Header Ads

Μωραϊτης: «H παράταξη τελειώνει μόνο αν σιωπήσουμε και συμβιβαστούμε»

Συνέντευξη Μωραϊτη στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»:
Δεν μας ταιριάζει ο ρόλος ενός κομματιδίου με μανία κυβερνητισμού που κάθε φορά θα γίνεται δεκανίκι



Τις θέσεις του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και τους χειρισμούς της ηγεσίας διατυπώνει σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο Θάνος Μωραϊτης. Ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος, μιλά για το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, αλλά και την συμπόρευση του συνόλου των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Επαναδιατυπώνει την ανάγκη νέας ηγεσίας, κάνει λόγο για «ΠΑΣΟΚ διαδρόμων» που ηττάται, ενώ εκφράζει την άποψή του αναφορικά με την αύξηση της συμμετοχής του κινήματος στο κυβερνητικό σχήμα: «Δεν είναι ώρα για τακτοποίηση φιλοδοξιών. Κανείς δεν πρέπει να σιωπήσει».
Βασικά σημεία της συνέντευξης:
Η παράταξη είναι ζωντανή. Τελειώνει αν σιωπήσουμε και συμβιβαστούμε.
Δεν συμβιβάζομαι με μια νοοτροπία πολίτικης μοιρολατρίας η οποία αποδέχεται με μακαριότητα την καταστροφή.
Δεν αποδέχομαι την λογική ότι μια ιστορική παράταξη ξεκινά κάθε φορά από το μηδέν. Κανένας δεν μπορεί να μηδενίζει την ιστορία και τις παρακαταθήκες μιας παράταξης. Όλοι μας είμαστε εδώ γιατί υπήρξαν κάποιοι άλλοι πριν.
Θριαμβολογίες εκτός τόπου και χρόνου αποτελούν προσβολή στην ιστορία και στην προοπτική της παράταξης.
Υπάρχει ένας εθισμός στην λογική ενός όλο και πιο μικρού ΠΑΣΟΚ το οποίο θα μπορεί να κουμαντάρεται εύκολα. Αυτό το ΠΑΣΟΚ υπάρχει σε κάποιους διαδρόμους. Έξω από τους τέσσερις τοίχους, στην κοινωνία, στους κοινωνικούς εταίρους, στην αυτοδιοίκηση, η παράταξη καταγράφει νίκες.
Δεν μας ταιριάζει ένα κομματίδιο, με μανία κυβερνητισμού, δεκανίκι είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ. Μπροστά μας έχουμε πολιτικές μάχες και αγώνα. Ας λένε κάποιοι ότι υπάρχει απλά διαπραγμάτευση σε συνθήκες διάλυσης.
Η συζήτηση για το μέλλον της παράταξης ξεκίνησε. Κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει και να κρυφτεί από τις ευθύνες του.
Δεν υπερασπίζεται κανένας την παράταξη σιωπώντας ή απλά ψιθυρίζοντας ότι κάτι πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει κανείς να φοβηθεί. Υπερασπιζόμαστε την παράταξη μιλώντας όλοι, ανοιχτά.
Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές για την παράταξη δεν είναι η ώρα να μετρηθούν ισορροπίες, να «ζυγιστούν» καρέκλες και να «τακτοποιηθούν» φιλοδοξίες.
Αν ορισμένοι επιθυμούν εκλογική συμπόρευση με τη ΝΔ να το ξεχάσουν.
Δεν ήταν μονόδρομος να αφεθεί το ΠΑΣΟΚ σε μια ατελείωτη ιδεολογική σύγχυση και μια τρικυμία τακτικισμών.
Η αλλαγή πολιτικής πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένο περιεχόμενο, με νέα προγραμματική συμφωνία, όχι να μείνει άδειο μετεκλογικό «κουφάρι».
Παλεύουμε για μια παράταξη που θα καταστεί ο κυρίαρχος πόλος, συσπειρώνοντας όλες τις δυνάμεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς, παλιές αλλά και νέες. Χρειάζεται νέα ηγεσία που θα ενώνει και θα διευρύνει δυνάμεις.
Είμαι ανοιχτά υπέρ της σύγκλισης των δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς.
Θα παλέψουμε για τις συγκλίσεις που θα οδηγήσουν σε μια νέα, πλατιά, μεταρρυθμιστική, προοδευτική συμμαχία. Σε αυτή μπορεί να συμμετέχουν κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, αξιόπιστες πολιτικές κινήσεις. Αυτό είναι ένα τελείως διαφορετικό διακύβευμα από το να ανακυκλώνονται φίλοι, κολλητοί, γυρολόγοι και «πολιτικές κινήσεις – περίπτερα».

Ολόκληρο το κέιμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο εναγκαλισμός με τη Ν.Δ σε κυβερνητικό επίπεδο πυροδοτεί συνειρμούς για κοινή σας κάθοδο στις επόμενες εθνικές εκλογές. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν κάποιοι το σκέφτονται να το ξεχάσουν. Αν θέλουν σωσίβιο πολιτικής επιβίωσης ας βγουν να το πουν. Η κυβέρνηση εθνικής ανάγκης ήταν μονόδρομος τον Ιούνιο του 2012 για τη χώρα και αποτελεί ένα ιστορικό συμβιβασμό με ημερομηνία λήξης. Δεν ήταν μονόδρομος όμως να αφεθεί το ΠΑΣΟΚ σε μια ατελείωτη ιδεολογική σύγχυση και μια τρικυμία τακτικισμών. Η ΝΔ, αντίθετα, υιοθέτησε μια «καθαρή» δεξιά ατζέντα για να υπηρετήσει το πολιτικό της ακροατήριο. Η προγραμματική συμφωνία ήταν ένα ευχολόγιο το οποίο δεν τηρήθηκε καν. Όσοι θέσαμε κόκκινες γραμμές γίναμε δήθεν «αντάρτες» και «υπονομευτές της σταθερότητας». Στο τέλος όσα καταφέραμε στις κοινοβουλευτικές μάχες έγιναν σποτάκι της «Ελίας». Η αλλαγή πολιτικής πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένο περιεχόμενο, με νέα προγραμματική συμφωνία, όχι να μείνει άδειο μετεκλογικό «κουφάρι».

ΕΡΩΤΗΣΗ:Στον ανασχηματισμού το ΠΑΣΟΚ αύξησε τη κυβερνητική συμμετοχή του. Δίνεται η εντύπωση ότι κλείνουν και τα εσωκομματικά μέτωπα. Είναι έτσι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η συζήτηση για το μέλλον της παράταξης ξεκίνησε. Κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει και να κρυφτεί από τις ευθύνες του. Δεν υπερασπίζεται κανένας την παράταξη σιωπώντας ή απλά ψιθυρίζοντας ότι κάτι πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει κανείς να φοβηθεί. Υπερασπιζόμαστε την παράταξη μιλώντας όλοι, ανοιχτά. Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές για την παράταξη δεν είναι η ώρα να μετρηθούν ισορροπίες, να «ζυγιστούν» καρέκλες και να «τακτοποιηθούν» φιλοδοξίες. Ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του, αφήνοντας οριστικά πίσω μικρούς ή μεγάλους συμβιβασμούς του παρελθόντος. Η παράταξη είναι ζωντανή. Τελειώνει αν σιωπήσουμε και συμβιβαστούμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ:Ανήκετε στην κατηγορία των ανερχόμενων ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως με τη σημερινή του μορφή δεν έχει ούτε ξεκάθαρη πολιτική ταυτότητα, ούτε σαφή προσανατολισμό και στα μάτια της κοινής γνώμης φαντάζει «τελειωμένο» ή στην καλύτερη εκδοχή «συνιστώσα» της «Ελιας». Οπότε τι νόημα έχει να ζητάτε αλλαγής ηγεσίας σε ένα «μικρομεσαίας» τάξης κόμμα?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν συμβιβάζομαι με μια νοοτροπία πολίτικης μοιρολατρίας η οποία αποδέχεται με μακαριότητα την καταστροφή. Πρέπει να διαλύσουμε το απόστημα της ηττοπάθειας. Παλεύουμε για μια παράταξη που θα καταστεί ο κυρίαρχος πόλος, συσπειρώνοντας όλες τις δυνάμεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς, παλιές αλλά και νέες. Θα συσπειρώσει κοινωνικές δυνάμεις, με νέους όρους. Γι’ αυτό μιλώ για νέα ηγεσία που θα ενώνει και θα διευρύνει δυνάμεις.


ΕΡΩΤΗΣΗ:Συμμερίζεστε την άποψη ότι ο Ε. Βενιζέλος κατάφερε με την ιδέα της «Ελιάς» να σώσει την εκλογική τιμή του ΠΑΣΟΚ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θριαμβολογίες εκτός τόπου και χρόνου αποτελούν προσβολή στην ιστορία και στην προοπτική της παράταξης . Είναι μια λογική ότι θα μετακινούμε συνέχεια τον πάτο στο βαρέλι για να διασωθούμε πολιτικά. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω κάτι για την Ελιά: Είμαι ανοιχτά υπέρ της σύγκλισης των δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Και θα παλέψουμε στο επόμενο διάστημα για τις συγκλίσεις που θα οδηγήσουν σε ένα σχήμα το οποίο μπορεί να διαμορφώσει μια νέα, πλατιά, μεταρρυθμιστική, προοδευτική συμμαχία. Σε αυτή μπορεί να συμμετέχουν κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, αξιόπιστες πολιτικές κινήσεις. Αυτό είναι ένα τελείως διαφορετικό διακύβευμα από το να ανακυκλώνονται φίλοι, κολλητοί, γυρολόγοι και «πολιτικές κινήσεις – περίπτερα».

ΕΡΩΤΗΣΗ:Πιστεύετε δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα στις εθνικές εκλογές χωρίς τη σημερινή ηγεσία? Γιατί κακά τα ψέματα το 8% θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία όταν οι δημοσκοπήσεις το έδειχναν σε χαμηλότερα ποσοστά?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν αποδέχομαι την ανάλυση αποτελεσμάτων με όρους δημοσκοπήσεων. Δεν αποδέχομαι την λογική ότι μια ιστορική παράταξη ξεκινά κάθε φορά από το μηδέν. Κανένας δεν μπορεί να μηδενίζει την ιστορία και τις παρακαταθήκες μιας παράταξης. Όλοι μας είμαστε εδώ γιατί υπήρξαν κάποιοι άλλοι πριν. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει ένας εθισμός στην λογική ενός όλο και πιο μικρού ΠΑΣΟΚ το οποίο θα μπορεί να κουμαντάρεται εύκολα. Αυτό το ΠΑΣΟΚ υπάρχει σε κάποιους διαδρόμους. Έξω από τους τέσσερις τοίχους, στην κοινωνία, στους κοινωνικούς εταίρους, στην αυτοδιοίκηση, η παράταξη κατέγραψε σημαντικές νίκες. Υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του εκλογικού αποτελέσματος και της πραγματικής δυναμικής.


ΕΡΩΤΗΣΗ:Ποιοι κατά τη γνώμη σας μπορεί να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ σε νικηφόρα πορεία? Όσοι στοιχίζονται πίσω από το δίλημμα «Βενιζέλος ή Παπανδρέου» ή χρειάζεται αλλαγή γενιάς με νέα πρόσωπα χωρίς βεβαρημένο κυβερνητικό παρελθόν?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Απαιτείται νέα ηγεσία που να εμπνέει και να ενώνει. αλλά και να υπερβούμε διλλήματα, εσωκομματικούς διαχωρισμούς και αντιλήψεις που διχάζουν την παράταξη. Από εκεί και περά μην ξεγελιέται κανείς: Τα διλήμματα στα οποία έχει να απαντήσει η παράταξη είναι πρωτίστα πολιτικά και ιδεολογικά.


ΕΡΩΤΗΣΗ:Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ άνοιξαν την κουβέντα για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δική σας κίνηση «ανάβει φλας» σε μια τέτοια πολιτική σύγκλιση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχει προσπάθεια επιβολής ενός ανιστόρητου διπόλου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το ζητούμενο είναι να φτιάξουμε, με νέους όρους, τον πολιτικό μας χώρο που είναι οριοθετημένος ιστορικά και πολιτικά. Όχι ένα κομματίδιο, με μανία κυβερνητισμού, δεκανίκι είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ. Μπροστά μας έχουμε πολιτικές μάχες και αγώνα. Ας λένε κάποιοι ότι υπάρχει απλά διαπραγμάτευση σε συνθήκες διάλυσης.
Από το Blogger.