Header Ads

Πώς θα γίνει η απογραφή στα Ταμεία – εξετάζουν ατομική κάρτα Υγείας

«Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να μην υπάρχει καμία ταλαιπωρία στον κόσμο» είπε ο επικεφαλής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος αναφορικά με την διαδικασία απογραφής άμεσων και έμμεσων δικαιούχων στις παροχές των Ταμείων, που εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 4 εκατ. άτομα.


Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας μαζί με τα Ταμεία θα έχουν καθορίσει τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις και κάθε τεχνική λεπτομέρεια και στο τέλος του μήνα ενδεχομένως να υπάρξουν ανακοινώσεις, σχετικά με το αν πρέπει να ζητήσουμε τη συνδρομή του ασφαλισμένου για αυτή τη διαδικασία. Η συνδρομή αυτή μπορεί να είναι ακόμη και η μέσω διαδικτύου παροχή ορισμένων στοιχείων, διευκρίνισε ο επικεφαλής του ΙΚΑ.

Σε σύσκεψη την προηγούμενη Δευτέρα στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και οι διοικητές και οι πρόεδροι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ, δηλαδή των Ταμείων που το σύνολο των ασφαλισμένων τους είναι στον ΕΟΠΥΥ, αποφασίστηκε να γίνει μία μεγάλη τομή, όπως είπε ο κ.Σπυρόπουλος στον Αντ1.

Το σύνολο των ασφαλισμένων σε αυτά τα Ταμεία, «μέσα από μία διαδικασία που μάλλον θα είναι η έκδοση μίας κάρτας υγείας για τον καθένα», να πιστοποιούνται τα δικαιώματα παροχών υπηρεσιών υγείας σε είδος, τόσο του άμεσα ασφαλισμένου, αλλά και -κυρίως- των μελών της οικογένειάς του, των έμμεσων μελών.

Ενα μεγάλο πρόβλημα που είχαμε ως σήμερα, που ευνοεί την παραβατικότητα και την διόγκωση των δαπανών υγείας, είναι η μη επακριβής καταγραφή των εμμέσων μελών, δικαιούχων παροχών υγείας, που βαρύνουν το Ταμείο, είτε τέκνα είτε γονείς του άμεσα ασφαλισμένου.

Το κενό αυτό θα καλυφθεί με την πιστοποίηση από κάθε ασφαλισμένο για το ποια είναι τα έμμεσα μέλη του. Επίσης, κάθε χρόνο θα πρέπει να πιστοποιείται η ασφαλιστική ικανότητα του εν λόγω ασφαλισμένου και κατ” επέκταση και των έμμεσων μελών του, ότι είναι δικαιούχοι παροχών υγείας σε είδος, δεδομένου ότι τον προηγούμενο χρόνο έχουν κάνει συγκεκριμένα ημερομίσθια, όπως είπε ο επικεφαλής του ΙΚΑ.

«Δεν θα γίνει απογραφή με τον κλασικό τρόπο. Διερευνούμε περιπτώσεις όπου αν είναι δυνατόν το σύνολο αυτής της απογραφής να γίνει με διασταυρώσεις στοιχείων, ή με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή και μέσω των μεγάλων εργοδοτών, προκειμένου -αν είναι δυνατόν- να μην προσέλθει ούτε ένας για απογραφή», όπως διευκρίνισε, αν και σε ολιγάριθμες περιπτώσεις μπορεί να κληθούν ασφαλισμένοι να απογραφούν, όταν τα στοιχεία που διαθέτει το Ταμείο ή ο εργοδότης απαιτούν προσθήκες ή επαλήθευση.

Με το βήμα αυτό επιχειρούμε να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων και των έμμεσων μελών και να μειώσουμε ή να εξαφανίσουμε κάθε εκδοχή παραβατικής συμπεριφοράς, υποστήριξε ο κ.Σπυρόπουλος.
Από το Blogger.