Header Ads

Ο Γιώργος Κασαπίδης για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων

Δήλωση των ανεξάρτητων βουλευτών Πάρι Μουτσινά, Γιώργου Κασαπίδη και Νίκου Σταυρογιάννη, για την απόφαση της ΕΕ σχετικά με την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων στις χώρες - μέλη και τις ευθύνες της Ελληνικής Προεδρίας

Με ευθύνη της Ελληνικής Προεδρίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στις χώρες της Ε.Ε., προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών βιοτεχνολογίας.
Παρά το ότι η σχετική απόφαση για την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων βρίσκονταν σε εκκρεμότητα επί τέσσερα χρόνια, η Ελληνική Προεδρία μετά από εισήγηση της Κομισιόν δέχθηκε να εισαχθεί το θέμα και με την πλήρη συμφωνία των 28 αντιπροσώπων των κρατών μελών συμφωνήθηκε η απελευθέρωση των μεταλλαγμένων οργανισμών.
Οι Έλληνες Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συμφώνησαν και συνδιαμόρφωσαν αυτή την απαράδεκτη απόφαση, αλλά η ευθύνη βεβαίως βαρύνει συνολικά την κυβέρνηση. Με την απόφαση αυτή οι Υπουργοί της Κυβέρνησης συναινούν και συνδράμουν στην ακύρωση των μοναδικών και συγκριτικών πλεονεκτημάτων του πλήθους αγροτικών προϊόντων της χώρας, που πάσχιζε επί δεκαετίες να κατοχυρώσει ως Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια αγορά.
Οι κίνδυνοι από την καλλιέργεια και χρήση μεταλλαγμένων προϊόντων είναι τεράστιοι, τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για το περιβάλλον. Σημαντικότερα βέβαια τα θέματα της βιοηθικής που κυριολεκτικά «κουρελιάζονται» στο βωμό του κέρδους γιγαντιαίων πολυεθνικών, που προσπαθούν και εξαγοράζουν συνειδήσεις.
Αυτά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η πρώτη αντίδραση και διαφωνία για τη δημιουργία νέων οργανισμών πέραν των όσων επιτρέπει η φύση, εκφράστηκε ως ύβρις προς τον Δία (υβρίδιο). Η έκφραση αυτή καταγράφηκε κατά την αρχαιότητα, την περίοδο της υπέρτατης ανάδειξης φιλοσοφικών και επιστημονικών αρχών και αξιών.
Η μόνη λύση για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών είναι η βιώσιμη γεωργία που στηρίζεται στη φύση και που διασφαλίζει καθαρές τροφές μακριά από εργαστηριακές τροποποιήσεις και μεταλλάξεις. Είναι η προώθηση των καλλιεργειών με την παράλληλη προστασία του εδάφους, του νερού κ.λ.π., με απόλυτο σεβασμό στη βιοποικιλότητα και στη φυσική ισορροπία.
Έστω και την ύστατη στιγμή η Ελληνική πλευρά οφείλει να αλλάξει θέση και να μην επικυρώσει την απόφαση στη Σύνοδο των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε., που θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο στις 12 Ιουνίου.
Αντίστοιχα, οι πολίτες της χώρας μας πρέπει να εντείνουν την αντίδραση τους και να ενισχύσουν με κάθε τρόπο το κίνημα διαμαρτυρίας και εναντίωσης που γιγαντώνεται ραγδαία από τους λαούς της Ε.Ε., απέναντι σε αυτή την εφιαλτική για τον άνθρωπο εξέλιξη.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από το Blogger.