Στα 4,5 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο πρώτο τρίμηνο του 2025

Θετική συνεισφορά είχε η μετατροπή του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων σε πλεονασματικό.
Αρνητική ήταν η εικόνα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, καθώς το έλλειμμα ανήλθε στα 4,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 707,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Η επιδείνωση αποδίδεται κυρίως στη διεύρυνση του ελλείμματος στα ισοζύγια αγαθών, υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ θετική συνεισφορά είχε η μετατροπή του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων σε πλεονασματικό.
Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο αγαθών κατέγραψε αύξηση του ελλείμματος, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,2% σε τρέχουσες τιμές (αύξηση 0,8% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές εμφάνισαν οριακή πτώση 0,2%. Ωστόσο, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 4,2% (5,6% σε σταθερές τιμές), έναντι αντίστοιχης αύξησης κατά 3% στις εισαγωγές (2% σε σταθερές τιμές).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών μειώθηκε, κυρίως λόγω της υποχώρησης των καθαρών εισπράξεων στους τομείς των μεταφορών και των λοιπών υπηρεσιών. Παρά τη θετική πορεία του τουρισμού, με τις αφίξεις μη κατοίκων να αυξάνονται κατά 5,4% και τις εισπράξεις κατά 4,4%, το συνολικό ισοζύγιο υπηρεσιών παρουσίασε επιδείνωση.
Σημαντική βελτίωση κατεγράφη στο ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων, το οποίο πέρασε σε πλεόνασμα, έναντι ελλείμματος την ίδια περίοδο πέρυσι, κυρίως λόγω αύξησης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και μείωσης των πληρωμών για τόκους και μερίσματα. Αντίθετα, το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων εμφάνισε χειρότερη εικόνα, εξαιτίας της αύξησης των πληρωμών από τη γενική κυβέρνηση και της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπούς τομείς της οικονομίας.
Θετική συμβολή είχε το ισοζύγιο κεφαλαίων, το οποίο διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 482,8 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος την ίδια περίοδο του 2024, χάρη στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από τον δημόσιο τομέα και στη μείωση των πληρωμών από τους λοιπούς τομείς.
Το συνολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 4 δισ. ευρώ, μειωμένο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, εξέλιξη που αντανακλά τη βελτίωση στο ισοζύγιο κεφαλαίων.
Όσον αφορά τον μήνα Μάρτιο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 496,7 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ. Η αρνητική αυτή μεταβολή προέκυψε από τη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και τη μείωση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων σημείωσε βελτίωση και το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε επιδείνωση.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,9% (‑3,8% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,6% (3,3% σε σταθερές τιμές). Παρά τη γενική πτώση, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα ενισχύθηκαν κατά 5,5%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,4%.
Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών περιορίστηκε, κυρίως λόγω της κάμψης στα έσοδα από μεταφορές και τουρισμό, παρά τη θετική τάση στις αφίξεις και τις σχετικές εισπράξεις. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών κινήθηκε αυξητικά.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων βελτιώθηκε αισθητά, με το έλλειμμα να περιορίζεται σχεδόν στο μισό, λόγω αύξησης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και μείωσης των πληρωμών για χρηματοοικονομικά προϊόντα. Αντίθετα, στο ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρατηρήθηκε αύξηση του ελλείμματος, εξαιτίας υψηλότερων πληρωμών από τους λοιπούς τομείς εκτός γενικής κυβέρνησης.
Το ισοζύγιο κεφαλαίων τον Μάρτιο παρουσίασε πλεόνασμα 122,1 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος τον ίδιο μήνα του 2024, με τις καθαρές εισπράξεις από τη γενική κυβέρνηση να ενισχύουν το αποτέλεσμα.
Ως αποτέλεσμα, το συνολικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων για τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ, έναντι χαμηλότερου επιπέδου το 2024.
Στο μέτωπο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, καταγράφηκαν καθαρές εισροές 427,1 εκατ. ευρώ από μη κατοίκους μέσω άμεσων επενδύσεων, ενώ στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου ξεχώρισε η αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά κρατικά χρεόγραφα. Στις λοιπές επενδύσεις σημειώθηκαν σημαντικές εκροές από μη κατοίκους μέσω καταθέσεων και repos στην Ελλάδα.