Header Ads

Άρρωστα ζώα με φυματίωση στην ανατολική Εορδαία - Αντιδρούν οι κάτοικοι!

- "Υπό εξυγίανση" τα ζώα λέει η Κτηνιατρική Υπηρεσία Κοζάνης

Έκδηλη είναι η ανησυχία των κατοίκων περιοχών της ανατολικής Εορδαίας, μετά την παράνομη μετακίνηση αγελάδων από τον νομό Λάρισας στον νομό Κοζάνης, ζώα τα οποία είχαν βρεθεί στα αρχικά τεστ θετικές στη φυματίωση.



Μάλιστα σε έκτακτη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Χριστόφορο, οι κάτοικοι ζήτησαν τη μεταφορά των ζώων από την περιοχή τους, λέγοντας πως κινδυνεύουν να μολυνθούν οι υδροφόροι τους ορίζοντες, αλλά και τα ζώα τους.
Από την πλευρά του το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, απαντώντας σε σχετική καταγγελία, τόνισε πως το κοπάδι είχε προσληφθεί από φυματίωση, ωστόσο τα ζώα που έπρεπε θανατώθηκαν και σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, εκκρεμεί η εξυγίανσή τους. Μάλιστα μιλώντας στον "Π.Λ." ο προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης Θεόφιλος Καντζόγλου, σημείωσε πως: "Ο Δήμος Εορδαίας έχει στείλει έγγραφο προς το υπουργείο, ζητώντας να μεταφερθούν τα κοπάδια από την περιοχή τους. Τα ζώα κακώς μεταφέρθηκαν από τη Λάρισα προς την Κοζάνη, αλλά ωστόσο αυτό έγινε με απόφαση υπουργείου. Τα κοπάδια είχαν βρεθεί αρχικά, θετικά στη φυματίωση, ωστόσο όσα ζώα έπρεπε σφάχτηκαν και τα υπόλοιπα βρίσκονται υπό εξυγίανση. Το πρώτο τεστ που έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Λάρισας βγήκε αρνητικό στον ιό, ενώ το δεύτερο θα πρέπει με βάση τη νομοθεσία να γίνει -κανονικά- στα τέλη Αυγούστου". Ωστόσο το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τα τέλη του καλοκαιρού η ανησυχία των κατοίκων είναι έκδηλη, γι' αυτό και ο κ. Καντζόγλου προτείνει προκειμένου να καθησυχαστούν οι κάτοικοι να γίνει μια πραγματογνωμοσύνη για το κατά πόσο όντως συντρέχει λόγος ανησυχίας. Πάντως, οι κτηνιατρικές αρχές της Πτολεμαΐδας σημειώνουν πως η απόσταση που χωρίζει τα ζώα από τις πηγές νερού είναι πολύ μεγάλη.

"Δεν θα μείνουν τα ζώα στην περιοχή μας όλο το καλοκαίρι"

Την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο επέκτασης της μόλυνσης στα δικά τους κοπάδια, αλλά και την μόλυνσης του νερού της περιοχής, εξέφρασαν οι κάτοικοι κατά τη λαϊκή συνέλευση. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Μπακάλης πρόεδρος του Τ.Σ. Αγίου Χριατοφόρου: "Σήμερα πραγματοποιούμε λαϊκή συνέλευση να ενημερωθεί ο κόσμος για τα παράνομα και άρρωστα ζώα που μεταφέρθηκαν στην περιοχή μας. Τα ζώα μεταφέρθηκαν στο βουνό μας και αυτό μας ανησυχεί πολύ. Όλο το πόσιμο νερό τριών οικισμών (Αγίου Χριστοφόρου, Καρυοχωρίου και Πενταβρύσσου) προέρχεται από το Βέρμιο, ακριβώς εκεί όπου βρίσκονται τα άρρωστα και τα παράνομα ζώα.
Οι φορείς της περιοχής τόνισαν πως δεν θα πρέπει να γίνονται μετακινήσεις των ζώων. Μάλιστα μετά από καταγγελία την περιοχή επισκέφτηκαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες , οι οποίες και ανακάλυψαν άρρωστα ζώα αλλά και ζώα που είχαν ψοφήσει. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο Εισαγγελέας και αναμένονται περεταίρω ενέργειες , ενώ οι κάτοικοι ανησυχούν ότι όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για τη δημόσια υγεία, κινδυνεύουν να αρρωστήσουν. Όπως σημειώνουν μάλιστα οι κάτοικοι, τόσο η χλωρίδα της περιοχής όσο και όλη η έκταση που φιλοξενεί τα άρρωστα ζωντανά, είναι μολυσμένη. Όπως επισημάνθηκε στη γενική συνέλευση, οι κτηνίατροι ενημέρωσαν πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούν τα άρρωστα ζώα στα χωράφια τους όλο το καλοκαίρι, ενώ στο πλευρό τους τάχθηκε και ο νέος δήμαρχος Σάββας Ζαμανίδης, ο οποίος παραβρέθηκε στη σύσκεψη. Μάλιστα ο κ. Ζαμανίδης έκρινε απαραίτητο να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας υπέρ της οριστικής μετακίνησης των ζώων από την περιοχή.

Η αρχική απάντηση του τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης στις καταγγελίες κτηνοτρόφων

Οι καταγγέλλοντες εκφράζουν την ανησυχία τους για την μη επιστροφή του μολυσμένου κοπαδιού στον τόπο προέλευσής τους, καθώς κινδυνεύουν να μολυνθούν και τα δικά τους ζώα, τα οποία γειτνιάζουν με αυτά, πίνουν νερό από την ίδια ποτίστρα και γενικότερα βόσκουν στην ίδια τοποθεσία. Αναλυτικότερα, το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Κοζάνης απαντώντας στις καταγγελίες κτηνοτρόφων αναφέρει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε ο σχετικός επιτόπιος έλεγχος κατά τον οποίο διαπιστώθηκε η παρουσία αγελαίων βοοειδών κτηνοτρόφων προερχομένων απ’ την Π.Ε. Λάρισας οι οποίοι παρανόμως μετακίνησαν τα συγκεκριμένα ζώα στην περιοχή, χωρίς να διαθέτουν τα απαιτούμενα παραστατικά-άδειες μετακίνησης. Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες αγέλες είναι θετικές στη Φυματίωση και δεν έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανσή τους, οπότε κρίνεται ως επιβεβλημένη η άμεση απομάκρυνση των συγκεκριμένων ζώων απ’ τη συγκεκριμένη περιοχή και η επιστροφή τους στον τόπο προέλευσης, σύμφωνα πάντα με τους ενδεδειγμένους τρόπους που αφορούν μετακινήσεις ζώντων ζώων (ύπαρξη κατάλληλων μεταφορικών μέσων)». Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες «αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και κάθε μέρα που περνά, ο κίνδυνος μετάδοσης της φυματίωσης για τα δικά τους ζώα αυξάνεται». Οι δύο κτηνοτρόφοι έχουν ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές, ενώ σκοπεύουν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, κατά παντός υπευθύνου.

φωτο: eordaia.org
Β.Σ./prlogos
Από το Blogger.