Header Ads

Κομισιόν: Σταθερή η ελληνική οικονομία - Προειδοποιήσεις για πληθωρισμό και διεθνείς κινδύνους

Κομισιόν: Σταθερή η ελληνική οικονομία - Προειδοποιήσεις για πληθωρισμό και διεθνείς κινδύνους

Σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα θα καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις εαρινές της προβλέψεις, σκιαγραφεί μια μικτή εικόνα για την ελληνική οικονομία: διατηρεί θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ωστόσο αντιμετωπίζει επίμονα διαρθρωτικά προβλήματα και εξωτερικές αβεβαιότητες. Παρά την προβλεπόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και τη μείωση της ανεργίας, οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν, ενώ η εξάρτηση από την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές, η αδύναμη εξαγωγική επίδοση και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι περιορίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η Ελλάδα θα καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026, χωρίς διαφοροποίηση από τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις. Το 2024, η εκτίμηση αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα πάνω, από 2,1% σε 2,3%. Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση και τις επενδύσεις που στηρίζονται από κοινοτική χρηματοδότηση, με τις καθαρές εξαγωγές να επιβαρύνουν την ανάπτυξη λόγω ισχυρής αύξησης των εισαγωγών και περιορισμένης εξαγωγικής επίδοσης.

Η Επιτροπή επισημαίνει αυξημένους εξωτερικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας στο διεθνές εμπόριο, των γεωπολιτικών εντάσεων και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης, που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις εξαγωγές και τον τουρισμό. Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί ελαφρώς από τις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ, λόγω της περιορισμένης άμεσης έκθεσης, ωστόσο δεν αποκλείονται έμμεσες επιπτώσεις.

Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αισθητές. Ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3% το 2024, σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (2,4%), και προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,8% το 2025 και 2,3% το 2026. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός (3,5% το 2025 και 2,6% το 2026), αντανακλώντας πιέσεις από την πλευρά του κόστους εργασίας και της εγχώριας ζήτησης. Η αποκλιμάκωση αναμένεται να είναι αργή, κυρίως στις υπηρεσίες, όπου οι τιμές παραμένουν ανθεκτικές.

Στην αγορά εργασίας, η ανεργία στην Ελλάδα εκτιμάται στο 10,1% το 2024 και αναμένεται να μειωθεί στο 9,3% το 2025 και 8,7% το 2026. Παρά τη μείωση, η ανεργία παραμένει από τις υψηλότερες στην ΕΕ. Η Επιτροπή αναφέρει δυσκολίες στην προσφορά εργασίας λόγω χαμηλής συμμετοχής, ιδίως από γυναίκες και ειδικευμένους εργαζόμενους, ενώ τα κενά δεξιοτήτων συνεχίζουν να λειτουργούν περιοριστικά.

Δημοσιονομικά, το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης μειώνεται από 1,3% του ΑΕΠ το 2024 σε 0,7% το 2025, πριν ανέλθει στο 1,4% το 2026. Η μείωση για το 2025 σχετίζεται με την αύξηση δαπανών, περιλαμβανομένων νέων κοινωνικών επιδομάτων και ενισχύσεων, καθώς και με τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, παρά τις προσωρινές εισροές από την ΕΕ.

Ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ συνεχίζει να μειώνεται, προβλεπόμενος στο 146,6% το 2025 και στο 140,6% το 2026, κυρίως λόγω αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ. Παρά τη βελτίωση, το χρέος παραμένει από τα υψηλότερα στην ΕΕ, αφήνοντας την ελληνική οικονομία ευάλωτη σε επιτοκιακές και μακροοικονομικές διακυμάνσεις.

#ΚΟΜΙΣΙΟΝ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ #ΕΑΡΙΝΕΣ_ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.