Header Ads

Ραχήλ Μακρή: Κλείνουν νοσοκομεία για να ανοίξουν κέντρα κράτησης

Κατάθεση Ερώτησης & ΑΚΕ της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή σχετικά με το μέλλον του νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα



Γιατροί από τα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ και οδηγοί ασθενοφόρων μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Νοσηλευτικά ιδρύματα στεγνώνουν από ιατρικό προσωπικό, βγαίνουν εκτός συστήματος εφημεριών και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με εντολή των Υπουργών Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, μπουλντόζες επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο του Νοσοκομείου Λοιμωδών Νοσημάτων Αγία Βαρβάρα, στην πτέρυγα των πρώην χανσενικών, για να ξεκινήσουν εργασίες για την κατασκευή κέντρου κράτησης μεταναστών.
Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής και εξαιτίας της μεγάλης κινητοποίησης, ο κ. Δένδιας αναγκάζεται να διακόψει τις εργασίες μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να μη γίνει αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, όπως έσπευσε να δηλώσει. Παράλληλα, υποστήριξε, ότι στόχος των εργασιών δεν είναι η κατασκευή κέντρου κράτησης μεταναστών, αλλά ανοιχτής δομής για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Κι ενώ όλα αυτά ελάμβαναν χώρα, ο υπουργός Υγείας διέψευδε το κλείσιμο του νοσοκομείου, λέγοντας ότι σταδιακά θα διαμορφωθεί σε κέντρο χρονίως πασχόντων.
Η συγκυβέρνηση της αναλγησίας, που μετέτρεψε τη δημόσια υγεία από αγαθό σε εμπόρευμα, που κατέστρεψε την πρωτοβάθμια υγεία, που έθεσε σε διαθεσιμότητα γιατρούς και οδηγούς ασθενοφόρων, τώρα βάζει και λουκέτο σε δημόσια νοσοκομεία.
Την ίδια ώρα, οι Υπουργοί της Συγκυβέρνησης καταφεύγοντας σε διαστρεβλώσεις και υπεκφυγές υποπίπτουν σε αντιφάσεις, αναφορικά με τη χρήση του νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα, για να μην χάσουν ψήφους εν όψει των εκλογών, επειδή καταργούν δομές πρόνοιας.
Προκειμένου να απαντήσουν οι κύριοι Υπουργοί, αν το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα γίνει κέντρο κράτησης μεταναστών, χρονίως πασχόντων ή ανοιχτή δομή για ευάλωτες ομάδες, η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή κατέθεσε την με αριθμ. πρωτ. 7443/909/2-4-14 Ερώτηση και ΑΚΕ στο πλαίσιο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.


Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:


Βουλευτής Ν Κοζάνης
ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ
Προς τον Υπουργό Υγείας,
Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη



ΘΕΜΑ: «Αληθεύει πως το νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα κλείνει για να ανοίξει κέντρο κράτησης μεταναστών;»



Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου καταγγέλλεται η απόπειρα μετατροπής του νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα σε κέντρο κράτησης μεταναστών. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «κάτοικοι εμπόδισαν τις μπουλντόζες που επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο που βρίσκεται στα όρια  του νοσοκομείου Λοιμωδών και Χρόνιων Παθήσεων στην Αγία Βαρβάρα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες», διαμαρτυρόμενοι πως δομές πρόνοιας κλείνουν για να ανοίξουν φυλακές ανθρωπίνων ψυχών, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την περιοχή τους.
Στις 26 Μαρτίου 2014, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο, διέψευσε το κλείσιμο του εν λόγω νοσοκομείου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα θα παραμείνει η παθολογική κλινική και το ηπατολογικό κέντρο  ενώ σταδιακά θα διαμορφωθεί σε κέντρο χρονίως πασχόντων.
  Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε πως «προκειμένου να μην γίνει αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά και για να υπάρξει η δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου, οι εργασίες για τη δημιουργία ανοιχτών δομών για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ασυνόδευτους ανήλικους, μονογονεϊκές οικογένειες, κακοποιημένες γυναίκες) στην περιοχή διακόπτονται, μέχρι την ανάδειξη των νέων αυτοδιοικητικών αρχών».
Την ίδια ώρα, αντιρατσιστικές κινήσεις με ανακοίνωσή τους υποστήριζαν πως «το άνοιγμα δύο νέων ‘’στρατοπέδων συγκέντρωσης’’ έχει ήδη δρομολογηθεί στη Δυτική Αθήνα. Το πρώτο στις κτηριακές εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ επί της λεωφόρου Σχιστού στο Σκαραμαγκά. Στο χώρο στεγάζεται το ‘’θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων Παίδων’’. Το δεύτερο σε δύο κτήρια του Νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα (Λοιμωδών), ένα για άντρες και ένα για γυναίκες. Πρόκειται για κτήρια στην πτέρυγα που φιλοξενεί ασθενείς με τη νόσο του Χάνσεν».





Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:


1. Αληθεύουν τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα;

2. Αν ναι, μπαίνει ή όχι λουκέτο στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα;

3. Εάν όχι, ποια θα είναι η μελλοντική χρήση του χώρου, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το νοσοκομείο «σταδιακά θα διαμορφωθεί σε κέντρο χρονίως πασχόντων» ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προωθείται η δημιουργία «ανοιχτών δομών για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες»;

4. Υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός για τον χώρο του νοσοκομείου;

5. Αληθεύει ότι έχει δρομολογηθεί το άνοιγμα δύο νέων κέντρων κράτησης μεταναστών στη Δυτική Αθήνα;

6. Εάν ναι, τι θα απογίνει το «θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων Παίδων», που στεγάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ επί της λεωφόρου Σχιστού στο Σκαραμαγκά;

7. Υπάρχουν ασθενείς με τη νόσο Χάνσεν στο Αγία Βαρβάρα; Εάν ναι, πόσοι είναι αυτοί και πού θα συνεχίσουν να νοσηλεύονται;

8. Δεδομένου ότι, το συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημοσιεύει πολλάκις αναφορές, στις οποίες καλεί την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης μεταναστών ενώ κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. έχει χαρακτηρίσει τραγική την κατάσταση στα ελληνικά κέντρα κράτησης, υπάρχει μέριμνα ώστε ένα καινούργιο κέντρο κράτησης μεταναστών να λειτουργεί, σεβόμενο τα ανθρώπινα δικαιώματα, υιοθετώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης;


Επίσης, ζητείται η κατάθεση στην Εθνική αντιπροσωπεία όλων των εγγράφων που αφορούν στη μελλοντική χρήση του νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα καθώς και εκείνων των εγγράφων, μελετών, σχεδιασμών κ.λπ. που αφορούν σε δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών.


Αθήνα, 2-4-2014

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


Ραχήλ Μακρή



Από το Blogger.