Header Ads

Τα κριτήρια για την δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

Νέο σχεδιασμό για τα κριτήρια στην επιλογή των δικαιούχων της δεύτερης φάσης των αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή κάνουν τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η καταβολή των κεφαλαίων στους δικαιούχους που έχουν επιλεγεί από την πρώτη φάση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση του υπουργείο Οικονομικών είναι τα κονδύλια της δεύτερης φάσης να κατευθυνθούν σε περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από το lock down της οικονομίας.

Για αυτό το λόγο στη δεύτερη φάση θεωρείται πολύ πιθανό να μην υπάρχει ελάχιστο ποσό δανείου που θα δοθεί στις επιχειρήσεις, ενώ τα οριστικά κριτήρια, αλλά και τα περιθώρια που υπάρχουν για το ύψος των δανείων, θα κριθούν μετά την ολοκλήρωση της καταβολής των κεφαλαίων της πρώτης φάσης.

Ήδη είναι γνωστό ότι η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα αφορά και αυτή συνολικά κεφάλαια 1δισ ευρώ και επιπλέον περίπου 400 εκατομμύρια από την πρώτη φάση. Οι εκταμιεύσεις αυτού του κύκλου αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Σημαντικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξει η πορεία του πρώτου κύκλου ο οποίος είναι σε εξέλιξη και αφορά και αυτός συνολικά κεφάλαια 1δισ ευρώ, ενώ ήδη έχουν εγκριθεί περίπου 55.000 αιτήσεις από τις 138.000 επιχειρήσεις οι οποίες μπήκαν στην ειδική πλατφόρμα.

Νέα κριτήρια

Ο πρώτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής αφορούσε την μεταβολή των εσόδων του Μαρτίου, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες των τριών τελευταίων ετών. Ωστόσο, ο δεύτερο γύρος θα αφορά τον Απρίλιο και πολύ πιθανά και το Μάιο, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις οι οποίες υπέστησαν ζημιά καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο τα συναρμόδια υπουργεία σκέφτονται να καταργήσουν τα όρια που είχαν μπει ως ελάχιστο ποσό μείωσης εσόδων, προκειμένου μια επιχείρηση να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα όμως η κατάργηση του ελάχιστου ορίου θα συμπαρασύρει και το κατώτατο όριο της οικονομικής βοήθειας η οποία ξεκινούσε από τα 2.000 ευρώ.

Δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση θα έχουν και οι επιχειρήσεις οι οποίες ήδη οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν για το ποσό το οποίο αφορούσε τον Μάρτιο. Δηλαδή εάν οι 55.000 επιχειρήσεις που έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις τους, είχαν απώλειες και τον Απρίλιο και τον Μάιο, θα μπορούν να υποβάλουν και πάλι αίτηση, ώστε να πάρουν ακόμα μεγαλύτερο ποσό.

Ωστόσο, στη δεύτερη φάση δικαίωμα υποβολής θα έχουν και οι επιχειρήσεις οι οποίες είδαν τις αιτήσεις τους να μην εγκρίνονται στην πρώτη φάση εξαιτίας της αδυναμίας τους να αποδείξουν τη μείωση του τζίρους τους για το μήνα Μάρτιο. 

Με αφορμή την επεξεργασία των όρων για το δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, επαγγελματικοί φορείς έχουν ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να εξετάσει το αίτημα των επαγγελματιών, τα προγράμματα ρευστότητας να μην αφορά αποκλειστικά τους ενήμερους φορολογικά και ασφαλιστικά επιχειρηματίες. Όπως εξηγούν, ο συγκεκριμένος όρος αποκλείει από την χρηματοδότηση πάνω από το 50% των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα αυτές να κινδυνεύουν τους επόμενους μήνες να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.