Header Ads

Οφελος 100 εκ. ευρώ ετησίως για τη ΔΕΗ

«Ανάσα» 100 εκ. ευρώ, ετησίως, στη ΔΕΗ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μειώσεις στα τιμολόγια των νοικοκυριών και των μικρότερων επιχειρήσεων, έχουν προσφέρει μέχρι τώρα τα μεταβατικά μέτρα που έχει λάβει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.



Αυτό προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος, ο οποίος ταυτόχρονα περιγράφει και τα επόμενα «βήματα» προς το πλήρες άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που έλαβε η ΡΑΕ αφορούσαν στο διάστημα Ιουλίου 2013 ? Ιανουαρίου 2014 και είχαν να κάνουν με την κατάργηση μηχανισμών που ενίσχυαν τις μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο τόσο της ΔΕΗ όσο και των πέντε ιδιωτικών εταιρειών. Αυτά είχαν ληφθεί σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι να προχωρήσει η πλήρης αποκρατικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης αλλά και να ξεκινήσουν οι δημοπρασίες της φθηνής υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας.

Τα μέτρα που ίσχυαν και καταργήθηκαν κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα ήταν το περιθώριο 10% επί του μεταβλητού κόστους που προβλεπόταν στον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και ο «κανόνας του 30%» αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής προσφορών κάτω του κόστους από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για το 30% της ισχύος τους.

Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο κ. Βασιλάκος με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», το όφελος που αποκόμισε η ΔΕΗ, η οποία σημειωτέον έχει την κυρίαρχη θέση στην παραγωγή ενέργειας, είναι ετησίως στα 100 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό βγαίνει από το ότι στο δίμηνο Ιανουαρίου ? Φεβρουαρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα η εξοικονόμηση κόστους για τη ΔΕΗ ανέρχεται στα 16 εκ. ευρώ. Σε ετήσια βάση το ποσό υπολογίζεται γύρω στα 100 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση των διαφόρων μηχανισμών είχε σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τέτοιον τρόπο, ώστε να δοθεί περισσότερος «χώρος» στη διάθεση ρεύματος από τις φθηνότερες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Ενα άλλο στοιχείο, λοιπόν, που αναδεικνύεται από τον απολογισμό του προέδρου της ΡΑΕ είναι πως αν και οι ιδιωτικές μονάδες από φυσικό αέριο μείωσαν το διάστημα Σεπτεμβρίου 2013 ? Δεκεμβρίου 2013 κατά 53%, σε σχέση με πέρυσι, την παραγωγή ρεύματος, εντούτοις οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δεν μπόρεσαν να καλύψουν αυτό το κενό.

Αντίθετα, η εταιρεία ανέβασε τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από τις δικές της μονάδες φυσικού αερίου κατά 170%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν η ΔΕΗ εκμεταλλευόταν αυτά τα μέτρα της ΡΑΕ θα είχε διπλάσιο όφελος, δηλαδή 100 εκ. ευρώ. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο, λόγω των τεχνικών περιορισμών λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών. Με πιο απλά λόγια, δεν είναι πια αποδοτικοί.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΡΑΕ περιέγραψε και τα επόμενα μέτρα που θα λάβει για το άνοιγμα της αγοράς. Ετσι, τις επόμενες ημέρες θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση ο σχεδιασμός για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με σκοπό την πρόσβαση και ιδιωτών στη φθηνή ενέργεια. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα ξεκινήσουν αυτές, ενώ τον Σεπτέμβριο θα καταργηθεί και ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους.

Μετά το Πάσχα θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να αρχίσουν οι διαδικασίες για το «σπάσιμο» και την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Από το Blogger.