Header Ads

Οκτώ μύθοι για το αντηλιακό που δεν γνωρίζαμε

Αντηλιακό στην πλάτη.

Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, ο ήλιος καίει και οι πρώτες βουτιές στην θάλασσα έχουν αρχίσει. Όμως ο ίδιος ήλιος που μας φτιάχνει την διάθεση, είναι επίσης εχθρός μας, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία είναι συνδεδεμένη με τον καρκίνο του δέρματος.

Το αντηλιακό μας προστατεύει από τον ήλιο. Όμως, υπάρχει πιθανότητα να είναι εξίσου επικίνδυνο με τον ήλιο; Τα δεδομένα της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες στα αντηλιακά απορροφώνται στο ανθρώπινο σώμα σε επίπεδα αρκετά υψηλά ώστε να προκαλέσουν ανησυχία σχετικά με δυνητικά τοξικές επιδράσεις, ενώ στην αγορά του εξωτερικού υπάρχουν τα «μη τοξικά αντηλιακά».

Πώς λειτουργεί το αντηλιακό

Ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να εισέλθουν και να καταστρέψουν το δέρμα μας. Αυτές οι ακτίνες ονομάζονται UltraViolet A και Β, γνωστές και ως UVA και UVB.  Η UVA προκαλεί γήρανση (φωτογήρανση), ενώ η UVB, ηλιακό έγκαυμα. Οι ακτίνες UVA μπορούν να προκαλέσουν γενετική βλάβη στα κύτταρα και να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα από τις UVB.

Υπάρχουν δυο ειδών αντηλιακά: με φυσικά ή χημικά φίλτρα. Τα πρώτα χρησιμοποιούν φυσικούς παράγοντες όπως ο ψευδάργυρος και το οξείδιο του τιτανίου και τα δεύτερα περιέχουν χημικές ουσίες όπως αβοβενζόνη και οκτινοξάτη.

Ωστόσο, υπάρχουν και μύθοι σχετικά με την χρήση του αντηλιακού. Ποιοι είναι αυτοί; Οι δερματολόγοι εξηγούν.

Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας (SPF) στο μέικαπ ή την μάσκα του προσώπου είναι αρκετός

«Το μέικαπ περιέχει SPF 15-25 και δεν εφαρμόζεται σε επαρκείς ποσότητες για να προστατεύει από τον ήλιο όπως διαφημίζεται στο μπουκάλι. Για σωστή προστασία από τον ήλιο, πρέπει να εφαρμόζεται αυτόνομο αντηλιακό με κάλυψη UVA / UVB και SPF 30 ή υψηλότερο, κάτω από το μακιγιάζ», συμβουλεύει η δερματολόγος Τζέσικα Γουάιζερ.

Δεν χρειαζόμαστε αντηλιακό τον χειμώνα

«Κι ενώ τους χειμερινούς μήνες υπάρχει λιγότερη υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου (κυρίως τους ψυχρότερους μήνες), το δέρμα ενδέχεται να εξακολουθεί να είναι ευαίσθητο σε υπεριώδη βλάβη, ειδικά αν είναι ανοιχτόχρωμο ή υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, Θα πρέπει να φοράμε αντηλιακό όλους τους μήνες του χρόνου», λέει η χημικός Μισέλ Γουόνγκ.

Η εφαρμογή της ίδιας ποσότητας αντηλιακού με την κρέμα προσώπου

Η ποσότητα αντηλιακού που εφαρμόζουμε στο πρόσωπο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες και οι άνθρωποι δεν τοποθετούν σωστά το αντηλιακό στο σώμα τους. 

Η εφαρμογή αντηλιακού μια φορά το πρωί, είναι αρκετή

Η Γουάιζερ εξηγεί ότι παρόλο που το αντηλιακό διαρκεί δυο ώρες σε ξηρή επιδερμίδα, σε βρεγμένο δέρμα έχει διάρκεια μόνο 40 έως 80 λεπτά. «Κάθε μέρα που περνούμε χρόνο σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να εφαρμόζουμε το αντηλιακό τουλάχιστον κάθε δύο ώρες». 

Η μείξη αντηλιακού με μέικαπ ή κρέμα προσώπου

Πρόκειται για έναν σοβαρό κίνδυνο: Πιθανότατα δεν εφαρμόζεται αρκετό αντηλιακό ώστε να υπάρχει επαρκής προστασία, τα συστατικά αραιώνονται και μειώνεται η αποτελεσματικότητά του, λέει η Γουάιζερ. Αντί αυτού, η δερματολόγος συνιστά να εφαρμοστεί σωστά κάθε προϊόν. Τοποθετούμε το αντηλιακό και όταν αυτό στεγνώσει, τότε εφαρμόζουμε το μέικαπ. 

Αν δεν καούμε χωρίς αντηλιακό υψηλής προστασίας, είμαστε εντάξει

Το μαύρισμα ουσιαστικά σημαίνει ότι τα κύτταρα πεθαίνουν, γι’ αυτό το δέρμα γίνεται κόκκινο ή καφέ. «Δεν υφίσταται ασφαλές μαύρισμα. Η κάθε μορφή μαυρίσματος είναι ένα σημάδι συσσωρευμένης UV βλάβης στα κύτταρα του δέρματος», εξηγούν οι ειδικοί.

Ο χαμηλός δείκτης προστασίας είναι αρκετός

«Αυτό εξαρτάται από την ευαισθησία του δέρματός μας στον ήλιο και από την ποσότητα του UV στην οποία είμαστε εκτεθειμένοι», λέει η Γουόνγκ. Αν το χρώμα του δέρματος γίνεται ροζ στον ήλιο με τον δείκτη προστασίας που χρησιμοποιούμε, τότε πρέπει να τον αυξήσουμε.

Το αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

«Είναι περισσότερο πιθανόν να νοσήσουμε με καρκίνο του δέρματος αν δεν φορέσουμε αντηλιακό, παρά να εμφανίσουμε καρκίνο από το αντηλιακό», λέει η δερματολόγος Σάντρα Λι.

 

Πηγή: HuffPost US

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.