DEFEA 2025: Υπογραφή μνημονίου ΕΑΒ και ELTA Systems για την παραγωγή του μη επανδρωμένου υποβρύχιου BlueWhale

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, Αλέξανδρος Διακόπουλος, και ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ELTA, Dror Bar.
Στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης με την ELTA Systems, θυγατρική της Israel Aerospace Industries (IAI), προχώρησε πριν από λίγο η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αμυντικού εξοπλισμού DEFEA 2025. Το μνημόνιο αφορά την παραγωγή του υποβρυχίου μη επανδρωμένου οχήματος BlueWhale, ενός προηγμένου αυτόνομου συστήματος σχεδιασμένου για αποστολές αναγνώρισης, συλλογής πληροφοριών και εντοπισμού υποβρυχίων απειλών.
Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, Αλέξανδρος Διακόπουλος, και ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ELTA, Dror Bar. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ΕΑΒ θα αναλάβει πλήρως το κατασκευαστικό σκέλος του BlueWhale, τόσο σε επίπεδο project management όσο και στην παραγωγή των ηλεκτρονικών του συστημάτων για την Ελλάδα, ενώ προβλέπεται και η πιθανότητα ανάληψης έργου για εξαγωγές.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Διακόπουλος χαρακτήρισε το BlueWhale ως «πολλαπλασιαστή δυνάμεων», τονίζοντας τη στρατηγική του σημασία για το περιβάλλον του Αιγαίου. Όπως ανέφερε, «οι ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις είναι οι πιο απαιτητικές μορφές πολέμου και το BlueWhale έρχεται να απαντήσει ακριβώς σε αυτή την ανάγκη, ενισχύοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες». Ο ίδιος εξήγησε πως το σύστημα είναι πλήρως αυτόνομο, αλλά μπορεί να μεταφέρεται εύκολα σε κοντέινερ και να εγκαθίσταται σε μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς σε Ισραήλ, Γερμανία και άλλες χώρες.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενδιαφέρον των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο επικεφαλής της ΕΑΒ εξέφρασε την αισιοδοξία του: «Θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξει ενδιαφέρον, γιατί με το BlueWhale μπορείς να διασφαλίσεις ότι κάθε πέρασμα στο Αιγαίο είναι ασφαλές, με πλήρη έλεγχο του βυθού και των υποθαλάσσιων κινήσεων». Τόνισε, τέλος, ότι το μέλλον ανήκει στα αυτόνομα συστήματα, όχι μόνο στον αέρα και στην επιφάνεια, αλλά κυρίως στον υποβρύχιο χώρο, «που αποτελεί και το πιο απαιτητικό περιβάλλον για επιχειρήσεις».