Header Ads

Δεύτερη μέρα βίαιων διαδηλώσεων στη Μινεάπολη μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού στα χέρια λευκών αστυνομικών

Εκατοντάδες διαδηλωτές χύθηκαν στους δρόμους της Μινεάπολης για μια δεύτερη συνεχόμενη νύχτα την Τετάρτη, με τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και να πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες το πλήθος, μετά τον θάνατο ενός άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.

Ο Τζόρτζ Φλόιντ, 46 ετών, συνελήφθη το βράδυ της 25ης Μαΐου στη Μινεάπολη και σε βίντεο που τράβηξαν περαστικοί, φαίνεται ακινητοποιημένος και δεμένος με χειροπέδες, με το πρόσωπο στο έδαφος, να φωνάζει «δεν μπορώ να αναπνεύσω»” , ενώ ένας λευκός αστυνομικός τον πιέζει με το γόνατο στον λαιμό.

Παρόντες ήταν άλλοι τρείς αστυνομικοί, οι οποίοι έμειναν αδρανείς. Και οι τέσσερις αστυνομικοί απολύθηκαν με απόφαση του επικεφαλής της τοπικής Αστυνομίας, ενώ την διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε το FBI.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των διαδηλώσεων ξέσπασαν ταραχές και σημειώθηκαν λεηλασίες, λίγες ώρες αφότου ο δήμαρχος της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι, ζήτησε από τους εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη εναντίον του λευκού αστυνομικού που φαίνεται να κρατά με τη βία τον Φλόιντ στο έδαφος.

Ο χθεσινές διαδηλώσεις ήταν επεισοδιακές. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου αστυνομικοί με πλήρη εξάρτηση είχαν στήσει οδοφράγματα για να τους αποτρέψουν. Οι διαδηλωτές  είχαν δημιουργήσει δικά τους αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Η αστυνομία, κάποια μέλη της οποίας έλαβαν θέση στις στέγες γειτονικών κτιρίων, χρησιμοποίησε δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και βομβίδες κρότου για να κρατήσει το πλήθος μακριά, το οποίο απάντησε ρίχνοντας πέτρες, μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα. Κάποιοι έριχναν τα κάνιστρα των δακρυγόνων πίσω στους αστυνομικούς.

Τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες που τραβήχτηκαν από ελικόπτερο που έδειχναν δεκάδες ανθρώπους να λεηλατούν ένα κατάστημα Target. Ένα κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων πυρπολήθηκε.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι η έρευνα του FBI για το συμβάν «θα πρέπει να επισπευσθεί», προσθέτοντας ότι εκτιμά «το έργο όλων των τοπικών αστυνομικών. Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένεια και τους φίλους του Τζορτζ. Θα αποδοθεί δικαιοσύνη!».

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης διερωτήθηκε την Τετάρτη «για ποιο λόγο ο άνθρωπος που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι στη φυλακή».

«Αν θέλετε την γνώμη μου, αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι πίσω από τα κάγκελα».

Πολλές προσωπικότητες κατήγγειλαν την αδικαιολόγητη βία από την πλευρά των αστυνομικών εναντίον Αφροαμερικανών. Η μαύρη γερουσιαστής Καμάλα Χάρις, πρώην εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, επέκρινε «μια πράξη βασανιστηρίων» και «μια δημόσια εκτέλεση» σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί ο ρατσισμός.

Στο twitter χιλιάδες χρήστες κατέκριναν την αδικαιολόγητη βία των αστυνομικών και χρησιμοποιώντας το hashtag #BlackLivesMatter  και #JusticeForGeorgeFloyd εξέφρασαν την οργή τους αλλά και την συμπαράσταση τους στην οικογένεια του θύματος.

Το θέμα έχει πάρει μεγάλη διάσταση παγκοσμίως και μάλιστα έχει δημιουργηθεί και σελίδα με πάνω από 650.000 υπογραφές μέχρι στιγμής, όπου ο κόσμος ζητά την σύλληψη και την φυλάκιση των 3 αστυνομικών που εμπλέκονται στην «δολοφονία» όπως την χαρακτηρίζουν του 46χρονου Αφρομαερικανού, Τζορτζ Φλόιντ. 

Σε αυτό το βίντεο, που ανέβασε χρήστης στο twitter οι αστυνομικοί έχουν φτιάξει ανθρώπινη ασπίδα έξω από σπίτι του αστυνομικού που φέρεται να σκότωσε τον αφρομερικανό, προστατεύοντάς τον από το οργισμένο πλήθος.

«Το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ότι αποτελεί μέρος ενός συστηματικού κύκλου αδικίας που εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα μας, είναι μια θλιβερή υπενθύμιση», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος και υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν.

Ο σταρ του NBA Λεμπρόν Τζέιμς ανήρτησε στο Instagram μια φωτογραφία του Κόλιν Κέπερνικ, πρώην παίκτη του αμερικανικού φούτμπολ, γονατισμένου και μία του Τζορτζ Φλόιντ ακινητοποιημένο στο έδαφος με τη λεζάντα: «Να γιατί». «Καταλαβαίνετε ΤΩΡΑ; Ή εξακολουθεί να σας μπερδεύει;», έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας.

Ο Κέπερνικ είχε μποϊκοτάρει τον αμερικανικό εθνικό ύμνο, γονατίζοντας κατά την ανάκρουσή του πριν την έναρξη των αγώνων του αμερικανικού φούτμπολ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βία εναντίον των Αφροαμερικανών.

*Με πληροφορίες από newyorktimes

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.