Header Ads

Προσλήψεις ΑΣΕΠ: Τι θα γίνει με τους επιτυχόντες του 1ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού

Προσλήψεις ΑΣΕΠ: Τι θα γίνει με τους επιτυχόντες του 1ου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού

Τι αλλάζει φέτος στον 2ο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι.

Μετά από δύο χρόνια αναμονής, ο 2ος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ βρίσκεται προ των πυλών, με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Θάνο Παπαϊωάννου, να ανακοινώνει πως η διαδικασία μπαίνει στην τελική ευθεία.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤNews, οι αιτήσεις των υποψηφίων είναι ήδη σε εξέλιξη και η προθεσμία υποβολής τους λήγει την Τετάρτη 14 Μαΐου. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στα μέσα Ιουνίου, με δύο σύγχρονα, ηλεκτρονικά εξοπλισμένα εξεταστικά κέντρα σε Αθήνα (Μαρούσι) και Θεσσαλονίκη.

Η καινοτομία του φετινού διαγωνισμού είναι η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας, καθώς οι υποψήφιοι θα ορίζουν οι ίδιοι μέσω πλατφόρμας την ημέρα και ώρα εξέτασής τους.

Κατάργηση της βάσης

Σημαντική διαφοροποίηση του φετινού διαγωνισμού είναι η κατάργηση της «βάσης».

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου, όλοι οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν θα καταταχθούν σε λίστα με βάση τη βαθμολογία τους και οι καλύτεροι θα επιλεγούν όταν ανοίξουν οι σχετικές θέσεις για τα έτη 2026 και 2027.

Οι επιτυχόντες θα ενταχθούν σε ειδική δεξαμενή, απ’ όπου θα γίνεται η επιλογή για στελέχωση του Δημοσίου ανάλογα με τις ανάγκες, τη σειρά κατάταξης, τις ειδικότητες, τις περιοχές προτίμησης και ειδικά κοινωνικά κριτήρια όπως η πολυτεκνία ή η αναπηρία.

Η τράπεζα θεμάτων και η πρόσβαση στην ύλη

Για πρώτη φορά, θα διατεθεί εκ των προτέρων ολόκληρη η τράπεζα θεμάτων, η οποία περιλαμβάνει επτά θεματικές ενότητες: Συνταγματικό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο, Πολιτική, Οικονομία, Πληροφορική, και Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας.

Οι ερωτήσεις, συνολικά 400, θα είναι διαθέσιμες εγκαίρως, ώστε οι υποψήφιοι να τις μελετήσουν χωρίς να απαιτείται η βοήθεια φροντιστηρίων. «Είτε είσαι γεωπόνος είτε νομικός, η εξέταση είναι η ίδια», τόνισε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, επισημαίνοντας τη σημασία του γενικού γνωστικού υπόβαθρου που απαιτείται για τη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης.

Τι ισχύει για τους επιτυχόντες του 2023

Αν και τα εξεταστικά κέντρα είναι μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η συμμετοχή από την επαρχία αναμένεται να είναι αντίστοιχη της πληθυσμιακής της αναλογίας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Ο διαγωνισμός έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την προσβασιμότητα και τη διαφάνεια, και η ταχύτητα εξαγωγής των αποτελεσμάτων θα είναι αισθητά αυξημένη λόγω της ηλεκτρονικής μορφής.

Αναφορικά με τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2023, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πώς ακριβώς θα αξιοποιηθούν, ωστόσο αναμένεται να ισχύσει ανάλογη διαδικασία κατανομής και για εκείνους, βάσει σειράς κατάταξης και αναγκών του Δημοσίου.

Μάλιστα όπως σημείωσε το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι προκηρύξεις για τους υποψηφίους Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που αφορούν περίπου 12.300 περίπου θέσεις και θα κλείσει αυτός ο κύκλος. «Οι επιτυχόντες είναι 15.000. Απ’ αυτούς τους 15.000, πάνω από 1.000 δεν υπέβαλαν αίτηση στην πρώτη φάση. Από τους υπόλοιπους που βγήκαν διοριστέοι μέχρι στιγμής 600 έχουν αρνηθεί το διορισμό τους».

Επιπλέον όσον αφορά τη διαγραφή των επιτυχόντων του προηγούμενου διαγωνισμού τόνισε ότι, αυτοί έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση στην προκήρυξη ΤΕ η οποία τρέχει αυτήν την περίοδο και οι ΠΕ στην προκήρυξη που θα βγει τον Ιούνιο. Επομένως σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ δεν τίθεται θέμα οτι θα χάσουν τα δικαιώματά τους σε ότι αφορά τις προσλήψεις του 2024-2025.

#ΑΣΕΠ #ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ #ΘΕΣΕΙΣ_ΕΡΓΑΣΙΑΣ #ΕΡΓΑΣΙΑ #ΓΡΑΠΤΟΣ_ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.