Header Ads

ΟΑΕΔ: «Ανοίγουν» 12.000 θέσεις εργασίας

Αμέσως μετά το Πάσχα το Υπουργείο Εργασίας προωθεί νέο πρόγραμμα απασχόλησης που θα δώσει ανάσα σε μακροχρόνιους ανέργους - Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων και οι ηλικιακές ομάδες ανέργων που μπορούν να επωφεληθούν.



Το έκτακτο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα είναι μια ανάσα για τους χιλιάδες ανέργους που περιμένουν καρτερικά μια ευκαιρία για δουλειά.

12.000 άνεργοι θα επωφεληθούν

Νέο πρόγραμμα με επιδότηση μισθού έως 450 ευρώ για 12.000 προσλήψεις ανέργων του ΟΑΕΔ ηλικίας από 25 έως 66 ετών προωθεί το υπουργείο Εργασίας κατόπιν σχετικής πρότασης του Οργανισμού.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αποφασίστηκε να «τρέξει» συμπληρωματικά, καθώς το προηγούμενο που είχε προκηρυχθεί για 10.000 θέσεις «απορροφήθηκε» μέσα σε μόλις τρεις ημέρες από 1.500 επιχειρήσεις οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής!

Θα είναι το πρώτο από το οποίο θα εφαρμοστεί η άρτι ψηφισθείσα διάταξη για την πρόσληψη μακροχρόνιων ανέργων στους οποίους θα χορηγείται η μισή προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας, και συγκεκριμένα 5% αντί 10% για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας (τριετία) και μέχρι τρεις τριετίες εφόσον είχαν συμπληρωθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 καθώς η οποιαδήποτε προϋπηρεσία μετά την ημερομηνία αυτή δεν παίρνει προσαύξηση.

Η διάταξη αυτή αφορά όσους μακροχρόνια ανέργους αναλάβουν εργασία με μισθούς ανειδίκευτου προσωπικού.


Τα χαρακτηριστικά της επιδότησης

Πρόσληψη 12.000 ανέργων για 12 μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σύμβαση πλήρους και μόνο απασχόλησης. Οι ωφελούμενοι από το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα είναι άνεργοι 25 έως 66 ετών που έχουν δελτίο σε ισχύ και έχουν προηγουμένως περάσεις τη διαδικασία εξατομίκευσης για τις δεξιότητες που διαθέτουν.

Επίσης προβλέπεται η εφαρμογή του προγράμματος του ΟΑΕΔ σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς στο προηγούμενο (10.000 θέσεις) είχαν εξαιρεθεί δυο περιφέρειες (Ιονίου και νησιά Αιγαίου). Η επιδότηση δηλαδή για 25 μέρες το μήνα θα είναι 450 ευρώ και από εκεί και πάνω ο κάθε εργοδότης θα συμπληρώνει την αμοιβή του ανέργου που θα απασχολήσει με ελάχιστη αμοιβή τα 586 ευρώ για άγαμο χωρίς προϋπηρεσία και με πλήρη ασφάλιση. Αν ο άνεργος έχει προϋπηρεσία, πτυχίο και ειδίκευση σε κάποιον τομέα, τότε η αμοιβή θα είναι μεγαλύτερη.

Για τη διευκόλυνση των ανέργων και των επιχειρήσεων ο ΟΑΕΔ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του και ειδικό οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων με αφορμή τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πρώτο πρόγραμμα που θα φανούν χρήσιμες και επίκαιρες στην αναμενόμενη απόφαση για το νέο πρόγραμμα των 12.000 επιδοτούμενων προσλήψεων.

Νέοι και μακροχρόνια άνεργοι

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, θα ακολουθήσουν στοχευμένα προγράμματα ειδικά για τους νέους (οι οποίοι έχουν ποσοστά ανεργίας έως 60%) και τους μακροχρόνια άνεργους που αυξάνονται και έχουν φτάσει να αποτελούν το 50% των ανέργων.

Read more: newsbomb.gr
Από το Blogger.