπολης) ποσού 456.000Ε στην ΑΝ.ΚΟ . Είχα ενημερώσει την κα Δήμαρχο πως υπήρχε ήδη μελέτη για το συγκεκριμένο έργο που πληρώθηκε μάλιστα από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θητείας κου Μητλιάγκα με το ποσό των 17.000.000 δρχ και δεν έπρεπε να πάνε …χαμένα. Οι προσπάθειες επί θητείας μας να καταθέσουμε την μελέτη μέσω ΑΝΔΕΠ βρήκε την σθεναρά αντίδραση της μηχανικού που εκπόνησε την μελέτη και ζητούσε επιπροσθέτως περισσότερο από 400.000 Ευρώ και φυσικά μετά από επανειλημμένες συναντήσεις μας , αρνηθήκαμε τη λύση αυτή του προβλήματος. Κατά την ψήφιση μάλιστα της έγκρισης της ανωτέρω μελέτης είχα διαφωνήσει και απείχα τονίζοντας πως μια τέτοια απόφαση ίσως κεντρίσει το ενδιαφέρον του Εισαγγελέα…
Το ποτήρι ξεχείλισε όμως κ.Πρόεδρε όταν το Δημοτικό μας συμβούλιο αποφάσισε να πληρώσει από το μερίδιο του Τοπικού μας Πόρου το μερίδιο που αναλογούσε και έπρεπε να επιμεριστεί η τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης για την επέκταση του σχεδίου Πτολεμαΐδας. Σας υπενθυμίζω την έγγραφη ερώτησή μου στις 19/3/2013.
«Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Πτολεμαΐδας στο οποίο μάλιστα ήσασταν παρούσα κα Δήμαρχε είχαμε τονίσει μεταξύ άλλων την κατεπείγουσα αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της πράξης Εφαρμογής της Επέκτασης του Σχεδίου πόλης Πτολεμαΐδας.
Επισημάνθηκε σε ώς άμεση προτεραιότητα αφού η Αναπτυξιακή του Δήμου Πτολεμαΐδας που έμελε να κλείσει λόγω της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης του ΥΠ.ΕΣ.ΔΑ για τις Δημοτικέ Αναπτυξιακές Επιχείρησης και ως εκ τούτου δεν θα ήταν δυνατή ή αποπληρωμή μέσω αυτής του μελετητή κ. Νικολάου Αραϊλόπουλου με συνέπεια να παραμείνει στάσιμη ή όλη εξέλιξη του θέματος .
Σ΄ εκείνη την συνεδρίαση μάλιστα η σημερινός Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Χαράλαμπος Παναγιωτίδης είχε υπενθυμίσει την προεκλογική σύσκεψη των αρμοδίων στο Εργατικό Κέντρο όπου οι κ.κ. Ιωάννης Σόκουτης και Παναγιώτης Πλακετάς (Αντινομάρχης και Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου τότε και Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου μετέπειτα) είπαν ότι ΄΄ είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και μ΄ ένα εντέλλεσθε του Περιφερειάρχη ή δουλεία θα μπορούσε να γίνει΄΄.
Σε συνέντευξή του σε τοπικές εφημερίδες την επομένη του Δημοτικού μας Συμβουλίου ο κ. Πλακετάς αναφερόμενος προφανώς στις αναφορές και καταγγελίες μου δήλωσε ότι :
΄΄ Όλοι θα πάρουν την απάντησή τους σε λίγες ημέρες, αφού επρόκειτο να καταθέσει στον μελετητή τα μισά χρήματα και τα υπόλοιπα σε 2-3 μήνες ( Μαίρη Κεσκελιδου ,Πρωινός Λόγος 2.12.2010).
Να υπενθυμίσω ότι στην ενημέρωσή σας κα Δήμαρχε
• Σας κατέθεσα όλες τις σχετικές επιστολές προς τους τέως Νομάρχες κκ. Ανδρεάδη και Δακή για την αποπληρωμή του μεριδίου του αναλογούντος χρέους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
• Σας ενημέρωσα για τα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων περί ΄΄λύσης ομηρίας των κατοίκων από την επέκταση του σχεδίου πόλης ΄΄ αλλά και τις προσωπικές μου επαφές με τους αρμοδίους.
Δύο χρόνια μετά λοιπόν και απ΄ ότι γνωρίζω κα Δήμαρχε δεν έγινε απολύτως τίποτε με συνέπεια :
• να υφίστανται αυθαίρετα Δημόσια Κτίρια (5ο Γυμνάσιο,Κτίριο π.Ν.Α στο πάρκο εκτάκτων αναγκών)
• να μην υλοποιούνται δεσμεύσεις μας όπως ο Ι. Ναός στην περιοχή ΚΕΠΤΣΕ και το11ο σχολείο στην περιοχή
• Να σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα και οι αγοροπωλησία των γηπέδων στην ήδη προβληματική δραστηριότητα της περιοχής μας.

Ερωτάται ή κα Δήμαρχος :
• Τι έπραξε αυτά τα 2 χρόνια και δεν τελείωσε μια ΄΄τελειωμένη΄΄ όπως εξαγγέλθηκε υπόθεση ;
• Πότε θα έχουμε οριστική διεκπεραίωση του θέματος και αν είναι δυνατό να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία ;»
Έτσι προς μεγάλη μας έκπληξη (μετά την παρέλευση 3,5 χρόνων απραξίας, παρ’ όλο που το Δημοτικό μας Συμβούλιο αποφάσισε να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες και υποχρεώσεις τρίτων με δικά μας χρήματα που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν άλλα σημαντικά από τα έργα που σας παραδώσαμε και προς το παρόν ξέμειναν στα συρτάρια) ,πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες μέρες από τον τοπικό μας ηλεκτρονικό τύπο e-ptolemaios.gr πως : (αναδημοσίευση )

«Σε οριστική λύση οδεύει το θέμα της «Ολοκλήρωσης της πράξης εφαρμογής της επέκτασης του σχεδίου πόλεως Πτολεμαΐδας» σύμφωνα με επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα προς τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης κ. Γιάννη Σόκουτη. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο (Αριθμός Πρωτοκόλλου 185/22-5-2014) μετά τα συμπληρωματικά στοιχεία, που κατατέθηκαν και αφού αξιολογήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δρομολογείται οριστική λύση για το ακανθώδες θέμα, που ταλαιπωρεί μέχρι σήμερα μια μεγάλη μερίδα κατοίκων της Πτολεμαΐδας.
Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, στη βάση των πρόσφατων πρόσθετων στοιχείων, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών με τον Αντιπεριφερειάρχη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας για την οριστική επίλυση του θέματος.
Όπως τόνισε ο κ. Σόκουτης, σημαντική συμβολή στην θετική εξέλιξη του θέματος είχε ο συμπολίτης μας Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος».
(Σημ: απλά να επισημάνω πως η ημερομηνία 22-5-2014 είναι τρείς μέρες πριν τον 2ο γύρο Αυτοδιοικητικών Εκλογών και διεξαγωγής Ευρωεκλογών και …πολλών χρόνων μετέπειτα των σχετικών υποσχέσεων για την οριστική επίλυση του σχεδίου επέκτασης της πόλης μας –και φυσικά των απαραίτητων επαίνων!!!…)

Τέλος κ. Πρόεδρε παρά τις υποσχέσεις τόσο της κας Δημάρχου αλλά και της δικής σας προσωπικώς στη συνεδρίαση της 24ης/10/2012 πως θα ικανοποιήσετε το αίτημά μου για αποκλειστικό θέμα περί ΑΕΒΑΛ όπου και θα παρουσίαζα ως ο πλέον ενημερωμένος γνώστης του όλου ζητήματος και να αποδοθούν ευθέως ευθύνες στους υπεύθυνους της φθοράς και αφαίρεσης του εξωσυμβατικού προς τις υποχρεώσεις του εργολάβου Μηχανολογικού εξοπλισμού και παρά τις επιστολές μου που ακολούθησαν για την υπενθύμιση του θέματος (18/12/2012) και τις σχετικές μου ερωτήσεις όπως επίσης και τις δικαστικές αποφάσεις που ακολούθησαν διαδοχικά η μία μετά την άλλη δεν το πράξατε ποτέ.
Έτσι μέχρι και την τελευταία προεκλογική ομιλία της κας Δημάρχου ακούστηκαν κατηγορίες «για σκάνδαλα της ΑΕΒΑΛ και του ΒΙΟΠΑ (;;;) γενικώς και αορίστως. Θα υπάρχει φυσικά συνέχεια αλλά μέχρι τότε σας προτείνω και σας παρακαλώ:
1. Ζητήστε με εισήγησή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο ν’ ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλων που συμμετείχαμε στις θητείες Δημοτικών Αρχών από το 2006 έως σήμερα αλλά και των συγγενικών προσώπων έως και 3ου βαθμού συγγενείας και να ελεγχθούν ύποπτες συναλλαγές κυρίως από το Εργολαβικό περιβάλλον.
2. Ζητήσατε από τις αρμόδιες αρχές να γίνει έλεγχος των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων του καθενός για αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Έτσι θα δώσετε μια απάντηση σε όσα ακούγονται δικαίως ή αδίκως εις βάρος όλων ανεξαιρέτως των συμμετεχόντων (αιρετών, υπαλλήλων και εξωθεσμικών).
Αποχωρώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν σημαίνει πως θα παραλείψω να δημοσιεύσω τις απόψεις μου για τα πεπραγμένα της των 3,5 χρόνων της Δημοτικής μας Αρχής στο τέλος της θητείας της, αφού δεν μου δόθηκε η ευκαιρία στον προβλεπόμενο-οφειλόμενο απολογισμό που δεν έγινε ποτέ, να διατυπώσω τις απόψεις μου μέσα στον κατάλληλο και αρμόζοντα Δημοτικό χώρο .
Να σημειώσω ακόμα οι αποφάσεις ψηφίστηκαν από μέλη της παράταξής μας τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στις διάφορες Επιτροπές που συμμετείχαν διαμετρικά αντίθετες των αρχών και οραμάτων του συνδυασμού μας αφορούν αποκλειστικά και μόνο το άτομό τους και όχι εμένα προσωπικά και τους συνεργάτες μας. Κι επειδή μετά τις πρόσφατες εκλογές οι πρώην συνεργάτες μου στον Δήμο Πτολεμαΐδας θα βρίσκονται πλέον από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε 3 διαφορετικές παρατάξεις δεν επιθυμώ να χρεωθώ τις προσωπικές τους απόψεις και συνεργασίες που πιθανώς θα ακολουθήσουν το επόμενο τρίμηνο για ζητήματα ξένα προς την αυτοδιοικητική και προσωπική μου πορεία.
Μετά λοιπόν την τελείως ενδεικτική αναφορά μου και όχι με τις καλύτερες των εντυπώσεων από της λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου (και όχι από εσάς κ.Πρόεδρε-που προσπαθήσατε κατά το δυνατόν) υπέβαλλα την παραίτησή μου και που πιστεύω θα ενημερώσετε τις κυρίες και κυρίους Δημοτικούς Συμβούλους.

Με εκτίμηση
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Θ. ΤΣΙΟΥΜΑΡΗΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ Δημοτικής Παράταξης «ΤΣΙΟΥΜΑΡΗΣ-ΕΟΡΔΑΙΑ»
τ. Δήμαρχος ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ
Από το Blogger.