Ανεπαίσθητη άνοδος στο λιανικό εμπόριο το πρώτο τρίμηνο του 2025

Προβληματισμό προκαλούν στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον κύκλο εργασιών στο λιανικό εμπόριο, καθώς παρά την οριακή αύξηση 0,6% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2025, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάκαμψης εγείρουν ερωτήματα για τη σταθερότητα και την ευρωστία του τομέα.
Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 16,16 δισ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τα 16,07 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2024, σε μια εξέλιξη που περισσότερο φανερώνει στασιμότητα παρά ουσιαστική πρόοδο.
Ακόμα και στο υποσύνολο των επιχειρήσεων που εξαιρούν τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, όπου η αύξηση έφτασε στο 1,2%, το μέγεθος της βελτίωσης δεν φαίνεται να αντανακλά μια ευρύτερη δυναμική ανάκαμψης στην αγορά. Ταυτόχρονα, παρατηρείται έντονη διακύμανση μεταξύ διαφορετικών δραστηριοτήτων και περιφερειών, αποκαλύπτοντας τις ανισότητες που επιμένουν στον κλάδο.
Ορισμένοι επιμέρους τομείς παρουσίασαν θεαματική άνοδο, όπως το λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους χώρους (+33,4%) και το εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών (+30,7%), ενδεχομένως ως αποτέλεσμα της στροφής των καταναλωτών σε πιο οικονομικές λύσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, βασικοί τομείς όπως ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός (-14,6%) και τα είδη έντυπης πληροφόρησης (-8,5%) βρίσκονται σε καθοδική τροχιά, αντικατοπτρίζοντας την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης αλλά και την αδυναμία προσαρμογής ορισμένων κλάδων.
Οι περιφερειακές ανισότητες παραμένουν έντονες. Ενώ η Αττική και η Κρήτη παρουσίασαν μικρές αυξήσεις, περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σημείωσαν σημαντικές μειώσεις, υποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη –όπου υπάρχει– δεν είναι καθολική.
Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η εικόνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες είδαν τον κύκλο εργασιών τους να υποχωρεί κατά 2,1% συνολικά και κατά 1,1% στον κλάδο εξαιρουμένων των οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων.