Πάτησε «φρένο» ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας τον Απρίλιο

Tα στοιχεία της S&P Global για την μεταποίηση στη χώρα.
Με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον Μάρτιο συνέχισε να αναπτύσσεται ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της S&P Global. Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και οι συνεχιζόμενες δυσχέρειες στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρέασαν τη δυναμική του κλάδου, αν και η συνολική εικόνα παρέμεινε θετική.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) έκλεισε στις 53,2 μονάδες, υποχωρώντας από τις 55,0 του Μαρτίου, καταδεικνύοντας ωστόσο σταθερή βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών. Η επιβράδυνση αποδίδεται κυρίως στην ηπιότερη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, λόγω πιο αδύναμης ζήτησης. Παρότι οι νέες πωλήσεις αυξήθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα, ο ρυθμός ήταν σαφώς μειωμένος από τα υψηλά του Μαρτίου, ενώ και οι εξαγωγικές παραγγελίες κατέγραψαν σχεδόν στάσιμη μεταβολή.
Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εισροών συνεχίστηκαν, με τις ελλείψεις πρώτων υλών να περιορίζουν την παραγωγική δυνατότητα των επιχειρήσεων και να αυξάνουν τα αδιεκπεραίωτα έργα. Παρόλα αυτά, η αισιοδοξία για την πορεία του κλάδου διατηρήθηκε ισχυρή, με τις επιχειρήσεις να προεξοφλούν ανάπτυξη μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, βασισμένες σε επενδύσεις και καινοτομία.
Σε επίπεδο απασχόλησης, σημειώθηκε νέα αύξηση του προσωπικού, η πέμπτη διαδοχική, αν και με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών. Η αγοραστική δραστηριότητα των επιχειρήσεων επιβραδύνθηκε, ενώ τα αποθέματα προμηθειών υποχώρησαν ελαφρώς, παρά τις προσπάθειες για αναπλήρωση λόγω των καθυστερήσεων.
Καθοριστικό ρόλο στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης φαίνεται να έπαιξε η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Το κόστος εισροών αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2024, γεγονός που επέτρεψε στις επιχειρήσεις να συγκρατήσουν τις τιμές πώλησης. Αν και οι αυξήσεις στις χρεώσεις παρέμειναν ιστορικά υψηλές, ήταν σαφώς πιο ήπιες, σε μια προσπάθεια των κατασκευαστών να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.