Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ TERNA και ΑΔΜΗΕ για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας

TERNA και ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσουν και σε επόμενες συμφωνίες για την από κοινού διαχείριση των διαγωνισμών προμήθειας καλωδίων και σταθμών μετατροπής, καθώς και την υλοποίηση της υποδομής.
Σημαντικό βήμα για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρώμη, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του ιταλικού Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας TERNA και του ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου Ιταλίας–Ελλάδας.
Το μνημόνιο θέτει τις βάσεις για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της νέας υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC), GRITA 2, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την υφιστάμενη διασύνδεση των δύο χωρών, η οποία είναι σε λειτουργία από το 2002.
Η νέα υποδομή, συνολικής ικανότητας μεταφοράς 1.000 MW και μήκους περίπου 300 χιλιομέτρων (εκ των οποίων τα 240 χιλιόμετρα θα είναι υποθαλάσσια σε βάθη έως 1.000 μέτρα), θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού, θα διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα του συστήματος μεταφοράς. Η επένδυση ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Στην Ιταλία, το καλώδιο θα καταλήγει στον δήμο Μελεντούνιο, ενώ ο νέος σταθμός μετατροπής θα κατασκευαστεί στον δήμο Γκαλατίνα, στην επαρχία Λέτσε.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της TERNA, Τζιουζεπίνα Ντι Φότζια, επεσήμανε ότι η νέα διασύνδεση θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στη Νότια Ιταλία και στη διευκόλυνση της προμήθειας ενέργειας, υπογραμμίζοντας πως ένα διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα αποτελεί κλειδί για ένα αξιόπιστο και βιώσιμο δίκτυο. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανούσακης, τόνισε τη σημασία της ηλεκτρικής διασυνδεσιμότητας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων και την ενίσχυση της κοινής ενεργειακής αγοράς.
Το GRITA 2 εντάσσεται ήδη στο Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξης των Δικτύων των Ευρωπαϊκών Διαχειριστών Μεταφοράς για το 2024 και έχει προταθεί από κοινού προς ένταξη στον δεύτερο κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος/Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ.
Το τριετές Μνημόνιο προβλέπει κοινή διακυβέρνηση του έργου και συντονισμό των δραστηριοτήτων, ενώ TERNA και ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσουν και σε επόμενες συμφωνίες για την από κοινού διαχείριση των διαγωνισμών προμήθειας καλωδίων και σταθμών μετατροπής, καθώς και την υλοποίηση της υποδομής.