Header Ads

Το πρώτο Βιβλίο της Όλγας Κούρτογλου

Υπάρχει η γενική πεποίθηση, πως η θρησκευτική αντιπαράθεση ανάμεσα στις Εκκλησίες Κωνσταντινούπολης και Ρώμης, στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία, οφειλόταν, κατά κύριο λόγο, στις διαφορετικές απόψεις σχετικά με την Εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος ή του Ευχαριστιακού Άρτου και των διαφορετικών εκκλησιαστικών εθίμων. Πίσω όμως από αυτά τα προσχήματα υπήρχαν βαθύτερες αιτίες όπως ο συνδυασμός πολιτικών γεγονότων, με τις προκαταλήψεις και την εχθρότητα που αυτά γέννησαν, και της αυξανόμενης απόκλισης σε θεμελιώδη ιδεολογικά ζητήματα, που έγιναν γνωστά στο ευρώ κοινό μέσα απ' τα πολιτικά αυτά γεγονότα.


οι σχέσεις της Βυζαντινής και της Ρωμαϊκής Εκκλησίας, πάντα μου προκαλούσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί θεωρώ πως αντικατοπτρίζουν την γενικότερη πολιτική κατάσταση που υπήρχε στα δυο τμήματα της πρώην Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Έτσι, παρά τις δυσκολίες τις οποίες συνάντησα στην προσπάθεια μου να μην τοποθετηθώ με καμία από τις δυο θρησκευτικές πλευρές, κατάφερα να ολοκληρώσω την έρευνα μου.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον καθηγητή μου κύριο Benjamin Hendrickx για την πολύτιμη βοήθεια του στην εκπόνηση της μελέτης μου και την Ένωση Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας ''Νικόλαος Κασομούλης" που μου έδωσε την δυνατότητα να την δημοσιεύσω.


Όλγα Χ. Κούρτογλου

lpkozanis.blogspot.com
Από το Blogger.