ΙΟΒΕ: Υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο

Μικρή κάμψη κατέγραψε τον Απρίλιο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα.
Μικρή κάμψη κατέγραψε τον Απρίλιο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 107,4 μονάδες από 107,7 τον Μάρτιο. Η περιορισμένη αυτή υποχώρηση αποδίδεται κυρίως στον τομέα των Κατασκευών και στη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, την ώρα που οι υπόλοιποι βασικοί τομείς – Βιομηχανία, Υπηρεσίες και Λιανικό Εμπόριο – παρουσίασαν ελαφρά θετική μεταβολή.
Παρά τη συγκυριακή εξασθένιση, η γενική εικόνα του δείκτη από τις αρχές του έτους παραμένει σχεδόν σταθερή, με μικρές διακυμάνσεις και οριακές μεταβολές, γεγονός που αντανακλά τη σχετική σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Η εικόνα αυτή αποδίδεται τόσο στη στασιμότητα της εγχώριας παραγωγής και των αγορών, όσο και στην επικρατούσα στάση αναμονής ενόψει διεθνών εξελίξεων, όπως η εκλογή νέου Προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ανακοίνωση νέων μέτρων οικονομικής πολιτικής, τα οποία εντείνουν την αβεβαιότητα και ενδέχεται να επηρεάσουν τις παγκόσμιες οικονομικές ισορροπίες – και κατ’ επέκταση, την ελληνική οικονομία. Μέχρι στιγμής πάντως, οι όποιες εξωτερικές αναταράξεις δεν έχουν αποτυπωθεί έντονα στους βασικούς πυλώνες της εγχώριας αγοράς, η οποία παραμένει λιγότερο εκτεθειμένη στις διεθνείς διακυμάνσεις.
Το επόμενο διάστημα, η έναρξη της τουριστικής περιόδου εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των οικονομικών προσδοκιών τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, δεδομένης της σημαντικής επίδρασης του εισερχόμενου τουρισμού σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Σε επιμέρους τομείς, στη βιομηχανία παρατηρείται ήπια βελτίωση στο ισοζύγιο παραγγελιών και ζήτησης, με ενίσχυση των εκτιμήσεων για τα αποθέματα, αν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή στους προσεχείς μήνες περιορίστηκαν.
Στον τομέα των κατασκευών, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών μειώθηκαν αισθητά, αντισταθμιζόμενες μερικώς από την αύξηση της θετικής προσδοκίας για την απασχόληση.
Στο λιανικό εμπόριο, οι τρέχουσες πωλήσεις διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, με ελαφρά αύξηση των αποθεμάτων και σημαντική βελτίωση των βραχυπρόθεσμων προβλέψεων για τις πωλήσεις.
Οι υπηρεσίες καταγράφουν ήπια ενίσχυση στην εκτίμηση για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, με σταθερή τη ζήτηση και ελαφρώς βελτιωμένες προβλέψεις για την πορεία της το προσεχές διάστημα.
Αντίθετα, στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, τα νοικοκυριά εμφανίζονται πιο απαισιόδοξα τόσο για την οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και για τη δική τους, ενώ υποχωρεί και η πρόθεση για αποταμίευση και μεγάλες αγορές.