Εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΝ οι περιβαλλοντικοί όροι για την αποθήκευση ενέργειας στο ορυχείο Καρδιάς

Εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο αποθήκευσης ενέργειας με αντλησιοταμίευση, που πρόκειται να υλοποιήσει η ΔΕΗ στο ορυχείο Καρδιάς.
Το έργο αφορά μονάδα αντλησιοταμίευσης με δύο ταμιευτήρες (Άνω και Κάτω Ταμιευτήρα), σήραγγα προσαγωγής, σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποχέτευση επιφανειακών και υπόγειων απορροών και γραμμή διασύνδεσης.
Η διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ γίνεται μέσω νέου Υποσταθμού 33 και 400kV του ΑΗΣ Καρδιάς. Η μέση ισχύς παραγωγής θα είναι 130 MW κα η μέγιστη 148 MW, με χρόνο λειτουργίας, σε μέση ισχύ, τις 8 ώρες.
Το έργο είχε παρουσιαστεί πρόσφατα από τη διοίκηση της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του προγράμματος επενδύσεων, ύψους 5,8 δισ. ευρώ, για τη Δυτική Μακεδονία.
Όπως είχε τονιστεί τότε, η μονάδα αντλησιοταμίευσης στο ορυχείο Καρδιάς, είναι η πρώτη που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, με την επένδυση ανέρχεται στα 430 εκατομμύρια ευρώ και με στόχο να δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας.
Αντίστοιχα, στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, η ΔΕΗ σχεδιάζει και δεύτερη μονάδα αντλησιοταμίευσης, δυναμικότητας 240 MW για 12 ώρες, με κόστος 310 εκατομμύρια ευρώ και τη δημιουργία 550 νέων θέσεων εργασίας.
Και τα δύο έργα έχουν ήδη λάβει τις απαραίτητες άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή.
Τα έργα αντλησιοταμίευσης συμβάλλουν στη σωστή κατανομή της παραγόμενης ενέργειας μέσα στην ημέρα.
Ουσιαστικά, η αντλησιοταμίευση είναι μία σύγχρονη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, μεγάλης κλίμακας, που συμβάλλει στη σταθερότητα του δικτύου, με έναν αμιγώς πράσινο τρόπο.
Οι πρώην εξορυκτικές περιοχές του Ομίλου ΔΕΗ θεωρούνται ιδανικές για αυτή τη χρήση, καθώς οι λίμνες που απαιτούνται είναι σχεδόν έτοιμες, δεδομένου ότι υπάρχουν επιφανειακά ορυχεία με την απαραίτητη διαφορά υψομέτρου, που μπορούν εύκολα να γεμίσουν με νερό.
www.ertnews.gr
Η συνέχεια εδώ