Το Panathenea έφερε την τεχνολογική επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

Το φεστιβάλ Panathenea, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Ωδείο Αθηνών, είχε στόχο την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας και την προβολή της Ελλάδας ως κόμβου τεχνολογικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η εκδήλωση διήρκεσε τρεις ημέρες, συγκέντρωσε περίπου 3.500 συμμετέχοντες και φιλοξένησε νεοφυείς επιχειρήσεις και επενδυτές από διάφορες γεωγραφικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων χωρών εκτός Ευρώπης. Ένα ποσοστό 20% των συμμετοχών προήλθε από το εξωτερικό, γεγονός που καταδεικνύει τον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις, τεχνολογικά πάνελ και θεματικές συνεδρίες που κάλυψαν θέματα όπως η επιχειρηματική στρατηγική, η πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια, οι ψηφιακές υπηρεσίες, η τεχνητή νοημοσύνη και οι καινοτόμες εφαρμογές στον χώρο της υγείας και της βιομηχανίας λογισμικού. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν ξεπέρασαν τις 600 και προέρχονταν από ευρύ φάσμα κλάδων. Πολλές εξ αυτών επιδίωκαν επενδύσεις πρώιμου σταδίου ή συνεργασίες με εταιρείες και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον ίδιο ή σε συναφείς τομείς.
Οι επενδυτές που έδωσαν το παρών περιλάμβαναν angel investors, εταιρείες venture capital και επενδυτικούς οργανισμούς με κεφάλαια που κυμαίνονταν από δεκάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια ευρώ. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης έλαβαν χώρα επαφές μεταξύ επιχειρηματικών ομάδων και επενδυτών με στόχο τη διερεύνηση πιθανών συνεργασιών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων που μπορούν να κλιμακωθούν σε διεθνές επίπεδο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη ως καταλύτη επιχειρηματικής ανάπτυξης. Επισημάνθηκε η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας τεχνολογικών εταιρειών με ελάχιστους πόρους, χάρη στη χρήση εργαλείων ΑΙ και στην προσβασιμότητα υπολογιστικών και υποστηρικτικών υποδομών μέσω του Διαδικτύου. Η εξέλιξη αυτή μειώνει σημαντικά τα εμπόδια εισόδου στην αγορά και ενθαρρύνει άτομα και μικρές ομάδες να αναπτύξουν τεχνολογικές λύσεις χωρίς την ανάγκη σημαντικών αρχικών επενδύσεων.
Η υλοποίηση της εκδήλωσης υποστηρίχθηκε από περισσότερους από 100 εθελοντές, κυρίως φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων, οι οποίοι συνέβαλαν στη διοικητική και λειτουργική υποστήριξη του φεστιβάλ.
Το Panathenea σχεδιάζεται να επαναληφθεί σε ετήσια βάση, με στόχο τη σταδιακή αύξηση της απήχησής του και την ενσωμάτωσή του στο διεθνές καλεντάρι αντίστοιχων εκδηλώσεων, επιδιώκοντας την προσέλκυση 10.000 συμμετεχόντων τα επόμενα χρόνια.